Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

YOK'TE BÜYÜK REFORM!... (TEBRİKLER)... [Arapça ve Kur'an dersi azaltıldı... Derslerde baş kapatma yok... Arapça ağırlık tamamen yok oluyor...]


DİPNOT

Önerilen İletiler

YÖK'ten büyük reform!...

Tebrikler...

 

Arapça ve Kuran dersi azaltıldı.. Derslerde baş kapatılmayacak. Hadis, Tefsir, dersleri kaldırıldı.. Hıristiyan Mezhebi dersi verilecek...

İlahiyat fakültelerine bağlı eğitim veren İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerini Eğitim fakültelerine bağlayan YÖK, din öğretmenliği eğitiminin amaç ve programlarını da sil baştan değiştirdi.

Programlardaki, "din eğitimi" ağırlığı en aza indirildi. Atatürkçülük ile birlikte Yabancı Dil, Bilgisayar, Felsefe, Sosyoloji, Antropoloji, Müzik, Psikoloji zorunlu ders yapıldı. Arapça pratik uygulaması tümüyle kaldırılırken, bunun yerine zorunlu olarak Türkçe Sözlü ve Yazılı Anlatım dersi konuldu...

BAŞ KAPATILMAYACAK

Yeni öğretim yılına 10 eğitim fakültesinin bünyesinde başlayacak bu bölümlerde, Kuran dahil hiçbir derste baş kapatılamayacak. Yeniden yazılan konsepte göre, ilköğretim din öğretmenleri, din olgusunu bilim, akıl, felsefe ve sanat ışığında betimleyebilecek biçimde yetiştirilecek.

BU YIL UYGULAMADA

10 üniversitenin eğitim fakültesi bünyesindeki İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümünde başlayacak. İlk kez bu yıl, bu bölümlere yeni yerleştirilen öğrencilere uygulanacak yeni programın ana esasları şöyle:

 

ARAPÇA PRATİĞİ YOK

Halen bir ve ikinci sınıfın iki yarıyılında da haftada 4"er, ikinci sınıfın ikinci yarıyılında haftada 6 saat teorik, 2"şer saat pratik uygulamayla öğretilen Arapça dersi, artık sadece birinci sınıfın iki yarıyılında okutulacak. Haftalık teorik ders saati sayısı 3"e düşürülen bu dersin pratik uygulaması olmayacak.

 

KURAN DERSİ

Kuran"ın Ana Konuları, Hadis, Tefsir, Kelam dersleri tamamen kaldırıldı. Halen birinci ve ikinci sınıfta, "Kuran Okuma ve Tecvid" (Kaide ve bilgilere uygun okunması) adı altında okutulan dersin adı, "Kuran Okuma Bilgi ve Becerisi" olarak değiştirilip ikinci sınıfa alındı. Haftalık 4-5 olan teorik ders saati, iki yarıyılda da haftada birer saate indirildi.

PRATİĞİ İLAHİYAT"TA

Sadece alan bilgisi dersleri için İlahiyat fakültesi hocalarından yararlanılmasını öngören YÖK"ün, Kuran dersiyle ilgili önemli bir karara da imza attığı öğrenildi. Tavsiye niteliğindeki karar uyarınca, öğrenciler, başın kapatılması, "İslami inanç gereği" zorunlu olan Kuran dersi pratik uygulamaları için İlahiyat fakültelerine gidebilecekler. Bunun dışında hiçbir şekilde baş kapatılmasına izin verilmeyecek.

YURTDIŞI YAN ALAN

İlköğretim din öğretmenliğinde tüm yan alanlar da kaldırıldı. Bunun yerine dört üniversitede, "Yurtdışı Din Dersi Öğretmenliği Yan Alanı" konuldu. Ankara, Uludağ, Marmara ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakülteleri bünyesindeki bölümlerde açılacak yan alan programlarında, yurtdışında da görev yapacak din öğretmeni yetiştirilecek.

 

YABANCI DİL BİLGİSİ

Yan alan programını, yabancı dil hazırlık sınıfını başarıyla bitiren ya da KPDS veya dengi sınav notu en az 65 olan, ikinci sınıfın sonunda tüm derslerden başarılı öğrenciler alabilecek. Yabancı Dil dersinin ağırlıklı okutulacağı bu programda, Din Öğretimi ve Temel Dini Bilgiler dersleri yabancı dilde verilecek.

YURTDIŞINDAN HOCA

"Yurtdışındaki Türklerin Dini ve Eğitim Sorunları"nın yanında, Avrupa"nın Dini ve Kültürel Yapısını ders olarak görecek bu program öğrencilerine, "Hıristiyanlık Mezhepleri ve Temel İnançları", "Dinlerarası Diyalog ve Misyonerlik" de zorunlu ders olarak okutulacak. Bu dersler olanak ölçüsünde yurtdışından davet edilen öğretim elemanlarınca verilecek.

 

Program esasları

Arapça pratik yerine Türkçe Yazılı ve Sözlü Anlatım dersleri konuldu. Osmanlı Türkçesi de zorunlu ders değil.

Atatürkçülük, Yabancı Dil ve Bilgisayar zorunlu ders oldu.

Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması ders saatleri ağırlaştırılırken, pratik uygulama konuldu.

Eğitim fakültelerine konulan Topluma Hizmet Uygulaması isimli ders, din öğretmenliği için de zorunlu. Öğrenciler, toplumsal sorunları tespit edip, çözüm önerileri geliştirecekler.

Hz. Muhammed"in Hayatı dersi kaldırıldı, yerine Hz. Muhammed"in Söz ve Öğretileri dersi konuldu.

İslam Hukuku, İslam Dini Esasları, İslam Felsefesi, Uygarlık Tarihi, Mezhepler Tarihi, Din Eğitimi kaldırılarak ilk kez Müzik, Din ve Kültür, Türk Eğitim Tarihi, Ölçme Değerlendirme, Dinlerde Ahlak, Sanat Tarihi, Dini Akımlar, Özel Eğitim gibi dersler zorunlu kılındı.

Bu yıl 490 öğrenci alınacak

ÜNİVERSİTELERİN İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği bölümlerine bu yıl toplam 490 öğrenci alınacak.

Bu bölümleri, imam hatip mezunlarının yanısıra öğretmen liselerinin sözel bölüm mezunları da tercih edebilecekler. Ortaöğretim Başarı Puanları 0.8 katsayı ile çarpılacak bu öğrencilere ayrıca 0.24"lük ek katsayı uygulanacak.

 

____________________________-________________________________________

KAYNAKLAR: Hürriyet / http://www.digimedya.com/default.asp?NID=138591

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Büyük reform;tebrikler demeyi gerektirecek ne var sormak isityorum...

 

Eklemeler yanlış değil ama bazıları diğerlerinin geri plana alınması göz önünde bulundurulursa fazla oynannış geldi bana...

 

Sonuçta yüksek öğrenim gören birisi niye esas konularından daha çok uzaklaşarak farklı dallara zorunlu olarak yöneltiliyor???

 

Bunlar daha ileri düzeyde verilebilir e doğla olarak isteğe bağlı olarak farklı dallara da yönelinebilir...

 

Ben uygulamaya sıcak bakmıyorum...

 

Ve bunu yine birilerinin cahil,yobaz diye çığırma seslerini duyma pahasına söylüyorum... :shuriken:

 

:zorro:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kuran-ı Kerim dersinin bayanlara başı açık bir şekilde verilmesine güler geçerimbunu herkes bilirki Kuran-ı kerimi bırakın okumayı elinize almak için kutsallığının getirdikleri vardır . ( din formu olmadığı için yazmayı pek uygun bulmuyorum )

Ama zorunlu ders olarak eklenen dersler ciddi bir açığı ve eksikliği kapatıcak gibi gözüküyor umarım uygulamada bir aksaklık olmaz .

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

"Hz. Muhammed"in Hayatı dersi kaldırıldı, yerine Hz. Muhammed"in Söz ve Öğretileri dersi konuldu.

İslam Hukuku, İslam Dini Esasları, İslam Felsefesi, Uygarlık Tarihi, Mezhepler Tarihi, Din Eğitimi kaldırılarak ilk kez Müzik, Din ve Kültür, Türk Eğitim Tarihi, Ölçme Değerlendirme, Dinlerde Ahlak, Sanat Tarihi, Dini Akımlar, Özel Eğitim gibi dersler zorunlu kılındı."

 

Şu uygulamanın getirisi kadar götürdükleri de düşünülmeli;ihmal edilmemeli bence...

 

:zorro:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Zorunlu dersler arasında Atatürkçülük ile birlikte Yabancı Dil, Bilgisayar, Sosyoloji, Antropoloji, Psikoloji de var bunları unutmamak gerek bence ve ek olarak İslam hukuku konusunda biraz daha reel düşünelim sizce bunun ders olarak verilmesi ne kadar olumlu .

 

İlahiyat Fakültesi derken insanları kapalı bir kutuda din dersleri değil daha kültürel ve geniş bakış açılı din konusunda ihtisaslı kişilerden bahsetmek gerekir .

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Güzel konuşuyorsunuz ama geri planda kalanlar da alanında kısır bir eğitime neden olabilir...

 

Eklemeler daha yüzeysel ve hatta önceden dediğim gibi ileri eğitim aşamalarında kazandırılabilir...

 

Ama temelde ilahiyatçıların sahip olması gereken yeti istenilen yönlere çekilmeye çalışılıyor diye görüyorum ve söylüyorum...

 

Ben size katılmıyorum;siz hoş bulabilirsiniz de bumayabilirsiniz de;ben karşıyım böyle bir şeye;nedenlerim de sayılı yukarıda...

 

:zorro:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

''Eklemeler daha yüzeysel ve hatta önceden dediğim gibi ileri eğitim aşamalarında kazandırılabilir...''

 

Bakın konu eğitim olunca bundan sonuçlar almak ciddi anlamda uzun sürebilir hatta bazen bir nesil insanın hayatı kadar bile sürebilir . Bu yüzden daha yüzeysel bir eğitimdden alıcağınız sonuçlar dahada uzun süreler beklemenize ve bunu öğrencilerin yorumlamalarına göre değiştiğini hesaplarsak sadece daha fazla karışıklığa sebep olur diye düşünüyorum . Ve bu karışıklıkta hala din eğitiminin sorun olduğu bir ülkede çokta iyi sonuçlar doğurucağını sanmıyorum .

 

Sizinle aynı düşüncede olmamamız olmamız kadr doğal bakış açılarmız farklı ben dinde yüksek öğretim gören insanların çok çeşitli konularda bilgi sahibi olmasının dinden bir uzaklaşma değil daha somut katkıları olucağına inanıyorum .

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.