Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Araba temizliği


LilyRuth

Önerilen İletiler

  • 3 ay sonra...
  • Admin

1. Daha az toksik kimyasal içeren bir araba seçin.

İç malzemeleri içerisindeki toksik kimyasalların seviyelerine göre listelenen bir araba seçin. Başlangıçta daha az zehirli kimyasala sahip bir araba seçerseniz, tolere edebileceğiniz bir arabaya doğru yolun bir parçasısınız demektir.

 

 

 2. Zaman sizin için çalışsın.

Birçok uçucu organik bileşik (VOC) düzeyleri 6 aydan sonra önemli ölüde azalır. Özellikle yaz aylarında yaz boyunca satıcı parklarında park eden bir araba satın alırsanız, parkta uzun süre bekledikleri için koku daha da dayanılmaz olacaktır.

Yeni araç yerine birkaç yıl kullanılmış bir araç alırsanız bu sorunu tam olarak çözmüş olacaksınız. Hava spreyi kalıntısı bir arabadan çıkarılması neredeyse imkansızdır. Bazı durumlarda, duman ve parfümler bir arabanın tolere edilebileceği kadar azaltılabilir. Parlaklık, duman veya diğer toksik kimyasalları absorbe edecekleri için kesinlikle tüm yüzeylerin temizlenmesi ve tekrar temizlenmesi gerekecektir.

 Aradığınızı (araç türü, kokusuz, sigara içmeden) bir satıcıya bildirebilir ve teknik özelliklerini karşılıyorsa, bir arabayı bakmadan önce temizlememeyi isteyebilirsiniz. Benzer şekilde, yeni bir araba satın alıyorsanız, ücretsiz temizlikten ve mumlamadan vazgeçin veya satıcınıza sağladığınız bir temizleyici ve bez kullanmasını isteyin.

 

 

 3. Arabayı sıcakta tutun.

Yeni bir araba satın alırsanız, sıcakta pişirme denilen bir süreçle arabadaki kimyasalların hızla yok olmasını hızlandırabilirsiniz. Bir araba "Sıcakta pişirme", ısı ve havalandırma ile ardından temizleme işlemlerini birleştirir. Yükseliş sıcaklıkları, kimyasalların havaya bırakılmasına neden olur. Havalandırma, kimyasalların yeniden emilmeden önce arabadan çıkmasını sağlar. Bir arabayı pişirmek için, arabayı sıcak güneş altında bırakın, pencereleri 2 cm açık olacak şekilde açın ve birkaç saat bekletin. Ardından pencereleri tam açın ve arabayı iyice havalandırın. Havalandıktan sonra, tüm yüzeyleri bir mikrofiber bez ve tolere edilebilen daha az toksik bir temizleyici ile temizleyin.

Suda hafif bir TSP (Trisodyum fosfat) çözeltisi (1 çay kaşığı suya bölünür), yüzeydeki yağ kalıntılarını kesmeye yetecek kadar güçlü ancak kimyasal olarak hassas kişilerin çoğu için tolere edilebilir. Boraks ve yıkama tozu (dikkatli olun, bazı markalarda yıkama tozu eklenmiş koku içerir), işe uygun diğer ağır iş temizleyicileridir. Sirke de kullanılabilir. Mikrofiber bezler iyi çalışır, çünkü küçük elyafların ovma etkisi vardır ve küçük parçacıkları tutun ve tutun. Sıradan bir bez veya süngerden daha etkilidirler. Güneşli bir günde yıkayın, böylece kalıp ile ilgili herhangi bir sorundan kaçınmak için çabucak kururlar. Kimyasal olarak hassas olan insanlar için bu işlemin birkaç kez tekrarlanması gerekebilir.

 Bir garaj yerine güneş ışığı altında (pencereler biraz açıkken) arabayı bırakmak, özellikle ilk 6 ayda kimyasalların gazdan arındırılmasına yardımcı olacaktır.

 

 

 4. Kimyasalları emdirin.

 Kimyasal kokuların bir kısmını absorbe etmek için kabın içine kabartma tozu veya zeolit ​​gibi toksik olmayan emici malzemelerin kaplarını yerleştirin. Kokuların tekrar arabaya aktarılmaması için onları sık sık değiştirmeniz veya yenilemeniz önemlidir.

 

 

 5. Sadece son çare olarak ozon.

Ozon tartışmalıdır. EPA, ozonun tehlikeli olduğu konusunda uyarıda bulunur. Yanlış kullanıldığında kalıcı akciğer hasarına neden olabilir. Ozon da dengesiz bir maddedir ve tehlikeli yan ürünlerin oluşması için diğer kimyasallarla birleşebilir. Ozon ayrıca kauçuk gibi bazı maddeleri kırılgan hale getirebilir. Yeni bir arabada 8-12 saat ozonatör kullanmanın VOC düzeylerini düşüreceğini gösteren bazı kanıtlar var. Yalnızca diğer yöntemler kullanıldığında dikkate alınmalıdır, ancak araba hala tolere edilemez. Bir ozonatör kullanılıyorsa ozonatör çalışıyorken araç camları 1-2 inç açık bırakılmalıdır. Ozonlama sonrasında, araba kullanmadan önce, en azından birkaç saat boyunca rüzgârlı bir alanda bir kapı ve pencere bırakarak arabayı iyi havalandırın. Sert yüzeyler yıkanmalı ve halılar ve koltuklar potansiyel olarak zararlı artıkların temizlenmesi için iyi vakumlanmış olmalıdır. Bazı insanlar ozon tabakasını tamamen serbest bırakmak için sandalyelere sıçramanın gerekli olduğunu bildiriyor.

 Araç kullanırken asla oksonatörler kullanılmamalıdır. Bazı kimyasal duyarlı insanlar ozona aşırı duyarlıdır. Bu gibi durumlarda özellikle ozonun iyi bir seçenek olması muhtemel değildir.

 

 

 5. Hava filtreleri kalan kimyasalları azaltır.

 Otomobiller tamamen kapalı olmaz. Özellikle otomobiller için üretilen HEPA filtreleri ve aktif kömürü birleştiren hava filtreleri, devam eden iç kimyasal emisyonlara maruz kalmayı azaltmaya yardımcı olabilir.

 

 

 6. Devam eden kimyasal maruziyeti en aza indirmenin diğer yolları.

 Tehlikeli hava kaynaklı kimyasalların etkisini en aza indirgemek için, Avustralyalı otomobillerdeki VOC'lere ilişkin bir araştırmanın yazarları, araç satın alındıktan sonra insanlar en az 6 ay süreyle araç kullanırken, dışarıdan bol miktarda hava girmesini önerir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.