Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Mangal yaparken sağlığınızdan olmayın!


Smyrna

Önerilen İletiler

  • Co-Admin

13261023_1729116514010354_1763051789_n.j   

 

Mangal sezonunun açılmasıyla birlikte uzman uyarıları da gelmeye başladı. Çünkü bu keyifli anların aynı zamanda sağlıklı olması için dikkat edilmesi gereken kurallar var.

 

Özellikle etin yanlış pişirilmesi nedeniyle oluşan kimyasalların kansere yol açabildiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı, “Açıkta, ateş üzerinde ızgara yapılan et türlerinde oluşan kimyasalların DNA üzerinde kanser yapıcı etkide değişikliklere neden olduğu yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Bu zararlı maddelerin oluşumu etin tipine ve pişirme yöntemine bağlıdır. Hayvanlarda yapılan çalışmalarda bu kimyasalların kanser yapıcı etkisinin olduğu gösterilmiştir” diyor. 

Peki mangal keyfinin sağlığımızı tehdit etmemesi için hangi noktalara dikkat etmeliyiz? Uzman Diyetisyen Baydı, doğru mangalın 10 püf noktasını anlattı; önemli uyarı ve önerilerde bulundu. İşte mangal yaparken dikkat edilecek noktalar: 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Co-Admin

Sucuk ve sosisten kaçının: Sucuk, sosis gibi işlenmiş etlerin kolon kanseri riskini artırdığı biliniyor. Ayrıca bu etlerde mangalda pişirme esnasında diğer etlere göre kanserojen madde oluşma riski daha yüksek. Bu nedenle bu tür işlenmiş et türlerini tercih etmeyin; mutlaka tüketmek istiyorsanız tüketim sıklığını azaltın. 

Ateşe yaklaştırmayın: Et ateşe temas ettiğinde veya ateşe 15 cm’den daha yakın mesafede olduğunda kanserojen madde oluşma riski artıyor. O nedenle et ile ateşin arasında 15 cm mesafe olmasına çok dikkat edin.

Sıralamaya dikkat edin: Malzemeleri sırasıyla az yağlıdan çok yağlıya doğru pişirin. Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri mangala koyacaksınız en önce mutlaka onları yapın. Ardından sırasıyla balık, tavuk, kırmızı et, en sonda da illa ki tüketecekseniz sucuğu koyun.

 

kako-ispeci-odrezak-na-tavi-05.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Co-Admin

Yağsız eti tercih edin: Zararlı kimyasallardan olan polisiklik hidrokarbonlar ısı etkisiyle etten ayrılan yağın ateş üzerine damlayıp buharlaşarak tekrar ete ulaşması sonucu oluşuyor. Damlamanın daha az olması için yağsız etleri tercih edin. 

13248987_1137935802925998_179642020_n.jp

 

Küçük parçalar koyun: Büyük parça etlerde küçük parça etlere göre pişme süresi daha uzun olacağından mangalda kalma süresi uzar. Bu da kanserojen madde oluşum riskini arttıracağından mangalda küçük parça etlerin kullanılmasında fayda var. 

Yağları temizleyin: Etin üzerindeki yağ tabakalarının etten ayrılması kanserojen bileşenlerin oluşmasını azaltacağından, mangalda kullanılacak etten bu kısımları ayırın.

Mangalda bekletmeyin: Etin mangalda kalma süresi uzadıkça kanserojen madde oluşma riski artıyor. Bu nedenle kırmızı ete göre daha çabuk pişen tavuk, balık gibi beyaz et türlerini seçmekte fayda var.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Co-Admin

Eti terbiye edin: Etleri pişirmeden önce mutlaka terbiye edin. Etlerin sıvıyağ, sirke ve limon ile terbiye edilmesi pişirme süresinin kısalmasını, haliyle etin mangalda kalma süresinin azalmasını sağlıyor. Böylelikle, etin ateşte uzun süre kalması sonucunda ortaya çıkabilecek kanserojen madde oluşumu riski azalıyor. 

Baharatlardan faydalanın: Bilimsel çalışmalar, marine işlemi sırasında kırmızı biber, kara biber ve kekik kullanılan etlerde daha az kanserojen madde oluştuğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle eti terbiye ederken bu baharatlara yer verin. 

Bol yeşil salata ile tüketin: Mangal etinin yanında bol yeşil salata tüketin. C vitamini antioksidan etkisi sayesinde, etin mangalda pişmesi esnasında ortaya çıkabilecek kanserojen maddelerin zararlı etkisinin minimize edilmesinde fayda sağlayabilir. Bu nedenle mangal etinin yanında C vitamininden zengin bol yeşilbiber, maydanoz içeren salata tüketmek faydalı olabilir.

 

13108909_238403419862346_2050596881_n.jp

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Polisiklik Aromatik Hidrokarbon (PAHs) Nedir? Polisiklik Aromatik Hidrokarbon Zehirlenmesi Nasıl Olur?


Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlar mutajenik ve kanserojen maddelerdir. PAH’lar organik maddelerin tam olarak yanmaması sonucu ya da organik maddelerin ısı ile ayrışması sonucu açığa çıkan maddelerdir. Çevreden gıdalara bulaşan PAH’ların yaklaşık %90’ı kömürün yanması sonucu açığa çıkan dumandan gelmektedir. Bu duman çevre kirliliğinden kaynaklanabileceği gibi bizim yapmış olduğumuz mangaldan da kaynaklanabilmektedir.


Polisiklik Aromatik Hidrokarbonların tespit edildiği gıdalar çoğunlukla mangalda hazırlanan etler, tütsülenmiş et ürünleri ve tütsülenmiş balık ürünleridir. Tütsülenmiş ve mangalda pişirilmiş gıdaların haricinde yüksek ısısal işlem uygulanan gıdalarda da PAH’lar görülebilmektedir. Örneğin protein miktarı yüksek olan konserve gıdalar, karamel ve karamelize edilmiş gıdalar ve kavrulmuş kahve. Ancak yinede bu gıdalar tütsülenmiş ya da mangalda pişirilmiş gıdalar kadar tehlikeli değildir.


Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlara maruz kalmamak için tütsülenmiş gıdaların ve mangalda pişirilmiş gıdaların tüketimini azaltmalıyız. Mangal hazırlarken yakmış olduğumuz odunların tam olarak yanmasını sağladıktan sonra köz üzerinde etlerimizi pişirmeliyiz. Halen duman çıkararak yanmaya devam eden odun ya da kömür ateşi üzerinde gıdalarımızı pişirmemeliyiz. Mangal yapımı sırasında odun ve kömürün tam olarak yanıp köz olmasının ardından köz üzerine dökülecek bir miktar tuz közde kalan PAH’ları az da olsa etkisiz hale getirecektir. 


Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.