Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kediler sahibinin duygularını hissediyor


evrensel-insan

Önerilen İletiler

İnternette biraz zaman geçirmek insanların kedileri sevdiğini anlamaya yetiyor.

Fakat kedilerin insana karşı duyguları aynı netlikte bilinmiyor. Sadık olarak bildiğimiz köpeklere kıyasla kediler insanlarla çok da alakalı değiller gibi görünüyor.

Ancak kedilerin sandığımızdan daha dikkatli olduğu ve mutlu olduğumuz zamanları anladıkları ortaya çıktı.

Yeni bir araştırma, kedilerin insanın duygusal ifadelerine karşı hassas olduğunu gösteren güçlü veriler içeriyor.

 

ABD’nin Michigan eyaletindeki Oakland Üniversitesi’nden Moriah Galvan ile Jennifer Vonk 12 kedi ve sahipleri üzerinde bir araştırma yaptı. Sahipleri gülümsediğinde ve kaş çattığında kedilerin farklı davrandığı görüldü.

Sahibi gülümsediğinde kediler mırlama, sürtünme ve kucağa oturma gibi “pozitif” davranışları daha fazla sergiliyor ve somurtma durumuna kıyasla onlara daha yakın zaman geçirmek istiyordu.

Araştırmanın sonuçları Animal Cognition adlı dergide yayımlandı.

 

Kediler sahipleri yerine yabancılarla olduklarında farklı davranıyordu. Kişilerin gülümseme ya da somurtmasından bağımsız olarak aynı miktarda pozitif davranış sergiliyorlardı.

Bu sonuçlar kedilerin insanın yüz ifadesini okuyabildiğini ve bunu zamanla öğrendiğini gösteriyor.

Köpeklerin insanın yüz ifadesinden anladığı bir süredir biliniyordu. Fakat kedilerin de benzer yeteneklerinin olduğuna dair verilere ilk kez rastlanıyor.

 

Aynı konuda daha önce yapılan tek araştırmada net bir sonuca varılamamıştı.

Galvan ve Vonk’un vardığı sonuç kedilerin insan duyguları ile sandığımızda daha uyumlu olduğunu gösteriyor.

Fakat bu onların empati hissetmesi anlamına gelmiyor. Sahiplerinin gülümsemesi ile ödül arasında bağlantı kuruyor olabilirler. İnsanlar mutluyken kedilerine bir şeyler verme ihtimali daha yüksektir.

Kediler insanın ruh halini gerçek anlamda anlamasa da araştırmada insan mimiklerini çok iyi ayırt ettikleri, ayrıca insana ilgi gösterdikleri görüldü.

 

Vonk, araştırmalarının, kedilerin sahiplerine karşı sanıldığı kadar kayıtsız olmadıklarını gösterdiğini söylüyor.

Kedilerin duygusal zekalarını keşfetmek neden uzun zaman aldı? Bu, tepkilerinin fazla belirgin olmamasından kaynaklanabilir. Mırlanma ve sürtünme gibi pozitif davranışların yanı sıra kedilerin hallerinden memnun oldukları zamanlarda vücutlarının ve kulak ve kuyruk hareketlerinin belli bir biçim aldığı görüldü.

 

Buna karşılık bilim insanları köpeklerin mutlu ve kızgın yüzler karşısında farklı tepki gösterdiğini uzun zamandır biliyordu. Bunun nedeni köpeklerin tepkilerini daha açık ifade etmeleri olabilir. 2011’de yapılan bir araştırmada, köpeklerin kızgın bir insanla karşılaştıklarında farklı vücut hareketleri sergilemek yerine onlardan aktif bir şekilde kaçındıklarını göstermişti.

Kedilerle köpeklerin insan duygularına karşı farklı tepki göstermeleri tarih öncesine dayanıyor. Köpeklerin insan mimiklerine daha güçlü tepki vermesi onlarla yaşama uyum sağlamada daha uzun zaman geçirmiş olmasıyla bağlantılı olabilir.

 

Bu yıl yapılan bir araştırma, köpeklerin 30 bin yıl önce evcilleştirildiğini ortaya koydu. Kediler ise 10 bin yıl kadar önce muhtemelen Orta Doğu’da evlerde görülmeye başlandı.

Fakat bu konuda kesin sonuçlara varmak için henüz erken. Köpeklerle ilgili araştırma sayısı kabarıkken kedilerin tepkileri konusunda çok az sayıda çalışma var.

 

Kediler insanın en sevdiği evcil hayvan olabilir ama onlar hakkında öğrenmemiz gereken çok şey var daha. Neden mırladıklarını bile bilmiyoruz örneğin. Fakat son araştırma, kedilerin kayıtsızlığı yönündeki yargıları değiştirebilir. Belki de sahiplerine karşı sevgilerini köpekler kadar açık göstermiyorlardır.

Bu makalenin İngilizce aslını BBC Earth’te okuyabilirsiniz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

kediler bundan fazlasidir 


 


mesela antik Misirda kutsal kabul edilmislerdir - bunun sebebi insani rahatlatmasi ve uzerinden surekli negatif enerjiyi cekip almalaridir


 


nazar degen, bi cesit enerji bloklanmasina maruz kalan kisi eve gelince kedi onun nazarini emerek alir - kedi yanina geliyorsa negatifi hissederek gelir .. gelmiyorsa hersey yolunda demektir..


 


nazardan ziyade sinir ve stres hallerinde de kedi hemen sokulmaya baslar ... en olmadik zamanlarda kedinizin sizin ilginizi uzerinde hissetmek istemesi sizin isinizin icine etmesi patilerini insan gibi kullanmaya calismasi vs aslinda size bir uyaridir - aklini topla su an saglikli dusunemiyo olabilirsin der kedi smile.png


 


 


 


Kurandaki ''Harutla Marut'tan'' harut olani kara kedidir (oteki kara yilan) buyuculugun cok yogun oldugu donemler genelde misir donemidir ve her evde kedi beslenmistir ... yani buyu ile kordinatlanan yeri negatif enerji dalgalari kusatinca kedi(ler) o enerjiyi topraklayan paratoner gorevi gorurlermis ...


 


tipki dogal bir radar gorevi goren kopeklerin yabanci biri yaklasirken sahibine havlayarak rapor vermesi gibi kediler de olumsuzluklari haber verirler ..


 


eskiden yeni bir eve cikilirken kedi once ewe birakilir eger neresini kendisine beyendiyse orasi yatak odasi yapilirmis ... 


 


 


 


 


 


 


kedileri olan bir tanidigim anlatmisti bana kedileri - kedilerin duzgun egitilebildigi zaman hava durumunu haber verdigi tavirlarindan dedikodu ya da bela haber veren tavirlarina kadar kedilerin insanlar icin sayisiz alametif harikalari oldugunu soleyebilirim ... mesela eger kediniz kilo aliyorsa bu cok yediginden degil sizin stresinizi yenemediginizden kaynaklaniyordur ya da yakinda basiniza hayir olmayan bir isin geleceginden haber veriyordur .. cunku uzun sure negatif yukle yuklenen ve noturlenemeyen kedinin fizyolojisi de bozulmaya baslar .. kilolarini verememesi bu yudendir .. 2. ve 3. kedileri bu yuzden edinirler 1. kedi biraz kendine gelsin diye tongue.png


 


kediniz sizi terkederse hayatiniz son derece olumlu yonde degisecek demektir ... kedi bunu hissetmistir ve kendine baska negatif enerji alani aramaya cikmistir ... kedi sikintisiz dertsiz tasasir insan sevmez sokulmaz - yalanci ya da dedikoduya duskunseniz misafirlige gittiginizde kedi sahibine sizde gordugu herseyi anlatir , artik sahibi kedisiyle ne kadar konusabiliyorsa anlar .. kedilerde mukemmel bir ic dunyaya sizabilme yetisi vardir.. 


 


sanatta, mimaride matematikte, tipta, astrolojide cok ilerde olan antik Misir medeniyeti kedilere apayri bir onem vermistir ... demek ki var bisey 


Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 ay sonra...

evimdeki 2 kızım (zilli ve pörtlek) bildiğimiz psikolog ben ne hissediyorsam üzgünsem neşelendirmek için yapmadıkları kalmıyor mutluysam gene çok şeker davranışlar içine giriyorlar.

kesinlikle sizi anlıyorlar ve ne hissettiklerinizi biliyorlar. konuşamasalarda çok güzel herşeyi anlatabiliyorlar

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 ay sonra...

sen çok şanslısın benim kara oğlum biraz kendine bencil o şımarıklıkları sadece evde tek kalacağını hissettiğinde ve aç olduğunda yapıyor herşeye ragmen bir kızım vardı zaten ona bir kardeş veremediğimden bu kara oğlanı sahiplendim bir kardeşten farklı değil kızım için yediği pudingleri bile kavga ile birlikte paylaşıyorlar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.