Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Enginar'ın faydaları nelerdir?


yemekkulubum

Önerilen İletiler

Enginar’ın Sağlığa Faydaları

Enginar bahar aylarının ve yazın ilk aylarının en değerli sebzelerinden biridir. Enginar yapısında bulundurduğu vitamin, mineral ve diğer değerli maddeler ile sağlığımız için önemli bir şifa kaynağıdır. Enginarın en önemli ve bilinen faydaları şunlardır:

 

Beyin Sağlığı: Enginar yüksek miktarda Potasyum minerali içermesi nedeniyle damarlarda vazodilatör etki yaparak damarların daralmasına izin vermez, genleşmesine yardımcı olur. Böylece damarlardaki kan basıncının normal seviyelerinde kalmasını sağlar. Bu özelliğinin yanı sıra kalbe destek olan enginar kalbin sağlıklı bir şekilde kan pompalamasına yardımcı olurken kalbin beyne yeterli miktarda kan pompalamasını dolayısıyla beyne yeterli miktarda oksijen taşınmasına da yardımcı olur. Enginarın beyin sağlığımız için bir diğer önemi beynin ihtiyacı olan Fosfor mineralini tedarik etmesidir.

 

Kolesterolü Düşürür: Enginarın yapısında yüksek miktarda bulunan doymamış yağ asitleri kan içerisindeki kötü huylu kolesterol (LDL) seviyesini düşürerek iyi huylu kolesterol (HDL) seviyesini yükseltirler. Kolesterolün düşürülmesinde yalnızca doymamış yağ asitleri etkil değildir. Enginarın yapısında, kolesterol tedavisinde kullanılan ilaçların içeriğinde kullanılan Niasin (B3 vitamini) de bulunmaktadır. Niasin normal şartlarda karaciğerimiz tarafından üretilebilen bir vitamin olmasına karşın bu üretim yeterli miktarda değildir. Bu özelliklerinin dışında bazı araştırmalarda enginarın yapısında bulunan Cynarin isimli maddesinin safra kesesinin daha fazla safra asidi üretmesine dolayısıyla kandaki kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesine katkı sağladığı yönünde bulgular elde edilmiştir. Enginarın kendisi kadar etli yapraklarınında kolesterolü düşürmede etkili olduğu çeşitli bilimsel araştırmalarda kanıtlanmıştır.

 

Kalp ve Damar Hastalıklarını Önler: Enginar yüksek miktarda Potasyum minerali içermesi nedeniyle damarlarda vazodilatör etki yaparak damarların daralmasına izin vermez, genleşmesine yardımcı olur. Böylece damarlardaki kan basıncının normal seviyelerinde kalmasını sağlayarak kalbin daha az zorlanmasını, kalp kapakçıklarının görevini daha rahat yerine getirmesine olanak sağlar. Bu özelliğinin yanı sıra enginar yapısında bulunan antioksidan maddelerle kan içerisinde bulunan toksik maddeleri yok ederek, damarlar içerisinde herhangi bir tıkanıklığın oluşmasına engel olur.

 

Kanseri Önler: Enginarın yüksek antioksidan kapasitesinin bazı kanser türleri üzerinde önleyici etki gösterdi çeşitli bilimsel araştırmalarda tespit edilmiştir. Bu araştırmalardan birinde enginarın yapısında bulunan C vitamini ve diğer antioksidan maddelerin kanserli hücrelerin yaşama şansını azaltarak sağlıklı vücut hücrelerinin yaşam şartlarını iyileştirdiği, dolayısıyla lösemi, göğüs kanseri ve prostat kanseri üzerinde olumlu etki gösterdiği görülmüştür. Bu konuda İtalya ve Almanya’da yapılan farklı bilimsel çalışmalarda da enginarın lösemi, göğüs kanseri ve prostat kanserine yakalanma riskini azalttığı kanıtlanmıştır.

 

Anemiyi Önler: Anemi hastalığı vücudun Demir minerali eksikliği yaşamasında kaynaklanan bir hastalıktır. Enginar demir minerali bakımından oldukça zengin bir gıda maddesidir. 100 gram enginar yetişkin bir insanın günlük ihtiyaç duyduğu demir mineralinin %16’sını karşılayabilir. Enginar yalnızca demir minerali yönünden değil potasyum, bakır, fosfor ve sodyum mineralleri bakımından da zengindir. Bu mineraller kan hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çoğalmasına ve yaşamasına büyük katkı sağlrlar.

 

Antioksidan Özellik: Enginar’ın yapısında bulunan antioksidan maddeler enginarı değerli bir gıda maddesi haline getirir. Gıdaların antioksidan madde kapasitesini gösteren ORAC değerlerine göre enginarın ORAC değeri 6.552’dir. Bu değer enginarı değerli bir gıda maddesi haline getirir. Enginarı antioksidan özelliğini başka bir gıda ile karşılaştırırsak değerini daha net anlayabiliriz: Enginarın yapısındaki antioksidanlar C vitamininden 9 kat daha etkilidir. Enginar antioksidan özelliği ile vücutta bulunan toksik maddelerin (serbest radikallerin) vücuttan atılmasına yardımcı olarak vücudun detoks yapmasını sağlarken, hem karaciğerin sağlıklı çalışmasına hem de bağışıklık sisteminin güçlenmesine büyük destek sağlar.

 

Karaciğer Sağlığı: Enginar yüksek antioksidan madde kapastesi sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu antioksidan madde miktarını karşılamaya yardımcı olurken, karaciğerin antioksidan üretimine de ciddi destek olur. Enginarın yapısında bulunan Silymarin ve Cynarin isimli maddeler karaciğerin özellikle çevre kirliliğinden kaynaklanan ve vücuda giren bu toksik maddelere karşı direnci arttırır ve hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Enginarın karaciğer üzerinde bir diğer olumlu etkisi de; karaciğerin kandaki kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesi için yaptığı çalışmalara yardımcı olarak karaciğerin daha az yorulmasına imkan sağlamaktır.

 

Sindirim Sistemi Sağlığı: Enginar, sindirim sistemimizin ihtiyaç duyduğu lifli gıdalar arasında en önemli ve en faydalı olan gıdalardan biridir. Enginar yüksek lifli yapısının yanı sıra zengin bir antioksidan, vitamin ve mineral kaynağıdır. Bu özelliği ile enginar barsaklarımızın sağlıklı çalışması için odukça önemli katkılar sağlar. Barsaklarımızın Persitatik hareketlerinin düzenli ve sağlıklı yürümesine katkı veren enginar lifli yapısı ile barsaklardaki fazla yağın emilerek vücuttan atılmasını sağlar, kabızlığı önler. Enginarın yapısında bulunan antioksidan maddeler barsaklarımızda toksik maddeleri yok ederek barsaklarımızın gereksiz yorulmasını, hazımsızlığı, şişkinliği önler. Bu özelliği ile enginar “İrritabl Barsak Sendromu” rahatsızlığının tedavisi içinde oldukça faydalıdır. Enginar tüm bu özelliklerinin yanı sıra mide ve safra asidi miktarının düzenlenmesine ciddi destekte bulunarak mide ekşimesi gibi problemlerin önlenmesini sağlar.

 

Kilo Kontrolüne Yardımcıdır: Enginarın lifli bir yapıda olması ve yüksek miktarda antioksidan madde içermesi diyet yapan kişiler için enginarı harika bir gıda maddesi yapmaktadır. Bu iki harika özelliğinin yanı sıra 100 gram enginarın yalnızca 47 kcal enerji verdiğini de özellikle belirtmekte fayda var. Enginar, sağlıklı kilo vemek isteyen kişiler için muhteşem bir diyet menüsü gıdasıdır.

 

Bağışıklık Sistemini Korur: Enginar yüksek ORAC değeri ile en değerli antioksidan gıda maddelerinden birisidir. Enginarın yapısında buluna Flavonoid maddelerin haricinde E vitamini ve C vitamini kapasiteside oldukça yüksektir. Bu nedenle enginar değerli bir antioksidan gıda maddesidir. Yüksek antioksidan özelliği ile enginar bağışıklık sistemimizi destekleyerek hastalıklara karşı vücudumuzun direnç kazanmasına katkı sağlar. Enginarın, yetişkin bir bireyin günlük C vitamini ihtiyacının %13’ünü tek başına karşılayabilir.

 

Kemik Sağlığını Korur: Enginarın yapısında bulunan K vitamini, kemik metabolizmasındakalsiyum mineralinin kemik dokusuna geçişini sağlayan osteokalsin proteinini aktive ederek kemik dokusunun güçlenmesine, osteoporoz ve osteomalazi gibi kemik hastalarının ortaya çıkmasına engel olur. K vitamini haricinde enginar, kemik sağlığının korunması ve gelişmesi için kemik metabolimasında gerekli olan Magnezyum, Fosfor ve Manganez mineralleri içinde iyi bir kaynaktır.

 

Enginarın Diğer Faydaları: Yukarıda saymış olduğumuz faydaların yanı sıra enginarın sağlığımız için daha birçok faydası bulunmaktadır.

 - İdrar söktürücüdür,

- Çeşitli böbrek hastalıklarına yakalanma riskini düşürür,

- Diyabet hastaları için en kaliteli gıda maddelerinden biridir,

- Sigara içen kişilerde vücutta biriken nikotin seviyesini azaltmaya yardımcıdır,

- Vücut hücrelerinin sağlıklı çalışabilmek için ihiyaç duyduğu mineral ve vitaminleri tedarik eder,

- Vücut metabolizmasının sağlıklı çalışabilmesi için gerekli olan vitamin, mineral, karbonhidrat ve aminoasitleri tedarik eder,

 

Kaynak : Yemek Kulübüm

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.