Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bal'ın faydaları nelerdir?


yemekkulubum

Önerilen İletiler

Bal’ın Sağlığa Faydaları


 


Bal binlerce yıl öncesinden beri insanoğlu tarafından şifa kaynağı bir gıda maddesi olarak tüketilmiştir. Eski Mısır’da Tanrılara adanmış, pek çok toplumda kutsal kabul edilmiştir. Eski Mısır, Eski Yunan ve Eski Çin geleneksel tıbbında bal birçok hastalığın tedavisinde kullanılmış nadide bir gıda maddesi olarak tarihte hep var olmuştur. Tarih boyunca öksürükten yara bakımına kadar pek çok sağlık probleminin giderilmesinde kullanılan balın geleneksel ve bilimsel tıp alanında tespit edilen faydaları şunlardır:


 


Doğal Tatlandırıcı Özellik: Şeker içeriği yüksek gıdaları tüketmekte alışkanlığınız varsa ve özellikle çay, kahve gibi sıvı gıdaları çok şekerli içiyorsanız şeker yerine bal kullanabilirsiniz. Balı, içeceklerinizi tatlandırmak için kullandığınızda içeceğinizin tadını ilk başlarda garipseyebilirsiniz ancak şeker kullanmaktan çok daha sağlıklı olacağını unutmayın. Sakkarin, Aspartam gibi yapay tatlandırıcılar zamanla midede bazı sorunlara neden olabilirler. Beyaz şeker kullanımı da zaman içerisinde diyabet riskini arttırmaktadır ancak balın tatlandırıcı olarak kullanıldığında, gün içerisinde çok fazla miktarda tüketilmediği sürece, en sağlıklı tatlandırıcı madde olduğunu unutmamak gerekir.


 


Vücuda Enerji Verir: Eski Roma döneminde askerlerin enerji ihtiyacını karşılamak için, Antik Yunan döneminde olimpiyat sporcularının acil enerji ihtiyacını karşılamak için bal ve incir en çok tüketilen gıda maddeleri olmuştur. Balın yapısında glikoz, fruktoz ve diğer şeker türleri doğal halde ve tek başlarına (bileşik yapıda değil) bulunurlar. Bu özelliği nedeniyle balı tükettiğimiz andan itibaren barsaklarımızdan çok hızlı bir şekilde emilerek kana karışarak hücrelerimizde enerji üretiminde kullanılır. Vücudun acil enerji ihtiyacının olduğu zamanlarda şekerli gıdalar tüketmek yerine bal tüketmek çok daha sağlıklı bir enerji elde etme yöntemidir. Örneğin sınav esnasına şeker ve çikolata tüketmek yerine az miktarda bal tüketmek beynin enerji ihtiyacının daha hızlı karşılanmasına olanak sağlayabilir.


 


Antioksidan, Antimikrobiyal, Antiseptik, Antifungal Özellik: Balın şekerler ve su haricinde kalan %1’lik bölümünü oluşturan ve sağlığımız için en önemli bölüm olan vitaminler, mineraller ve diğer kimyasallar maddeler balın anti- özelliklerinin temelini oluşturur. Balın yapısında bulunan antioksidan maddeler toksik maddelerin (serbest radikaller) vücudumuzdan atılmasına yardımcı olarak doğal detoks yaparlar. Antimikrobiyal maddeler vücudumuzdaki zararlı mikroorganizmaların yok edilmesine, antiseptik maddeler vücudumuzdaki yaraların temizlenmesine ve daha hızlı iyileşmesine, antifungal maddeler vücudumuzdaki zararlı mantarların yok edilmesine yardımcı olur. Balın bu özellikleri bağışıklık sistemimizin de güçlenmesine yardımcı olurlar.


 


Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Balın yapısında doğal olarak bulunan antioksidan, antimikrobiyal, antiseptik, antifungal vb. maddeler ile vitamin ve mineraller her zaman bağışıklık sistemimizin iyi çalışması için destek olurlar. Balın yapısında bulunan bu maddeler bağışıklık sistemimizi desteklediği gibi bağışıklık sistemimizin mikroplarla savaşabilmesi için gerekli olan maddelerin üretilmesine de katkıda bulunurlar. Bal düzenli olarak tüketildiği zaman bağışıklık sistemimizin her türlü mikrobiyal tehtide karşı koyma gücü her zaman üst seviyede olmasını sağlar. Bu özelliklerinin dışında bal, vücudumuz için gerekli olan dost bakterilerin yaşamasına ve çoğalmasına destek olarak probiyotik özellik gösterir. Balın bağışıklık sistemine vermiş olduğu destek alerjik reaksiyonlara karşıda üst seviyededir. Özellikle bahar aylarında çiçek polenlerinin neden olduğu alerjik reaksiyonların azaltılmasında bağışıklık sistemimize önemli derecede yardımcı olur.


 


Ciltteki Yara ve Yanıkları İyileştirir: Yapılan bilimsel araştırmalarda balın yapısında doğal olarak Hidrojen Peroksit olduğu tespit edilmiştir. Hidrojen peroksit tıp alanında yaralardaki mikropların öldürülmesinde ve yaraların temizlenmesinde kullanılan antiseptik bir maddedir. Balın yapısında bulunan doğal Hidrojen peroksit tıbbi olarak kullanılandan çok daha üstün ve kalitelidir. Deri üzerindeki büyük olmayan açık yaraların, kesiklerin temizlenmesi ve çabuk iyileşmesi için bal sürmek çok etkin bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem Eski Mısır, Eski Roma, Antik Yunan ve Çin geleneksel tıbbından itibaren yüzyıllar boyunca kullanılan bir yöntemdir. Yara üzerine sürülen bal bakterilerin çoğalmasını ve enfeksiyonları engellerken deri hücrelerinin daha az zarar görmesini ve yaranın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.


 


Sindirim Sistemi Hastalıklarını Tedavi Eder: Balın sindirim sistemi için vermiş olduğu en önemli destek vücudun ihtiyaç duyduğu sindirim enzimlerini kolayca üretebilmesine yardımcı olmasıdır. Bu özelliği ile bal sindirim sistemimizin olağan çalışma düzeninin korunmasına yardımcı olur. Düzenli bal tüketimi ile balın antimikrobiyal, antifungal ve antiseptik özellikleri sayesinde barsaklarda bakteriyel kaynaklı rahatsızlıkların önüne geçilebilmektedir. Bazı bilimsel araştırmalarda balın limon ile birlikte tüketildiği durumlarda mide asiditesinin dengelendiği, İrritabl (Huzursuz) Barsak Sendromu ve Crohn’s hastalığına iyi geldiği sonucuna da varılmıştır.


 


Kalp ve Damar Sağlığını Korur: Yapılan bazı bilimsel çalışmalarda düzenli bir şekilde balın tarçın ile birlikte tüketildiği zaman damar sağlığının korunmasına yardımcı olduğu ve kandaki kötü kolesterol seviyesinin %10’a kadar düşürülebildiği görülmüştür. Bazı kaynaklarda balın damar sertliğini önlediği ve kalp krizi riskini azalttığı belirtilmektedir ancak bu konuda henüz bilimsel çalışmalar yeterli değildir.


 


Kan Şekeri Seviyesini Düzenler: Bal, yapısında %82 (ortalama) karbonhidrat (şeker) olan bir gıda maddesidir. Balın yapısında bulunan şekerin %50’si fruktoz, %43’ü glikoz’dan oluşmaktadır. Şekerlerin ve balın diyabet üzerine etkisini gösteren Glisemik İndeks (GI) değerlerine baktığımızda toz şekerin glisemik indeksi 100 birim, fruktozun 20 birim, balın 61 birim olduğunu görüyoruz. Gıdalarda en çok bulunan glikoz ve fruktoz ile mukayase edildiğinde bal, glikoza göre kan şekeri seviyesini daha az yükseltirken, fruktoza göre daha çok yükseltmektedir. Bu şu anlama gelmektedir; kan şekeri seviyesi 120 ve 120’den daha düşük olan bireyler aşırıya kaçmamak koşuluyla balı tatlandırıcı olarak güvenle kullanabilirler. Balın yapısında bulunan fruktoz ve glikoz kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olacaktır ancak kan şekeri seviyesi 120 ve 120’den yukarı olan kişilerin bal tüketimini sınırlandırması diyabet hastalığının daha fazla ilerlememesi için daha uygun olacaktır.


 


Kanser Tedavisine Yardımcı Olur: Yapılan bazı araştırmalarda balın yapısında bulunan maddelerin kanser hücrelerini yok ettiği ve kanseri önlediğine dair bulgular elde edildiği ileri sürülmüştür. Ancak bu bulgular bilimsel olarak kabul görmüş tespitler değildir.


 


Öksürüğü Azaltır: Bal, yüzyıllardır farklı kültürlerde ve toplumlarda geleneksel tıp alanında öksürüğün azaltılması için kulanılmış bir gıda maddesidir. Balın yapısında bulunun antimikrobiyal, antifungal ve antioksidan maddeler ağzın içine, boğaz ve bronşlara yerleşen bakterileri yok ederek öksürüğün azalarak hızlı bir şekilde ortadan kalkmasına imkan sağlamaktadır. Öksürüğün azaltılmasında, balın limon ile birlikte kullanılması daha etkili olmaktadır.


 


Cildi Temizler, Güzelleştirir: Bal cilde harici olarak uygulandığında cilt üzerinde akne, sivilce ve siğillere neden olan bakterilerin öldürülmesini sağlarken, cilt gözeneklerini temizleyerek deri hücrelerinin rahat nefes almasını, cildin nemini korumasını sağlar.


 


Ağız Sağlığının Korunmasına Yardımcı Olur: Bal, ister tek başına ister limon ile birlikte tüketilsin, ağız içerisinde ve boğazda bulunan bakterileri öldürerek diş çürüklerinin, diş eti hastalıklarının ve ağız kokusunun azalmasına imkan sağlar.


 


Kilo Kontrolüne Yardımcı Olur: Sabah kalkar kalmaz aç karnına ballı-limonlu ılık su içilmesinin kilo vermeye yardımcı olduğu çeşitli kaynaklarda söylenen bir durumdur. Bu durum henüz bilimsel olarak kanıtlanmış olmasa da birçok Amerikan diyet uzmanının kilo kontrolü için önerileri arasında yer almaktadır.


Peki ballı-limonlu ılık su kilo kontrolüne nasıl yardımcı olmaktadır?


Ballı limonlu ılık su; vücudun güne başlarken ihtiyaç duyduğu suyu ve elektrolit maddeleri (mineraller) takviye eder, gün boyunca sindirim sistemi için gerekli olan enzimlerin takviyesini sağlar, sindirim sisteminin son etabı olan barsakların sağlıklı ve etkin çalışmasına yardımcı olur, vücuda antioksidan desteği vererek karaciğerin sağlıklı çalışmasına ve toksik maddelerin vücuttan kolayca atılmasına yardımcı olur.


 


Balın Diğer Faydaları: Bal geleneksel tıp alanında birçok hastalığın ve rahatsızlığın tedavisi için kullanılmış kutsal bir gıdadır. Yukarıda saymış olduğumuz problemler dışına bal geleneksel olarak şu rahatsızlıklar için de kullanılmıştır;


- Uyku uyuma zorluğu çekenler için yardımcıdır,


- Kafa derisinde meydana gelen kepek, kaşıntı ve pullanmaları geçirir, saçların sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlar,


- Mide bulantısı, kabız ve ishali azaltır,


- Mide de oluşan gazın azalmasını sağlar,


- İdrar yolu hastalıklarının tedavisine yardımcı olur,


- Nefes darlığı, astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır,


- Vücudun en küçük birim olan hücrelerin sağlıklı şekilde çalışması için yardımcı olur,


- Balın kimyasal yapısı çeşidine göre değişkenlik gösterir. Örneğin Anzer balı, Kestane balı, Çam balı, Ayçiçek balı, Portakal Çiçeği balı birbirlerinden çok farklı türlerde ve oranlarda vitamin, mineral ve diğer kimyasal maddeleri içeriyorlardır. Bu farklılıktan dolayı da yukarıda belirtmiş olduğumuz faydalardan daha çok v daha farklı faydalarını görebilmek mümkündür.


 


Kaynak : Yemek Kulübüm


Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.