Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Papatya çayının faydaları nelerdir?


yemekkulubum

Önerilen İletiler

Papatya Bitkisinin Sağlığa Faydaları


Papatyanın insan sağlığına sayısız faydası bulunmaktadır. Papatya genel hatlarıyla iki farklı kullanım şekli ile insan sağlığına fayda sağlar.  Bu kullanım şekilleriden ilki gıda olarak kullanımdır. Diğer kullanım şekli kozmetik ürünü olarak kullanımdır. Papatya bitkisinin gıda olarak kullanım şekli çoğunlukla “çay” olaraktır. Kozmetik ürünü olarak kullanılan durumlarda papatya bitkisinin kendisi, çayı, yağı farklı şekillerde kullanılabilir.


 


a) Papatya Bitkisinin Gıda Olarak Tüketiminde Sağlığa Faydaları


Papatya bitkisi yüzyıllar öncesinden beri çay şeklinde hazırlanıp tüketilmiş ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Papatya çiçeklerinin toplanarak kurutulmasından sonra kaynar suya bir miktar kurutulmuş papatya çiçeği konularak çayı hazırlanıp içilirse aşağıda sıraladığımız hastalık ve rahatsızlıklara iyi gelebilir.


 


Soğuk Algınlığı, Grip, Nezle : Papatya çiçeğinin içerisinde bulunan antibakteriyel ve antioksidan maddeler bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayarak vücudun soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Soğuk algınlığı yaşayan kişilerin hastalık sırasında papatya çayı içmeleri durumunda ise hastalığın daha hızlı atlatılmasına yardımcı olur.


 


Uykusuzluk : Papatya çayı geleneksel tıp alanında uykusuzluk tedavisinde kullanılagelmiş doğal bir içecektir.2005  yılında Japon bilim adamları tarafından yürütülen bilimsel bir çalışmada, papatya çayının yapısında bulunan bazı maddelerin uykusuzluk tedavisinde kullanılan Benzodiazepine maddesinin yerine geçebildikleri ve Benzodiazepine maddesi gibi davrandıkları tespit edilmiştir. Bu bilimsel çalışmada passiflora ile papatya çayının uykusuzluğun önlenmesi hususunda mukayese edilmiş ve papatya çayının passifloraya göre 10 kattan daha fazla etkili olduğu tespit edilmiştir. Uykusuzluk yaşandığı durumlarda papatya çayının içilmesi rahat bir uyku uyuyabilmek için en doğal ve harika bir çözümdür. Papatya çayı, içilmesinden sonra takribi 30 dakika ile 60 dakika arasında rahat bir uyku haline geçilmesine yardımcı olur. 


 


Sinir Sistemi Sağlığı : Japon bilim adamları tarafından 2005 yılında yapılan bilimsel çalışmada papatya çayının Benzodiazepine maddesinin yerine geçebilen maddeler içerdiğini söylemiştik. Bu çalışma neticesinde; anksiyete, uykusuzluk hastalığı ve sinir sisteminin sakinleştirilmesinde kullanılan ilaçların etken maddesi olan Benzodiazepine maddesi yerine geçebilen doğal maddelerin papatya çayının içerisinde bulunduğu tespit edilmiştir. Bu demektir ki papatya çayı sinir sistemi üzerine olumlu etkide bulunur, zihinsel yorgunluğun giderilmesine ve sinirlerin yatışmasına yardımcı olur. Gün içerisinde iş stresinden bunalan kişiler için papatya çayı güzel ve doğal bir sakinleştiricidir. Sinir sisteminde yükselen korku, endişe gibi duyguların papatya çayının içilmesinden bir süre sonra normal seviyelerine gerilediği gözlemlenmiştir. Özellikle yoğun stresli işlerle uğraşan ve hatta zaman zaman sakinleştirici ilaç kullanmayı bile göze alan kişilerin öncelikle papatya çayını denemelerini tavsiye ederiz. Papatya çayının sinir sistemi üzerinde göstermiş olduğu yatıştırıcı etki adet dönemlerinde kadınların daha az sinirli olmasına, sakin kalmalarına ve daha az adet sanıcı çekmelerine de yardımcı olur. Sinir sistemi sağlığının korunması için papatya suyunun etkili olduğu kadar papatya yağı da etkilidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus papatya yağının içilmemesidir. Papatya yağının 15-20 cm mesafeden birkaç kez koklanması yeterli gelmektedir.


 


Migren, Baş Ağrısı : Papatya çayının sinir sistemi üzerinde göstermiş olduğu olumlu etki migren ağrısı ve baş ağrısı durumlarına da yardımcı olmaktadır. Migren ataklarının ilk görüldüğü andan itibaren papatya çayı içilmesi durumunda ağrıların şiddeti azalır ve hatta bazen ağrı tamamen ortadan kalkabilir.


 


Kas Gevşetici : Papatya çayının sinir sistemi üzerinde göstermiş olduğu olumlu etki kasların istem dışı ve gereksiz şekilde kasılmalarının da önüne geçebilmektedir. Kadınlarda meydana gelen rahim kası kasılmalarında, genel olarak tüm kas spazmlarında, mide ve barsak kası kasılmalarında, fiziksel aktivite sonucu yorulan kol ve bacak kaslarının gevşemesi için oldukça faydalı ve etkilidir.


 


Gaz, Hazımsızlık : Papatyanın yapısında doğal antispazmodik özellik gösteren maddeler bulunmaktadır. İçerdiği bu maddeler sayesinde papatya çayı mide ve barsaklarda oluşan gazın atılmasında oldukça etkilidir. Aynı maddeler mide ve barsaklarda meydana gelen düzensiz kas kasılmalarının ve spazmların da önüne geçer.  Bu nedenle mide ve barsak spazmı tedavisinde, mide ve barsak gazı problemlerinde sıklıkla ve güvenle kullanılabilir. Bebeklerin gaz çıkarmaları için kullanılan en eski ve en doğal yöntemlerden biri papatya çayı içirmektir. Aynı etki yetişkinlerde de görülmektedir. Midenin hazımsızlık yaşadığı durumlarda papatya çayı içmek maden suyu içmekten çok daha etkilidir.


 


Sindirim Sistemi Sağlığı : Papatya çayı, Hassas Barsak Sendromu diğer adıyla Huzursuz Barsak Sendromu (İrritabl Barsak Sendromu-IBS) tedavisinde sıklıkla kullanılan doğal bir ilaçtır. Mide ve barsaklarda meydana gelen gaz ve şişkinliğin giderilmesinde, mide ve barsak ağrılarının ve kramplarının azaltılmasında, mide bulantısı, ülser, gastrit, ülseratif kolit gibi rahatsızlıkların tedavisinde papatya çayı kullanılabilecek en doğal ve en iyi ilaçlardan biridir.


 


İltihap Tedavisi : Papatyanın yapısında doğal antienflamatuvar ve antimikrobiyal özellik gösteren maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler deride ve iç organlarda meydana gelebilecek enfeksiyonların önüne geçebilmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda papatya çayının özellikle idrar yolu enfeksiyonları, idrar yolu iltihaplanması, üst solunum yolu ve bademcik iltihaplanması tedavilerinde oldukça etkili olduğu görülmüştür. Bu özelliklerinin yanı sıra papatya çayının vücutta meydana gelen ödemlerin atılmasında da oldukça etkili olduğu görülmüştür.


 


Diyabet : Papatya çayı ve diyabet ilişkisi üzerine yapılan bilimsel çalışmalarda, papatya çayının gıdaların glisemik etkilerini azalttığı, böylece kan şekerinin yükselmesini engelleyici etki gösterdiği tespit edilmiştir. Bu bilimsel çalışmalarda ayrıca gözlerde ve böbreklerde, diyabet hastalığından kaynaklanan zararın azaldığı, görme kaybının ve böbrek yetmezliğinin azaldığı da gözlemlenmiştir.


Diyabet nedir, belirtileri nelerdir?


 


Papatya Çayının Diğer Faydaları : Papatya birçok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde kullanılan oldukça faydalı bir bitkidir. Yukarıda detaylı şekilde anlattığımız hastalıkların dışında papatya geleneksel tıp alanında birçok hastalığın ve rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır.


- Papatya antimikrobiyal etkisi sayesinde açık yaraların temizlenmesinde, mikropların öldürülmesi ve yaranın hızlı iyileşmesinde oldukça etkili ve faydalıdır,


- Alerjik reaksiyonların şiddetini azaltır,


- Deri dökülmesine neden olan cilt hastalıklarının, egzama, mantar gibi cilt hastalıklarının tedavisinde etkilidir,


- Romatizmal ağrıların giderilmesine yardımcı olur,


- Sinüzit tedavisinde oldukça etkilidir,


- Mide ekşimesi ve reflünün hafifletilmesine yardımcı olur,


- Papatya yağının solunum yolu ile ciğerlere alınması (solunması) özellikle bahar aylarında polen alerjisine karşı etkili bir önlemdir,


- Papatya yağı vücut üzerinde ağrıyan bölgelere masaj yaparak uygulandığında ağrıların hafiflemesine yardımcı olur,


- Papatya yağı ile vücuda uygulanan masaj vücudun tüm yorgunluğunun giderilmesine ve vücudun rahatlamasına yardımcı olur.


 


cool.png Papatya Bitkisinin Kozmetik Ürünü Olarak Kullanımında Sağlığa Faydaları


Papatya yağı ve papatya çayı farklı şekillerde deri üzerinden uygulandığı durumlarda vücudumuzda çeşitli faydalar sağlamaktadır.


 


Saç Sağlığı ve Saç Bakımı : Papatya, yapısında antimikrobiyal maddeler içermektedir. Papatyanın içeriğinde bulunan bu maddeler saç derisindeki bakterilerin öldürülmesinde, saç derisinde meydana gelen yaraların kapatılmasında, saç derisinin normal sağlığına kavuşmasında oldukça etkili ve faydalıdır. Bu özelliği ile saçlar papatya suyuyla yıkandığında saç derisinde kepek oluşumunun ve saç dökülmelerinin önüne geçilebilir, saç köklerinin güçlenmesi sağlanabilir, saç derisinde meydana gelen kaşıntılar ve buna bağlı oluşan yaralar önlenebilir.


Papatya suyu saç ve saç derisinin sağlığını korumak için kullanıldığı gibi saç renginin açılması içinde kullanılabilir. Özellikle yaz aylarında papatya suyu ile yıkanan saçlar güneşte kurutulduğunda saç rengi çok hızlı bir şekilde açılır.


 


Cilt Hastalıkları ve Cilt Sağlığı : Papatya yağı ve papatya suyu günümüzde birçok kozmetik üründe kullanılmaktadır. Papatya suyu ve papatya yağı cildin mikroplardan temizlenmesinde, açık yaraların temizlenmesinde, cildin nemlendirilmesinde çokça kullanılan ürünlerdir. Papatya yağı cildin daha beyaz, daha canlı görünmesini ve cildin daha sağlıklı olmasını sağlar. Cilt üzerindeki ölü hücrelerin temizlenmesi ve tıkanan cilt gözeneklerinin açılması için oldukça etkili ve faydalıdır. Ciltte oluşan akne ve sivilcilerin temizlenmesinde etkili olduğu gibi sivilce ve aknelerin oluşmasını engellemek konusunda da oldukça etkili ve faydalıdır. Papatya yağı orta ve düşük dereceleri yanıkların tedavisinde yanan bölgeye masaj yaparak uygulanırsa yanan bölgenin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Papatya yağı kuru ciltlerin nemlendirilmesinde, göz çevresindeki siyah halkaların ve morlukların azaltılmasında da masaj yaparak uygulandığında oldukça faydalıdır.


 


Kaynak: Yemek Kulübüm


Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.