Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI, KAĞIT TOPLAYICILARINDAN KAĞIT ALAN FİRMALARA 140.000 LİRA PARA CEZASI KESECEĞİNİ DUYURDU. KAĞIT İŞÇİLİĞİ ARTIK İŞSİZ.

Peki geri dönüşüm emekçilerinin yaptığı bu iş geri dönüşümün daha sağlıklı yapılabilmesi için daha iyi değerlendirilemez miydi? Belediyeler bu kişileri kendi bünyelerinde toplayıp, belki de kağıt, plastik, cam gibi ayrı ayrı alanlar oluşturup hem geri dönüşümü sağlar, hem de bu insanları işsiz bırakmayabilirdi. Ne bileyim işte... Sabah sabah çok canım sıkıldı... İzlediğim bir belgeseli paylaşayım 

 

[sharedmedia=videos:videos:7116]
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, işçilerden geri dönüştürülmek üzere kağıt alan firmalara tebligat ve denetim memurları yolladı. Yasal düzenleme ile firmalar, sokakta kağıt toplayan atık kağıt işçilerinden atık alması durumunda 140 bin TL ceza ödeyecek. Bu düzenleme 500 binden fazla kağıt işçisinin işsiz kalması anlamına geliyor.

Türkiye’de halen bir iş kolu olarak görülmeyen kağıt işçiliği, birçok firmanın ve belediyelerin de dahil olduğu geri dönüşüm sektörünün içerisinde önemli bir yer tutuyor. Başta büyük şehirler olmak üzere Türkiye’de yaklaşık 500 bin kağıt işçisi topladığı kağıtları atık toplama tesislerine satarak geçimini sürdürüyor.
Zete’nin haberine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı dün sabah itibariyle başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere uygulamaya koyduğu düzenleme ile birlikte firmaların sokaktaki toplayıcılardan atık almasını yasakladı.

ÇOK AZI FİRMALARA İŞÇİ OLACAK 

Binlerce kağıt işçisini bir anda işsiz bırakan bu düzenlemeyi ZETE’ye değerlendiren Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Dinçer Mendillioğlu, “İşçileri sisteme entegre etmek adı altında getirilen bu uygulama yalnızca az sayıda işçinin firmalarda çalıştırılması geri kalanının da bir anda işsiz kalması yani sektördeki atık toplama kapasitesinin düşürülmesi anlamına geliyor” dedi.

Firmaların tüm Türkiye’de 1 ayda topladığı kağıdı sokakta kağıt toplayan işçilerin  yalnızca Ankara’da 1 haftada topladığını belirten Mendillioğu, yasanın gerçekle uyuşmadığını ve konunun ‘kapasiteyle’ alakalı olmadığı söyledi. 

Mendillioğlu, “Firmalar için mesele kâr meselesi, firma günlük topladığı atığı biraz olsun artırdığında daha fazla kâr edecek” diyor. 

Düzenlenen sistemin altyapısının olmadığına dikkat çeken Mendillioğlu, “Bu değişiklik sektördeki kağıt işçilerine karşı firmaların elini güçlendirmekten başka bir şey değil. Üstelik bakanlık bu konuda bizimle görüşmek yerine iki tane firmanın verdiği bilgilerle harekete geçiyor” tespitini yaptı.

'SUÇU ARTIRIR'

Bakanlığın 2011 yılında çıkarmış olduğu Atık Kontrolü Yönetim Planı’na göre lisanslı firmaların kağıt işçilerinden atık alması yasaklanmıştı. Ancak kağıt işçilerinin geri dönüşüm sektöründeki işlevi oldukça büyük olduğundan lisanslı firmaların topladıkları atık kağıttan çok daha fazlasını toplayabilen işçilere yönelik böyle bir kısıtlama uygulanmamaktaydı. Bakanlığın yeni düzenlemesinden geri dönmesi gerektiğini belirten Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Dinçer Mendillioğlu, “Sokaktan geçinen işçinin elinden işinin alınması sokaktaki suç oranını artırır” diyor. 

Evrensel Gazetesi

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.