Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Tarıh yalan soylemez


yedison

Önerilen İletiler

YEDİ MEHMETLER MANGASI

 

 

Tuggeneral Fazıl Bayraktar’ın 1983’te yaptığı derlemelerı aynen sunacağım. “ anlatanlar bugun hayatta degıldır. Allah ın rahmetı uzerlerıne olsun “ dıyerek sayın General , aynen sunları yazıyor .

 

“ Asagıda okuyacaklarınız masal degıldır. Hikaye degıldır. Saglıklarında , yaşayanların ağızlarından dinlenip derlenmiş. Dosyalarımızda özenle sakladığımız savaş anılarıdır. . Kelimesine dokunulmadan aktarılan bu anılardan , özellikle genç kuşakların çıkaracağı sayısız dersler vardır. Şimdi söz gazi atalarımızın

 

BAKALIM MEHMET PEHLİVANOĞLU NE DEDİ :

 

Ben Kastamonun kııkcesme mahallesınden Mehmet Pehlivanoğlu Yedi ceddimiz pehlivan olduğu için soyadımız pehlinanoğlu olmuş.

 

Çanakkalede bır 57. alay vardı. Öyle bir alay , yedi düvelde yoktur. Bizim mangaya yedi Mehmetler mangası derlerdi . Manga kumandanımız Balıkesirli Mehmet cavus, Neferler , maralsı uzun Mehmet , tokatlı kara Mehmet , karamanlı deli Mehmet , Bergamalı efe Mehmet , Vakfıkebirli taka Mehmet , Yozgatlı pala Mehmet , v eben Kastamonulu pelfan Mehmet , yasımı sorarsan ister doksan bes say , ıster yuz say .

 

Hey gidi hey … Ne manga idi o manga. Süngüye kalktıkmı , dağ yuruyor sanırdı İngiliz gavuru . Conkbayırının dili olsada söylese . o alay gibi alay gelmemistir. O manga gibi manga olmamıstır. Her biri bir arslan yavrusu . bosa kursun atmadık bosa sungu sallamadık.

 

Bir gun muterake var dedıler. Ateş kestik bır gunlugune . Ölüler , yaralılar toplanacakmış. Doğrulduk siperlerden . Biz şehitlerimizi yaralılarımızı topluyoruz. İngiliz gavuru kendi ölüsünü yaralısını alıp götürüyor. Birbirimize şeker cigara falan veriyoruz. Sanki dört aydır cenk eden biz değiliz. Bir İngiliz zabiti geldi yanımıza . cebinden bir şerit metre cıkardı. Fan fin fon bişeyler diyor. Bende mel mel bakıyorum. Bana ne derki diye. Ayak ucumdan tepeme kadar boyumu ölçermiş meğer. Babam rahmetlik pehlivandı. Onun babasıda pehlivanmış. Dedemın babasıda pehlivan . düğünde bayramda güreşe soyunurdum. Şimdi ufaldığımıza bakma sen . o zaman bende bir boy var , selivi kabağı gibi bir boy. Saraçlar çarsısındakı mümın usta kısbet uyduramıyor bacağıma.

 

“yedi Mehmetler mangası “ dedım ya . Yedimizin de boyu uzun .Ne postal uyar ayağımıza ne urba uyar sırtımıza. Siperlere sığmıyoruz. Namımız almış yürümüş. İngiliz zabiti onun ıcın ölçermiş boyumu . Mustafa Kemal fırka kumandanımız. Geldi bir gün. Siperleri dolaşıyor , hal hatır soruyor. Her birimize uzun uzun baktı. Sırtımızı sıvazladı. “ Allah nazardan esirgesin “ dedi. “ Mehmet dediğin böyle olur işte “

 

bir gün süngü hucuma kalkacağız. Helalleşiyoruz birbirimizle . içimde bir yanma var sorma gitsin . derken bir patlama oldu. Yer gök sarsıldı , Dağ yıkıldı üstümüze .kafir topragın altında lagım patlatmıs. Yedi Mehmetler mangası topragın altında kaldık. Bir kalas parcasının altından benı çıkardılar yarı ölü yarı diri vaziyette . hastanede bacağımın birini kestiler. Ondan sonra adımız topal Mehmet pehlivan’a cıktı. Yanarım o yedi Mehmetler mangasına . gidip görmedim ya şimdi bir taş dikmişler conkbayırının oralara . “Mehmet cavus anıtı derlermıiş”

gidip görsem onları yüz yaşıma daha girerdim. Ben kim oralara gitmek kim. Ninen öleli on yıl oluyor. O sağken birbirimizi omuzluyor , iki laf edip rajatlıyorduk hiç değilse. Ninen öleli Azrail as. Yolunu gözler oldum.

Gecenlerde Cuma namazına gıdeyım dıye çıktım evden . uzun sokagın basında mahallenın cocukları kaydırak oynuyorlarmış. Ben , tahta bacağımı suruye suruye geçerken başladılar zevklenip benimle gırgır geçmeye:

Topalım topalım seki sekiver,

Tarlaya tohumu eki ekiver…

 

Utandım , üzüldüm , yerin dibine geçtim . ben o bacağımı , kayaaltında hovardalık yaparken yitirmedimki a efendi olum . öyle ya veledler ne bilsin çanakkeleyi conkbayırını ? o gün bu gündür , evden dışarı çıkmaz oldum. Çıkayımda coluk cocugun eğlencesımı olayım.

Camın önünde oturur ; biri gelsinde iki laf edeyim diye yol gözlerim .

 

KASTAMONULU PELFAN MEHMET’E SÖYLEYECEK İKİ ÇİFT LAFIN OLSUN . SEN İKİ CİHANA NAM SALMIŞ MEHMETLERİN NESLİSİN . EMANET SENDEDİR . SEN ÖNDERSİN UNUTMA

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.