Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bayramda yediğiniz tatlılar kaç kalori bilin istedim!


Smyrna

Önerilen İletiler

  • Co-Admin

4109f9b04ad10b7bd0d82d55f4368c17.jpg

 

Kemalpaşa, şekerpare, kadayıf, güllaç ve diğerleri… Kimi sütlü kimi şerbetli ama bayram ikramlarının olmazsa olmaz lezzetleri. Şüphesiz her şeyin azı karar çoğu zarar mantığıyla yaklaşmak gerekiyor tatlılara da. Aksi halde özellikle unlu ve şerbetli tatlılar gerek içerdikleri kalori gerek kan şekerini daha hızlı yükseltmesi gerekse şekerin başlı başına zararları nedeniyle birçok sağlık sorununa davetiye çıkarabiliyor.

 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı, “Ancak sütlü tatlı da olsa, tatlıların tamamı ne yazık ki basit karbonhidrat kategorisine girdiğinden onların da porsiyonlarına çok dikkat edilmeli” diyor. 
 
Baydı pek de karşı koyamadığımız bu bayram lezzetlerindeki gizli tehlikeleri anlattı. İşte bayram tatlılarının kalori değerleri ve o kalorileri yakmak için yapılması gerekenler:
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Co-Admin

bbbc878eb3f1ae9e84276c3d2795cc8d.jpg

 

Baklava:

90 gram ağırlığındaki 1 dilim baklava yaklaşık 260 kalori. Bu da, en az 30 dakika koşarak yakabileceğiniz bir kalori demek! Diyabet hastalarının bu tatlıyı tüketmemelerinde fayda var. ‘Benim bir hastalığım yok’ diyenlerin bile tek seferde 2 taneden fazlasını tüketmemesi gerekiyor. Ayrıca kilo almamak için baklavayı yemek üstüne değil yemekten 2 saat sonra yoğurt veya ayran gibi protein içeren bir besinle ara öğün niyetine tüketmeli.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Co-Admin

bbef6cf1c21767de069a5e25cf058f4e.jpg

 

Kadayıf:

100 gramlık bir porsiyonu 244 kalori olan tel kadayıf çok lezzetli bir tatlı olmasının yanı sıra kalorisi en yüksek tatlılardan. Şerbetinde kullanılan şeker miktarı düşük tutularak ve üzerine yaklaşık 2 tam cevize denk gelecek bir miktarda ceviz serpiştirilerek servis edildiğinde bu tatlının kana karışma hızı nispeten düşüyor ve daha az yağlanmaya neden oluyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Co-Admin

ec48654f7c475a342029e8ba40afb5b0.jpg

 

Kemalpaşa:

1 adet kemalpaşa tatlısının kalori değeri 84 kalori. Kemalpaşa hafif bir tatlı gibi görünse de tek seferde çok miktarda tüketilebildiğinden dikkatli tüketmek gerekiyor. Bu şerbetli tatlıdan alınan fazla kalorinin azaltılmasına yardımcı olmak için; porsiyonu azaltıp yanında 1 top dondurma ile tüketebilirsiniz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Co-Admin

5c7f7cc27ef328d507027677477e1b37.jpg

 

Şekerpare:

Kan şekerini en hızlı yükselten tatlılardan biri olan şekerparenin 50 gramlık 1 adedi 141 kalori içerdiğinden, tek seferde bir taneden fazla tüketilmemesi gerekiyor. Bu tatlıyı süt ile tüketmek tatlının kan şekerini yükseltme hızını düşürmeye yardımcı oluyor. Şekerpareyi diğer şerbetli tatlılarda olduğu gibi porsiyon yerine küçük bir adet olarak tüketmek ve haftada bir kereyi aşmamak gerekiyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Co-Admin

e8beaf7ad3e0285863d1363ea7d09c2c.jpg

 

Güllaç:

Ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlısı güllaç, bayramda da tercih edilebilecek en hafif tatlı seçeneklerinden. 1 ince dilimi yaklaşık 250 kalori içeriyor. Ayrıca yapımında kullanılan süt, gaz ve hazımsızlık problemlerine yol açabileceğinden yapımında laktozsuz süt tercih edilebilir.  

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Co-Admin

267a7230747a4b777281ed6f7c1eaa67.jpg

 

Sütlaç: 
Sütlü bir tatlı olması nedeni ile nispeten hafif tatlı kategorisine giren sütlacın bir kasesi 299 kalori. Sütlü tatlı diye tüketiminde aşırıya kaçmamak, içeriğindeki pirincin miktarını da az tutmakta fayda var. Zira pirinç glisemik indeksi yüksek bir besin olduğundan kana karışma hızı ve yağlanmaya sebep olma olasılığı da yüksek. Ayrıca yapımında kullanılan sütün az yağlı olanlardan tercih edilmesi bu tatlıdan alınan kalorinin düşürülmesine yardımcı olacaktır.
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Co-Admin

37cda83db4652a99a6a3d8811ef4831c.jpg

 

Meyveli tatlılar: 
Ayva, armut, elma tatlıları şerbetinde çok az şeker kullanılması şartıyla çok hafif birer tatlı seçenekleri. Meyvenin içeriğindeki fruktoz kana daha yavaş karışıyor ve bu meyvelerin tatlıları tüketildiğinde aynı zamanda vitamin ve mineral içeriklerinden de faydalanmış olunuyor.
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Co-Admin

f0461794dc556f69c18a0d849fd8584a.jpg

 

Lokma: 
5 taneden oluşan bir porsiyonu 390 kalori olan lokma, yağda kızartılarak yapılan bir tatlı olduğundan kalp ve damar sağlığına da zarar veriyor. Lokmayı evde kendiniz hazırlayabilir, şerbetine şekeri az koyup yanında yoğurt veya ayran gibi bir besinle kan şekerini daha yavaş yükseltmesini sağlayabilirsiniz.
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.