Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Arılar evrimin cinsel seçilim yasasına karşı


kul coşkun

Önerilen İletiler

Madde 7-) CİNSEL SEÇİLİM: (ÇAPKIN TAVUS KUŞU)

 

darwini , tavus kuşlarının göz kamaştırıcı renkleri ve uzun kuyruğu hasta eder. Çünkü, bu renkler ve kuyruğun uzunluğu hem hareketleri kısıtlandırıyor hem de avcılara yerini çok belli ediyor, hayatını tehlikeye atıyor.Bu ise doğal seçilime aykırıdır.

 

Buna göre darwin, cinsel seçilim senaryosunu üretti. Canlıların amacı sadece hayatta kalmak değil, üreyip genlerini geleceğe aktarması da gerekir. Evrime göre yaşamak ve üremek konusunda başarılı olamayan canlı başarısızdır.

 

Şimdi bize düşen de bir hayvanın hayatını her an tehlikeye atmasına rağmen çapkınlık derdinde olmayacağını ispat etmektir.

 

Arıların üremesi: Dişi arılardan sadece dişi kraliçe arı ürer. Bir arının kraliçe olabilmesi için yavru iken diğer dişi arılara göre daha iyi beslenmesi gerekir. Bu şekilde kraliçe arı olarak yetiştirilmeyen dişi arılar, kısırlaşıp üreyemezler. Bu dişi arılar niye çapkın tavus kuşu gibi evrimleşip, üreyecek hâle gelmediler? Neyse, zaten asıl konumuz dişi arılar değil.

 

Kraliçe arının en az 10-12 erkek arıyla çiftleşmesi  gerekir.  Zaten bir çiftleşmede bin civarı yumurta üretir. Ama kovandaki bütün erkek arılarla çiftleşemez. Peki, tavus kuşu hayatını her an tehlikeye atmasına rağmen çapkınlık peşinde ise, bu çiftleşip genlerini geleceğe aktaramayan erkek arıların durumu ne olacak? Erkek arıların bu durumu evrimcilerin cinsel seçilim yasasına aykırıdır.(Karıncaların da üremesi bu şekle yakındır ama tam araştırmadım çünkü arıların bu durumu cinsel seçilimi iptal eder.)

 

Şunu da ekleyim: Arılar oğul verme döneminde başka bir kraliçe arı yetiştirirler. Hatta, o sırada görev başında bulunan kraliçe arıdan gizli olarak  başka bir kraliçe arı da yetiştirebilirler. Kraliçe arı yetiştirmeleri 21 gün sürer. Bu noktada, çiftleşmeyen erkek arıları kendileri için çiftleşecek ve oğul çıkaracak başka bir kraliçe arı yetiştiremezler mi? Bunu yapmak için tavus kuşlarındaki gibi kendi hayatlarını tehlikeye atmalarına da gerek yok.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ne arıları tanıyorsun ne tavuskuşlarını... Darwin'i de kendin gibi sanıyorsun. Charles Darwin, cinsel seçilim kavramını, erkek tavuskuşlarının dişi tavuskuşlarına kur yapmaları gözlemi sonrasında ortaya atmış olsada, diğer cins hayvanlarda ve hatta insanlarda da doğal seçilim ve cinsel seçilim kavramları, işgörür halde yürür gider. Tavuskuşlarına bakacak olursak yalnızca erkek tavuskuşlarının kuyrukları renklidir, dişi tavuskuşlarının kuyrukları renksizdir ve sadedir - gösterişsizdir. Erkek tavuskuşlarına kıyasla dişi tavuskuşları gösterişli - renkli değildirler ve biraz hindiye benzerler ve biraz da çirkindirler. Ama gel de bunu erkek tavuskuşlarına anlat anlatabilirsen. Erkek tavuskuşları dişilere gösteriş yapıp onları etkilemek için kanatlarını açar, tüylerini kabartır ve böylece üreme dönemini etkin kullanmaya çalışırlar. Dişi tavuskuşları ne yapar peki biliyor musun? Kendilerini bir pok sanırlar. Madem cinsel seçilim kavramını yanlış buluyorsun, sen anlat bize, dişi tavuskuşları ile erkek tavuskuşları arasındaki heybet farkını? Kur yapmaya elverişli gösterişli - renkli kanatları olmayan dişi tavuskuşları, niçin cinselliği başlatan taraf olmazlarda, gösterişli - renkli kanatları olan erkek tavuskuşları, cinselliği başlatmak için çaba gösteren taraf olmaktadırlar?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Arıların cinsel seçilime karşı olmaları sözkonusu değil. İşçi arılar da kraliçe arı gibi dişidirler ama kısırdırlar, yumurtlayamazlar. Arıların tek annesi kraliçe arıdır dolayısıyla hiyerarşide dominant olan kraliçe ardır. Bu dominantlığına rağmen Kraliçe arının çiftleşmesinde esas olan verimlilik azaldığında, kraliçe arı performanstan düştüğünde, kraliçe arının yumurta bırakması yavaşladığında işçi arılar darbe yaparak yeni bir kraliçe adayı yetiştirirler. Bunu neresinde arıların cinsel seçilime karşı olduklarını görüyorsun?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

 

Zaten daha önce şunları söylemiştim.

 

 

 

Bu dişi arılar niye çapkın tavus kuşu gibi evrimleşip, üreyecek hâle gelmediler? 

 

 Peki, tavus kuşu hayatını her an tehlikeye atmasına rağmen çapkınlık peşinde ise, bu çiftleşip genlerini geleceğe aktaramayan erkek arıların durumu ne olacak? Erkek arıların bu durumu evrimcilerin cinsel seçilim yasasına aykırıdır.

 

 

 

 

 

 

Buna göre darwin, cinsel seçilim senaryosunu üretti. Canlıların amacı sadece hayatta kalmak değil, üreyip genlerini geleceğe aktarması da gerekir. Evrime göre yaşamak ve üremek konusunda başarılı olamayan canlı başarısızdır.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Üreyerek genlerini geleceğe aktarması olası olmayan, yumurtlayaman kısır arıların, grup başarısı için kovanda işçilik yapmalarında evrim açısından çelişki görmüyorum. Sana bu mu çelişki geliyor? İşçi arıların ömürleri 42 gündür. İşçi arı kovanda çalışmazsa ölür gider, ki heralde bunu anlayacak seviyede zeki olmalıdırlar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

@@Tumagü İskicap

 

1-Üreyerek genlerini geleceğe aktarması olası olmayan dişi arılar niye çapkın tavus gibi evrimleşip üreyecek hale gelmediler. dostum, evrim milyonlarca yılda nesilden nesile oluyor demiyor musunuz? eee 42 günde neyin nesi? ömrü az olan hayvanlar evrimleşmiyormu? ki arıların ataları kanatsız böcekler, bak 42 gün yaşamalarına rağmen kanatları çıkıvermiş

 

2- peki erkek arıların genlerini geleceğe aktarması olası olmayan DEĞİL. Erkek arılar isteseler çifteşip, üreyebilirler ama üremiyorlar bu yüzden evrime göre başarısızlarmış işte kabul et.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Erkek arının cinsel organı tek kullanımlık.
Erkek arı cinsel organını, soktuğu yerde bırakıyor, çıkaramıyor.
Eğer çıkarabilseydi eminimki erkek arı, hem kraliçe arıya, hem de dişi arıya sokup çıkarmak isterdi.
Ama donanım uygun olmadığı için yapamıyor.

Tek kullanımlık sokma hakkını, Kraliçe arı'da kullanıyor.

Böyle olunca haliyle dişi arılar da üreyemiyorlar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

@@Tumagü İskicap  

 

o tek kullanımlık cinsel organını kraliçe arıya sokamayan arılar ne olacak?

 

dişi arıların ürememesi acıklı olayı beni ilgilendirmez evrimin cinsel seçilimini iptal eder

 

bak kendin demişsin, erkek arılardanda dişi arılardanda çifteşip üreyemeyen arılar var

 

bu durumda evrime göre, üremek konusunda başasızlar demektir. bu da evrimin cinsel seçilimini iptal eder. geçmiş olsun

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Çok anlamsız bir iddia. Arılar (ve karıncalar) sosyal böceklerdir. Kovanın başarısı için işbirliği ve iş bölümü yaparlar. Bireysel başarı onlar için önemsizdir. Önemli olan kovanın başarısıdır.

 

Örneğin kovana bir eşek arısı girdiğinde arılar ona hücum ederek her yanını sararlar. Eşek arısı hepsini öldürür. Fakat etrafı arıdan bir yumakla örülmüş olduğu için bu arı yumağı içinde kendisi de açlıktan ve susuzluktan ölür. Fedai arılar bireysel olarak hayatta kalmayı başaramamışlardır. Ama kovanın hayatta kalmasını sağlamışlardır.

 

Başka bir çok hayvan da, insan da buna dahil, sosyal davranışlar gösterirler. Hatta bitkiler bile... Canlılar birey olarak kısa sürede öleceklerini, ama nesillerinin devamı ile bir tür ölümsüzlük kazanacaklarını içgüdüsel olarak evrim sürecinde öğrenmişlerdir. Bu doğrultuda davranırlar. Fakat bazen de yavrularını kaybetmemek için aşırı fedakarlıktan kaçınırlar, çünkü nasıl olsa tekrar yavru yapacaklarını da bilmektedirler.

 

Hayvanlar içgüdüsel olarak bizlerin akılla kavradığımızdan daha sağlam şekilde gerçekleri hızlıca ve doğru kavrayabiliyorlar. Hayvanlar bir çok gözlemle kanıtlandığı üzere en mantıklı kararı en hızlı şekilde vermektedirler. En basitinden insan denen tür bir çok dogmatik saçma saplantılara yaygın biçimde saplanırken, hayvanlar mantığın dışına çıkmazlar. Onlar bilmeleri gerekenler neyse onları öğrenirler. Gerekli olmayan bir şeyle asla ilgilenmezler. Gereksiz inançları, anlamsız hurafeleri filan asla olmaz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

@@democrossian

 

sonuç olarak bal mucizesini yapan, hem de geometrik şekilde yapan arılar evrime göre üremek konusunda başarısızlar. 

 

Demek ki çiftleşip, üremeden de hayatını devam ettiren canlılarda var

 

Demek ki,   çapkın tavus kuşunun hayatını riske atmasına rağmen evrimleşmesine rağmen, arılar çiftleşip ,üreyecek şekilde evrimleşmemişler

 

bana kızma arılara kız

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Arılar evrimde son derece başarılılar. Başarısız hiç bir tür bu güne gelememiştir. Şu anki türlerin hepsi başarılı. Başarısız olanların nesli tükendi. Son derece net konuşuyorum. Sosyal böceklerde sosyalliğin gereği olarak bireysel başarı amacı, yerini türün başarısı amacına terketmiştir. Onlar da evrimde bu yolu izlemişler.

 

Cinsel seçilim evrimin tek izlediği yol değil ki... Evrim tek bir anayoldan ilerlemekle kalmaz, dallanarak bir çok yol izler. Dallar kökte kavuşur, geriye doğru giderek. İki dal yeniden birleşmez. Türleşme bu sayede gerçekleşir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

@@democrossian

 

şimdi, çapkın erkek tavus kuşu, hayatını tehlikeye atacak şekilde rengarenk ve uzun kuyruklara sahip olmasaydı da dişi tavus kuşlarıyla çiftleşip üreyebilirdi

 

dişi tavus kuşları, eldekinin en iyisiyle çiftleşirdi

 

bunlarda şu demek: bireysel başarı ile türün başarısı doğru orantılıdır

 

sonuçta evrime göre yaşamak ve üremek konusunda başarısız olan canlı başarısızdır. bu evrimin kuralıdır.

 

görünen o ki dişi arılar ve erkek arılardan birçoğu çiftleşip, üremeyerek evrime göre üremek konusunda başarısızdırlar. bu görünen, ispatlı bir gerçektir.

 

siz istedğiniz kadar yorumlamaya çalışın bu böyledir

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

 

 

Cinsel seçilim evrimin tek izlediği yol değil ki... Evrim tek bir anayoldan ilerlemekle kalmaz, dallanarak bir çok yol izler. Dallar kökte kavuşur, geriye doğru giderek. İki dal yeniden birleşmez. Türleşme bu sayede gerçekleşir.

 

cinsel seçilim giderse, doğal seçilimde gider.

 

çünkü, tavus kuşlarının hayatlarını her an tehlikeye atacak şekilde rengarenk ve uzun kuyruklarının evrimleşmesi doğal seçilime aykırı. darwini bu hasta etti. ve cinsel seçilim senaryosunu üretti.

 

cinsel seçilim yoksa, tavus kuşları ve diğer kuşların durumlarını ne ile açıklayacaksınız

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Cinsel seçilim giderse doğal seçilim de filan gitmez. Yok öyle bir şey. Doğa her iki yolu da dengeleyerek kullanır. Türün devamı için tür içi rekabet de evrimde geçerlidir, diğer türlerle rekabet de. Bu ikisi arasında da, cinsel seçilimde doğal seçilim arasında da zorunlu bir denge kurulur. Kuşlarda cinsel seçilim yaygın bir davranıştır ve buna bağlı olarak kuş türlerinin erkekleri gösterişlidir. Bu durum tavus kuşunda üst düzeylere çıkmış sadece. Bunda insanların yapay seçiliminin etkisi olmuştur. Horoz da böyledir çünkü. Yırtıcı tehditlerinden insanlar tarafından korunan kuşlarda cinsel seçilim eğilimi artmıştır. Bilirsiniz ki örneğin yabani tavuk kümes tavuğuna pek benzemez. Bunların erkekleri evcil horozlar kadar gösterişli değildir. Doğal seçilim baskısı cinsel seçilimi sınırlamıştır.

 

Sadece insan eliyle gerçekleşen yapay seçilim değil, bir ada gibi izole, önemli yırtıcıların bulunmadığı ortamlar da evrimin seyrini değiştirir. Evrim karmaşık bir mekanizmadır. Şartların zorlamasıyla çok çeşitli yollar izlemiş olabilir.

 

Darwin tavus kuşundan hasta filan olmamıştır. Darwin ne dediğini bilen çok zeki bir insandı. Zamanında genetik henüz gelişmediği için bazı bilgilerden yoksundu, o kadar... Tabii ki evrim gibi karmaşık bir konuda kafasını meşgul eden sorunları dürüstçe paylaşmıştır. Dogmatikler gibi kafasına takılan konuları şeytan vesvese veriyor grin.gif diye kafasından kovmamıştır. Tövbe istiğfar çekip allaha filan sığınmamıştır. laughing.gif Ne düşünüyorsa söylemiştir, cesurca, mertçe... Çünkü onun kuramından bir kuşkusu yoktu. Şüphelerini kuramını daha geliştirmek adına üretiyordu.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bir çok durumda tür içi rekabet, türler arası rekabetin çok önüne geçer. Türlerin büyük çoğunluğu için seçilim baskısı türler arasıdır. Ama bazı türler için tür içi rekabet çok keskindir. Türler arası rekabeti gölgede bırakır.

 

Seçilim, yani seleksiyon, çeşitli biçimlerde olabilir. Doğal seleksiyon, en yaygın ve etkili seçilimdir. Yararlı mutasyonlar geçiren canlılar Hayatta kalmakta ve üremekte başarılı oldukları için bu yararlı mutasyonlar nesilden nesile geçer. Yararsız mutasyonlar nötr etki yapar. Zararlı mutasyonlar ise derhal hızlı bir şekilde ortadan kalkarak devam etme şansı bulamaz, elimine olur.

 

Yapay seleksiyon insan eliyle oluşturulur. En iri ve lezzetli meyveleri verecek yönde mutasyonlar, yetiştiriciler tarafından üretilmekle ödüllendirilir ve ağaçlar dalları kırılacak kadar meyve verir hale gelir. Bu ağaçlar doğada bu hale gelemez. Doğaya bırakılırsa korunmazsa büyük zarar görür. İnekler örneğin sürekli daha çok süt veren seçilip üretilerek sonuçta memelerini zor taşıyan inekler ortaya çıkar. Bunlar vahşi doğada kesinlikle hayatta kalamazlar.

 

Cinsel seçilim oldukça önemli bir evrim motorudur. Bu da bir seçilim olduğu ve seçilen bireyler daha çok ürediği için evrime önemli katkı yapar. Çok eşlilik, cinsel seçilimin etkisini artırma çabası sonucu doğmuş bir davranıştır.

 

İnsanlarda seçilim büyük oranda durmuştur. O yüzden insan evrimi çok yavaşlamıştır. Türler arası rekabet insan için sıfıra çok yakın. Tür içi rekabet yeterince ayıklayıcı değil. Yine de insan evrimi ile ilgili önemli gelişmeler, ömür artışı, boy artışı ve bacak-gövde uzunluğunun bacak lehine değişmesi. Bu belirgindir, bin yıllar içinde belirgin şekilde bacak uzunluğu artmıştır. Bin yıllar evrim için çok kısa bir süredir. Türleşme için milyon yıllar geçmiştir.

 

Ömür artışı sadece tıbbi gelişmelere bağlı değildir. Yani ölmesi önlenerek yaşam süresi uzatılıyor gibi düşünmemek lazım. Bunun etkisi elbette var ama, yaşam beklentisi denen bir olgu var, bu artmıştır. İnsanlar geçmişe göre daha geç yaşlanıyorlar. Yaşam beklentisi telomer denen kromozom uçları ile ilgilidir. Bu kromozamal yapıda binyıllar içinde bazı gelişmeler olmuştur. Yaşlanmak telomer kısalması demektir. İnsanlar artık daha gelişkin telomerlerle dünyaya geliyor anlamı taşır bu durum.

 

Kısa telomerli bireyler çabuk öldükleri için kısa telomer genetiği devam edememiş, uzun telomer yapısı kalıtlana kalıtlana yaygınlık kazanmıştır. Evrim bu şekilde işler. Telomerin uzaması da kısalması da aynı şansa sahip. kimse şu insanların telomerini uzatayım da ömürleri artsın dememiştir. Kısa telomer mutasyonları devam edememiş, uzun telomer mutasyonları devam etmiştir. Ancak insan türü içinde rekabet, diğer türlerin çoğu kadar şiddetli değildir. Bu yüzden özellikle akraba evlilikleri ile kötü mutasyonlar elimine olmaktan kurtuluyor. 

 

Kuşlarda kuyruk yapısı da böyle dengelenir. Kuyruğu uzun yapan ve kısa yapan mutasyonların ortaya çıkma sıklığı yazı turadan farklı değildir. Ortama göre kısa kuyruk, ortama göre uzun kuyruk avantaj sağlar. Uzun kuyruk karşı cins kadar düşmanın da ilgisini çeker. Ortamdaki düşman türlerin azlığı çokluğu kuşlarda farklı kuyruk uzunlukları evrilmesini sağlamıştır.

 

Tüylere parlaklık veren bir mutasyon, yerine göre cinsel seçilim avantajı sağlarken, yerine göre türler arası rekabette başa bela olacaktır. Her şey ortam şartlarına bağlı...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.