Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Biberiye'nin faydaları nelerdir?


yemekkulubum

Önerilen İletiler

Biberiye’nin Sağlığa Faydaları


Son zamanlarda çoğunlukla yemeklerimize hoş bir aroma, koku ve lezzet vermek için kullandığımız biberiye yüzyıllardır geleneksel tıp alanında birçok hastalığın tedavisinde, rahatsızlıkların giderilmesinde ve önlenmesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Biberiyenin içeriğinde bulunan birçok vitamin, mineral, flavonoid, fenolik bileşik ve uçucu yağlar baş ağrısından kansere kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ve insan sağlığı için oldukça faydalı bir bitkidir. En son yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda biberiye, adaçayı ile birlikte en yüksek antioksidan özelliğe sahip bitki olarak tespit edilmiştir.


 


Kanser : Biberiye’nin yapısında bulunan karnasol, karnosik asit ve rosmarinik asit yüksek antioksidan aktivite gösteren maddelerdir. Bu üç maddenin birlikte bulunduğu tek bitki biberiyedir. Karnasol; meme, yumurtalık ve barsak tümörlerinde kanserli hücrelerin büyümesini engelleyen ender maddelerden biridir. Karnosik asit ve rosmarinik asitte yüksek antioksidan özellikleri sayesinde vücutta bulunan serbest radikalleri bağlayarak kanserli hücre oluşumuna engel olurlar. Karnasol, kanserli hücrelerin büyümesini engellediği gibi lösemi, kolon kanseri, göğüs kanseri, prostat kanseri ve deri kanserinde ağrı tedavisinde de kullanılmaktadır.


 


Beyin Sağlığı (Hafıza) : Biberiye ilk olarak Antik Yunan döneminde hafızayı güçlendirmek ve konsantrasyonu arttırmak için kullanılmaya başlanmıştır. Gelişen bilimle birlikte son yıllarda yapılan araştırmalarda biberiyenin yapısında bulunan karnosik asitin beyin ve sinir hastalıkları üzerinde birçok olumlu etkisi olduğunu tespit etmiştir. Karnosik asit beyin ve sinir hücrelerini koruyucu ve güçlendirici özellik göstermektedir. Bu özelliği ile hafıza kaybı, yaşa bağlı bunama ve yaşa bağlı Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde ve önlenmesinde oldukça etkili ve faydalı bir maddedir. Biberiyenin yapısında bulunan uçucu yağlar beyni çok hızlı bir şekilde uyarırlar ve beynin konsantrasyonunu artırırlar. Konsantrasyonun artması ile birlikte zihinsel faaliyet hızlanır, hafıza güçlenir, yükselen stres seviyesi düşer.


 


Antioksidan Özellik, Karaciğer Sağlığı : Karaciğer, vücudumuzun kimyasal madde temizliğinden sorumlu organdır. Başka bir deyişle karaciğer vücudumuza ağız ya da kan yoluyla giren zararlı kimyasal maddelerin yok edilmesinden sorumludur. Karaciğer bu görevi yerine getirmek için antioksidan maddeler üretir. Üretilen bu antioksidan maddeler vücudumuzdaki zararlı kimyasal maddeleri yakalayarak vücudumuzdan atılmasına yardımcı olurlar. Karaciğer bu görevi yerine getirirken zaman zaman yetersiz kalabilir. Bu nedenle vücudumuza gıdalar yoluyla bol miktarda antioksidan madde almak hem karaciğerimizin işini kolaylaştırır hem de karaciğerimizin daha az yorulmasına engel olur. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda en yüksek antioksidan kapasitesine sahip gıdalar listesinde biberiye ilk 10 gıda içinde yer almaktadır. Bu özelliği ile karaciğerin görevini yerine getirmesine yardımcı olurken karaciğerin daha az yorulmasına dolayısıyla siroz ve diğer hastalıklara engel olur. 


 


Bağışıklık Sistemi Sağlığı : Biberiye, içeriğinde bulunan fenolik bileşikler, flavonoidler, antioksidan maddeler, vitaminler ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine büyük katkı sağlar. Özellikle antioksidan kapasitesinin çok yüksek olması bağışıklık sisteminin işleyişine oldukça yardımcıdır. Güçlü bağışıklık sistemi üst solunum yolu hastalıklarından, kansere kadar birçok hastalığın vücudumuzda gelişmesinin önüne geçer, sağlığımızın korunması için çalışır. 


 


Sindirim Sistemi Sağlığı : Biberiye yüzyıllar öncesinden itibaren hafızayı güçlendirici özelliği ile birlikte çeşitli sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde de kullanılan bir bitkidir. Hazımsızlık başta olmak üzere gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarının tedavisinde ve kabızlığın önlenmesinde kullanılagelmiştir. Yapısında bulunan anti-inflamatuar özellikteki maddeler sayesinde de sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.


 


Migren ve Diğer Ağrılar : Biberiye yüzyıllardır migren, baş ağrısı, çeşitli kas ve eklem ağrılarının dindirilmesi için kullanılan bir bitkidir. Biberiyenin yapısında bulunan uçucu yağlar vücudumuzda ortaya çıkan birçok bölgesel ağrının ve migrenin geçirilmesinde etkin rol oynar. Migren ve baş ağrısı için düzenli biberiye tüketiminin faydası olmakla birlikte aniden ortaya çıkan ağrıların geçirilmesinde biberiyenin yapısındaki uçucu yağların solunum yoluyla vücuda alınması ağrının azaltılmasında veya yok edilmesinde oldukça etkilidir. Solunum yolu ile vücuda alınan biberiye, sinüzitten kaynaklanan baş ağrısının ve migrenin geçirilmesinde oldukça etkilidir. Vücutta meydana gelen kas ve eklem ağrıları, kas krampları ve spazmlar için biberiye yağının deri üzerinden problemli bölgeye uygulanması rahatsızlığın giderilmesinde oldukça etkilidir. Hatta biberiye yağının deri üzerinden uygulanması romatizmal ağrıların giderilmesinde bile oldukça etkilidir.


 


Solunum Yolu Hastalıkları : Biberiyenin yapısında bulunan uçucu yağlar ve antioksidan maddeler solunum yolu hastalıklarının tedavisinde ve önlenmesinde oldukça etkilidir. Uçucu yağlar solunum yolunu açarak rahat nefes almamıza yardımcı olurken antioksidan maddeler ve vitaminlerle birlikte solunum yolu iltihaplarının yok edilmesinde ve iyileşmesinde aktif görev alır. Grip ve soğuk algınlığı tedavisinde, boğaz ağrısı ve boğaz şişliğinin giderilmesinde biberiye oldukça etkilidir. Astımlı hastalarda astımın belirtilerinin hafifletilmesinde de oldukça faydalıdır.


 


Ağız Sağlığı : Biberiye çayını gargara yapmamız durumunda ağız kokusunu giderebilir ve ferah bir nefesimiz olmasını sağlayabiliriz. Biberiye çayı gargarası ağız içinde bulunan aft ve yaraların iyileşmesine, diş eti hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olurken ağız içinde bulunan bakterilerin yok edilmesini sağlayarak ağız sağlığımızın korunmasına yardımcı olur.  


 


Biberiyenin Diğer Faydaları: Biberiye birçok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde kullanılan oldukça yararlı bir bitkidir. Yukarıda detaylı şekilde anlattığımız hastalıkların dışında biberiye geleneksel tıp alanında birçok hastalığın ve rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır.


- İştahı keser, kilo kontrolüne ve diyete yardımcıdır,


- Saç ve saç derisi sağlığının korunmasına yardımcı olur, saç dökülmesini engeller, saçın parlak bir görünüm kazanmasını sağlar,


- Saçlarda kepek oluşumunu önler,


- Kan dolaşımını hızlandırır, beyin başta olmak üzere vücudun tüm hücrelerine daha fazla oksijen taşınmasını sağlar,


- Vücutta ve deride oluşan iltihapların kapanmasına yardımcı olur,


- Cildin kendini yenilemesine yardımcı olur


- Deri üzerinde yağ birikimini ve sivilce oluşumunu önler,


- Deri hücrelerinin temizlenmesine ve yenilenmesine yardımcı olur. Bu özelliği ile cildin gençleşmesine ve cildin erken yaşlanmamasına yardımcı olur.


- Deri altında biriken yağların yakılmasına yardımcı olur, basen ve selülit oluşumunu engeller,


- Cildin parlak bir görünüm kazanmasını sağlar,


- Vücuttaki alerjik reaksiyonların şiddetini azaltır,


- Stres azaltıcı etki gösterir,


- Antiseptik özellik gösterir.


 


Kaynak: Yemek Kulübüm


Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.