Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Evde kolayca hazırlayabileceğiniz gerçek temizlik tarifleri


Radya

Önerilen İletiler

Temizlik ürünlerindeki kimyasallar hem sağlığımızı bozuyor hem de toprak, su ve havayı kirleterek doğaya geri dönüşsüz zararlar veriyor. Bu ürünlerle temizlik yaptığımızı sanıyor ama aslında kirletiyoruz.

 

4079de25-98eb-45f6-94b4-d7981c5a3abe.jpg

 

Eskiden kadınlar her evde bulunan iki-üç malzemeyle bütün evin temizliğinin altından kalkardı. Derken hepsi farklı amaçlara hizmet eden deterjanlar çıktı, mertlik bozuldu. Şimdi tuvalet için ayrı, mutfak tezgahı için ayrı, yerler için ayrı, camlar için ayrı, makinalar için ayrı ürünler alarak birkaç dakikada, bütün sevimsiz temizlik işlerinin üstesinden gelebileceğimizi bilmek rahatlatıcı. Ama bu rahatlık için ağır bir bedel ödüyoruz. Kullandığımız ürünlerin içindeki kimyasallar hem astım, migren, alerji gibi pek çok rahatsızlığı tetikleyerek sağlığımızı bozuyor hem de su, toprak ve havayı kirleterek doğaya geri dönüşsüz zararlar veriyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Piyasadaki temizlik ürünlerinin içindeki bazı maddeler:


 


Sürfaktanlar:


Yüzey etkin (aktif) madde olarak da biliniyor. Yağ çözüyor, köpürme sağlıyorlar. Petrol tabanlı oldukları için sürdürülebilir değiller. Doğada zor parçalanıyor; çözünene kadar bazı sualtı canlılarını zehirliyorlar. Deride kuruluğa ve alerjik tepkilere neden olabiliyorlar.


Fosfat:


Kireçli suyu yumuşatıyor, deterjanların temizleme gücünü artırıyor. Su yollarına karıştığında bazı organizmaların çoğalmasına ve sudaki oksijenin tükenmesine dolayısıyla bazı türlerin yok olmasına yol açıyor.


Parfüm:


Sayısı 3000'in üzerindeki sentetik koku maddelerinden bazılarının bir araya getirilmesiyle oluşturuluyor. Ticari sır olduğu için içindeki maddelerin etiketlerde listelenmesi zorunlu değil. Yüksek miktarda ftalat içerebiliyor (ftalatlar, hormon sistemini bozuyor). Alerji, baş ağrısı ve baş dönmesine yol açabiliyorlar, solunum yollarını tahriş edebiliyor. Bunların dışında çeşitli renklendiriciler, ağartıcılar, koruyucular doğa için olduğu kadar insan sağlığı için de zararlı. Bunların bazıları çözünürken veya başka maddelerle birleştiğinde, kansere neden olan yeni maddelere dönüşüyor.


Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bu kirletici deterjanların yerine, birkaç basit malzemeyle evde yapabileceğimiz çok kolay ve güvenli tarifler var. Teknik olarak "deterjan" değiller ama aynı işe yarıyorlar. İşte birkaç tanesi...

 

Ev Yapımı Çamaşır Tozu

*1 bardak rendelenmiş parfümsüz, bitkisel sabun

*1 bardak çamaşır sodası

*1 bardak karbonat

*1/2 bardak boraks (isteğe bağlı)

*10-15 damla uçucu yağ(isteğe bağlı)

Bunların hepsini bir yerde karıştırıp kapaklı bir kavanoza alın. Çamaşır makinanızda her zaman kullandığınız ölçüde kullanın. Çamaşır yumuşatıcısı gözüne de her yıkamada, yarım bardak elma sirkesi koyun.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ev Yapımı Bulaşık Makinası Tozu


*1 bardak boraks


*1 bardak çamaşır sodası


*1/4 bardak sofra tuzu


*1/4 bardak limon tuzu (kristal olanı toz hale getirmek gerekli)


*20-25 damla uçucu yağ (isteğe bağlı)


Bütün malzemeleri karıştırıp kapaklı bir kaba alın. Her yıkamada 1-1,5 çorba kaşığı kadar kullanın. Makinenin parlatıcı gözünü elma sirkesiyle doldurmayı ihmal etmeyin.


Ev Yapımı Elde Bulaşık Yıkama Sıvısı


*1 kalıp rendelenmiş zeytinyağı sabunu (veya beyaz sabun)


*Birkaç bardak su (sabunu kaplayacak kadar)


*6 tatlı kaşığı gliserin (isteğe bağlı)


*30 damla uçucu yağ (isteğe bağlı)


Sabunu bir tencerede karıştırarak ve gerektiğinde su ekleyerek eritin. Jel kıvamına gelince ateşi söndürün. Biraz soğuyunca gliserini ve uçucu yağı ekleyin. Karışımı pompalı bir şişeye alın.


Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ev Yapımı Krem Temizleyici


*1 bardak karbonat


*2 çorba kaşığı (tercihen kokusuz) arap sabunu


*1 çorba kaşığı gliserin (isteğe bağlı)


*10-15 damla uçucu yağ (isteğe bağlı)


Bütün malzemeleri karıştırıp kapaklı bir kavanoza alın. Ocak, evye, küvet temizlerken içinden bir kaşık alıp yüzeyi fırçayla veya bulaşık süngeriyle ovun, durulayın.


Ev Yapımı Çok Amaçlı Yüzey Temizleyici


*1/2 bardak sirke veya limon suyu


*2 bardak su


*5-10 damla uçucu yağ (isteğe bağlı)


Bunların hepsini bir sprey şişesinde karıştırın. Cam, ayna, mutfak tezgahı veya yer seramiklerini temizlerken püskürtün, temiz bir bezle kurulayın. Durulanması gerekmez. Sirke oranını arttırarak tuvalet temizleyici olarak da kullanılabilir. Mermer veya asit sevmeyen yüzeylerde kullanmayın.


 


Lavanta, çay ağacı, gül, adaçayı, kekik, portakal, limon otu, karanfil, okaliptus, tarçın, biberiye yağları antiseptik ve antifungaldir, yani mikrop ve mantar tutmazlar. Ev yapımı temizlik ürünlerinde dezenfektan, küf giderici, aroma ve koruyucu olarak kullanılabilirler.


Ekolojik temizlik için gereken malzemeleri marketlerde, % 100 Ekolojik Pazarlarda, marketlerde, aktarlarda, eczanelerde, kimya malzemeleri satan dükkanlarda bulabilir ya da internetten sipariş edebilirsiniz.


Mercan Uluengin


Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.