Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Soya peyniri (Tofu)


Radya

Önerilen İletiler

Bitkisel proteinlerin en güçlülerinden olan tofu özellikle vejetaryen ve vegan beslenme tarzını seçenler için çok önemli bir besin kaynağı...

Özellikle son yıllarda sıkça adını duymaya başladığımız ve Türkiye’de de bazı marketlerde bulunabilen tofu soya fasulyesinden elde edilmektedir. tofu yeni bir besin maddesi değildir ve birçok Uzakdoğu ülkesinin mutfağında uzun yıllardır kullanılmaktadır.

Tofunun ilk nasıl bulunduğu ile ilgili bir söylenti vardır ve bu söylentiye göre bu besin maddesi kazara bulunmuştur. Çinli bir aşçı soya fasülyesini pişirip püre haline getirmiş ve bunun üzerine nagari ilave etmiştir. Sonucunda ise tofu ortaya çıkmıştır.

 

o-TOFU-570.jpg?7

 

Tofunun Tadı Nasıldır?

Tofu adeta sünger gibidir ve tarifinizde yer alan malzemelerin tadını emer. Yani tofunun tek başına bir tadı yoktur. Bu sayede de birçok farklı tarifte kullanılabilmektedir. Tatlılarda, çorbalarda, ana yemeklerde, soslarda ve daha birçok şeyde tofu kullanılabilir.

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

1.jpg?itok=u-eeO6Ks

 

Günümüzde Amerika ve Avrupa’daki kadar olmasa da marketlerde tofu çeşitlerini bulmak mümkün. Aynı zamanda evde kendiniz de yapabiliyorsunuz.

 

Tofu, olgun soya fasulyesinden elde edilen soya sütünün kesilmesi ile elde edilir. Öncelikle soya fasulyeleri suyla ezilir ve ısıtılır. Soya sütü katı kısımlardan ayrılır. Sıcak soya sütü karıştırılır ve koagülan olarak bilinen doğal sertleştirici ilave edilir. Lor haline gelmeye başlar ve hazır olduğunda şekillendirme kabına dökülür. Kesilmiş sütün suyu presle basılarak çıkarılır. Presleme ile beraber lor, tofu bloğu haline gelir.

 

Tofu Tarifi İçin Malzemeler

Yarım kg soya fasulyesi (6 saat suyun içinde bekletilmelidir)250 ml taze sıkılmış limon suyu3,5 litre su

Suda bekletilmiş soya fasulyeleri küçük parçalar halinde ve üzeri su ile fazlasıyla kaplanacak şekilde doldurulup, blender’da püre haline getirilir. Yeterince büyük bir tencere içine temiz bir tülbent serilir. Tülbent içine püre dökülür. Tülbent sıkılarak suyu çıkarılır , tofu için kullanılacak kısım çıkan sudur, kalan protein açısından zengin posaya japonlar okara adını vermektedirler. Okara ile de çeşitli tarifler yapmak mümkün. Tencerede posadan kalan su ( soya sütü ) orta ateşte sürekli karıştırılarak 10 dakika pişirilir. Sonra ocağın altını kısılır ve kendi halinde kaynayana kadar pişirmeye devam edilir. Kaynama işleminden sonra ocağın altı kapatılır ve el değdiğinde sıcak fakat eli çok yakmayacak ısıya gelene kadar soya sütünü bekletin ( Norma sütten yoğurt mayalarken beklenilen sıcaklık – 40 derece civarı.) Limon suyu genişce bir kaba alınır. 40 dereceye yakın sıcaklıktaki soya sütü biraz yüksekten kaba dökülür ve köpürmesi sağlanır. Köpük oluşacak kadar yüksekten dökülmesi gerekmektedir. Dökme işlemi bittikten sonra 5 dakika boyunca karışımın iyice kıvama gelmesi/ kestirilmesi için kap yerinden oynaılmamalıdır. 5 dakika geçtikten sonra karışım yeniden tülbent üzerine alınır ve altına bir tencere, üstüne ise ağırlık koyarak suyunu iyice süzdürülür.

Eğer 25 dakika bekletirseniz, yumuşak tofu – 30 dakika bekletirseniz orta sertlikte tofu, 35 dakika bekletirseniz sert tofu oluyor.

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

5a4b592a02fe62afe71375ed58466e7d.jpg

 

Tofu Türleri Nelerdir? Hangisini Satın Almalısınız?

 

Tofu satılan bir markete ya da şarküteriye gittiğinizde birden fazla çeşit olduğunu görebilirsiniz: Çok sert, sert, yumuşak ve ipeksi. Böyle bir durumda da kafanız biraz karışabilir. Eğer tofuyu ne için kullanacağınızı, hangi yiyeceğin içerisine ekleyeceğinizi biliyorsanız işiniz daha kolay olacaktır.

Eğer tofunun şeklini korumasını isterseniz, tofuyu dilim dilim keserek kullanacaksanız, küp küp kesecekseniz, marine edip ızgara yapacaksanız ya da kızartma olarak tüketecekseniz çok sert ya da sert tofu tercih edebilirsiniz.

Eğer tofuyu başka malzemeler ile karıştırarak smoothie ya da kremsi bir dolgu malzemesi hazırlayacaksanız o zamanda yumuşak ya da ipeksi tofu tercih edebilirsiniz.

 

İşte size birkaç kullanım önerisi:

İpeksi: Bu tip tofuyu smoothielerde, çorbalarda, makarnalarda ya da soslarda kremsi, yoğunlaştırıcı malzeme olarak kullanabilirsiniz. Bazı tariflerde ise mayonez ya da ekşi krema yerine kullanabilirsiniz. Bu tarifler için blendara ihtiyacınız olacaktır.

Yumuşak: Bu tip tofunun yapısı ipeksi ile sert tofu arasındadır. Ufalayarak tariflerinizin miktarını artırmak için kullanabilirsiniz.

Sert ya da Çok Sert: Bu tip tofu şeklini çok güzel bir şekilde muhafaza eder. Izgara, fırında pişirme, sote ve kızartma için idealdir.

Tofuyu Kullanma Önerileri

Tofunun belirgin bir tadı yoktur. Bunun yerine beraber piştiği yiyeceğin tadını alır. Tofuyu favori tariflerinizin ya da favori yemeklerinizin içerisinde kullanmak için birkaç yöntem şöyledir:

 

Küp küp doğranmış tofuyu çorbalarda ve sulu yemeklerde kullanabilirsiniz.

Tofu sahanda yumurtaya ya da yumurta salatasına hacim verebilir. Bunun için tofu ve yumurtayı yarı yarıya kullanabilirsiniz.

İpeksi tofuyu salata sosları, pudingler, peynir dolguları ile karıştırarak yiyeceğinize kremsilik katabilirsiniz.

Sert tofuyu dilediğiniz sebzelerle beraber wokta kızartabilirsiniz.

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Tofu Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

 

Tofuyu marketten alıp eve getirdiğinizde, açılmamış kabı kullanana kadar buzdolabında bekletmelisiniz. Ancak son kullanma tarihine de dikkat etmeli ve son kullanma tarihi geçmiş bir ürünü kullanmamalısınız. Açtıktan sonra içerisinde bir miktar kaldıysa, yaklaşık 5 gün daha durabilir. Ancak bu durumda kapalı bir cam kapta, bir miktar suyun içerisinde ( su tofuyu tamamen kaplamalıdır ) muhafaza edilmelidir. Tofunun kendi ambalajındaki su ise yeni bir kaba alınmadan önce dökülmelidir. Yani artan tofuyu muhafaza edeceğiniz kabın içerisinde sadece yeni su olmalıdır. Su ise her gün değiştirilmelidir.

Ancak büyük ihtimalle bir ya da iki gün içerisinde tüketmek isteyeceksiniz. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi kabın içerisindeki suyu her gün değiştirmeniz gerekmektedir. Eğer değiştirmezseniz inanılmaz kötü bir koku buzdolabınızı saracaktır ve bu kokuyu alır almaz tofuyu çöpe atacaksınızdır.

Ayrıca marketten satın aldığınız tofu paketli değilse de aynı muhafaza yöntemi uygulanmalıdır. Yani tofu cam bir kaba alınmalı, üzerine yeterli miktarda su konulmalı ve su her gün değiştirilmelidir. Tavsiye edilen sürede de tüketilmelidir.

Tofu asla uzun süre dışarıda bırakılmamalı, daima buzdolabında muhafaza edilmelidir. Satın alır almaz da en kısa zamanda buzdolabına konmalıdır. Dışarıda kalan tofu çok hızlı bir şekilde bakteri üretecektir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise saklama kabının plastik olmaması gerektiğidir. Yapılan araştırmalar plastikleştirici maddelerin plastikten besine nüfuz ettiğini ve bunun da sağlık problemlerinin sebebi olduğunu göstermektedir.

 

9e6022088c9c186b313628c5f1d2d67e.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

f5fff2c586e6dfb311f480fb1609afe3.jpg

 

Tofunun Bozulduğunu Nasıl Anlarsınız?

 

Eğer tofuda hoş olmayan bir koku ya da tat varsa, tofunun bozulduğunu anlayabilirsiniz. Bazen üründe jelatinimsi bir şey ya da renk bozulması da görebilirsiniz. Böyle durumlarda son kullanma tarihi kontrol edilmelidir. Son kullanma tarihi geçtiyse zaten hemen atılmalıdır. Ancak son kullanma tarihi geçmediyse de aldığınız yer ile iletişime geçebilirsiniz.

Daha önce açılmış bir tofuda ise son kullanma tarihinin bir önemi yoktur. Doğru bir şekilde muhafaza edilirse açıldıktan sonra en fazla 5 gün içerisinde tüketilmelidir. Daha önce açtığınız, cam bir kapta muhafaza ettiğiniz ve her gün suyunu değiştirdiğiniz tofuda da bozulma belirtisi olursa hemen atmanız tavsiye edilmektedir.

Ne olursa olsun bozulmuş tofuyu tüketmemelisiniz! Eğer şüphelendiğiniz bir durum varsa son kullanma tarihi geçmese bile ürünü atmalı ya da aldığınız yere götürüp oradaki kişilere danışmalısınız.

 

 

Uyarılar

Gıda zehirlenmesinden korunmak için bozuk tofuyu tüketmemeniz gerekmektedir. Bu konuda çok dikkatli olmalısınız.

Soyadan yapıldığı için alerjisi olan kişilerin tofuyu tüketmesi önerilmemektedir. Bu konuda doktorunuzla görüşebilirsiniz.

Tofu ve tüm soya ürünleri yüksek miktarda oksalat içerir. Eğer oksalat içeren böbrek taşı geçmişiniz varsa çok fazla miktarda soya ürünleri tüketiminden kaçınmalısınız. Östrojen-duyarlı göğüs tümörü olan ya da geçmişte olmuş kadınlar da haftada 4 servisten fazla soya tüketmemelidir. Bununla birlikte her iki sağlık probleminde de en iyisi doktorunuza danışmaktır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.