Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

V.Evrim, Bilim ve Eğitim Sempozyumu


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Bu yıl beşincisi düzenlenen Evrim, Bilim ve Eğitim Sempozyumu yoğun katılımla başladı.

 

Evrim, Bilim ve Eğitim Sempozyumu'nun beşincisi Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde başladı.

Sempozyum Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Arzu Çelik’in hoş geldiniz konuşmasıyla başlerken Çelik konuşmasına Üniversite Konseyleri Derneğinin bugüne kadar yürüttüğü aydınlanma mücadelesinden örnekler vererek başladı, sempozyumda sunulacak başlıklar hakkında bilgi vererek konuşmasını sonlandırdı.

 

Sempozyum, Ahi Evran Üniversitesinden Dr. Kahraman İpekdal’ın “Evrime Giriş” semineriyle devam ediyor. Konuşmasına Evrim tanımıyla ve Evrimin bir olgu olduğunu dile getirerek başlayan İpekdal, konuşmasına evrim tartışmalarında ortaya çıkan “Maymundan Gelme”, “Ara Form Sorunu”, “Amaçlı bir süreç olma” gibi başlıklarına dair bir çerçeve oluşturarak devam etti. Bazı örnek sorular üzerinden “Evrim Kuramı Nedir?”i cevaplayan İpekdal, canlıların evrim sürecinde “ Tesadüf” mekanizmasının nasıl işlediğini anlatarak konuşmasını sürdürdü. Dr. İpekdal, "Yanılgılardan biri bireyin evrimleştiği üzerinedir. Evrimleşen şey toplumdur" diye konuştu.

 

Sempozyum “Ekoloji ve Evrim” oturumuyla devam ediyor. Oturumda ilk konuşmayı “Türkiye’de sulak alanların evrimi” başlığıyla ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde görevli araştırmacı Korhan Özkan yapıyor.

 

Sempozyumun öğleden sonra oturumu “Eğitim Deneyimleri İçinde Evrim” konu başlığıyla devam ediyor.

 

Oturumun ilk konuşmasını “ Fen Eğitiminde Bir Problem: Sözdebilim” başlığıyla Boğaziçi Üniversitesinden Dr. Ebru Mugaoğlu yapıyor. Mugoğlu, “Sözdebilim Yaklaşımı” ışığında fen bilgisi öğretmen adaylarının bilimin doğasına ilişkin kavrayışları ile evrim kuramı-yaratılış düşüncesi öğretimine dair görüşleri dile getirdi. Mugaoğlu, konuşmasını "Hasta iyileştirmek istemiyorsanız doktor olmazsınız, fen bilimi öğretmek istemiyorsanız da fen bilgisi öğretmeni olmazsınız" ifadeleriyle bitirdi.

Oturumun ikinci konuşmasını Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nden Dr. Özgür Taşkın gerçekleştiriyor.

 

Taşkın’ın sunum başlığı “ Yapılandırmacılık ve Neoliberalizm Gölgesinde Evrim Eğitimi Araştırmalarının Dünü, Bugünü ve Olası Geleceği”. Taşkın, konuşmasında yapılandırmacı yaklaşım ile gericiliğin eğitim sistemine nasıl taşındığını ortaya koymaya çalışacağını belirtti.

EĞİTİM NEO-LİBERALİZM ELİYLE GERİCİLEŞTİRİLİYOR
Taşkın, Neo-liberalizm altında eğitim siteminin gericileştiğini, ve bilim dışı yaklaşımların bilimsel düşünceyle nasıl karşı karşıya getirildiğine dair alanda yapılan akademik çalışmalar ve bulgular eşliğinde anlattı.

Özgür Taşkın’ın ardından Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Cenk Yiğiter söz aldı. Hukuk fakültesi öğretim üyesi olan Yiğiter, üniversitede verdiği “Devlet Teorisi” dersine dair yaşadığı deneyimleri paylaştı. Uygarlık tarihiyle başlayan derste konu evrim meselesine gelince öğrencilerin verdiği tepkiler üzerinden bilimsel bilgi aktarım kanallarının üniversitelerde karşılaştığı zorluklara değindi.

KÜBA'DA FEN BİLİMLERİ EĞİTİMİ
Oturumun son konuşmasını “Küba’da Fen Bilimleri Eğitimi” başlıklı sunumunu Derya Ünlü yaptı. Ünlü, sunumunda Küba’da verilen fen bilimleri eğitiminin temel amacının öğretilen bilgilerin öğrencinin yaşamına dair bütünlüklü bir bakış açısı getirmesi olduğunu dile getirdi. Ünlü, Küba’da öğrencilerin bilimsel yaklaşımı sadece okulda değil toplumsal yaşamda da gözlemleme şansı olduğunu ve gerçek bütünlüğün ancak böyle kurulabileceğini söyledi. Konuşmacı sözlerini, asıl tartışılması gerekenin sadece müfredat değil müfredatın ötesinde aydınlanma fikrini toplumsal alanın bütününe yayabilecek bir siyasi irade meselesi olduğunu söyleyerek sonlandırdı.

Oturum katılımcılarda gelen soruların cevaplanmasıyla sonlandı.

 

kahraman_ipekdal.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.