Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çin Süper Bilgisayar Şampiyonluğunu Kimseye Bırakmıyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Çin'in süper bilgisayarı 6'ncı kez birinci oldu

 

Çin'in Tianhe-2 (Samanyolu) adlı süper bilgisayarı, dünyanın en güçlü sistemine sahip bilgisayar ünvanını 2013 yılından beri üst üste 6'ıncı kez korudu.

ABD ve Almanya'daki bilgisayar uzmanlarınca 1993'ten bu yana Haziran ve Kasım aylarında olmak üzere yılda iki defa hazırlanan dünyanın en hızlı 500 süper Bilgisayarı listesi ''Top 500''de Çin'in süper bilgisayarı, ünvanını kimseye kaptırmadı.

 

tianhe-2-jack-dongarra-pdf.jpg

 

Çin'in Savunma Teknolojileri Ulusal Üniversitesi tarafından tasarlanan ve saniyede 33,86 petaflop (Pflop/s) işlem yapılan bilgisayarı Tienhe-2'nin, saniyede 17,59 petaflop işlem yapabilen ABD yapımı Titan'a göre neredeyse iki kat hız farkı olduğu belirtildi. Petaflop, saniyede 1 katrilyon işlem gücü olarak tanımlanıyor ve dünyanın en hızlı bilgisayarlarının erişebildiği hız birimi olarak ifade ediliyor.

 

Çin medyasına göre, Guangzhou'daki Ulusal Süper Bilgisayar merkezinde yer alan Tianhe-2, malzeme bilimleri, fen bilimleri, atmosferik bilimler, ekonomi ve kirlilikle mücadele gibi alanlarda kullanılıyor.

 

Listede 2013 Haziran'ından beri ilk beşteki sıralama değişmedi. İlk beşteki bilgisayarların çok güçlü ve çok pahalı olduğu, ilk beşe girebilecek yeni bir sistemin belki bir yıl alabileceği ifade edildi.

 

Listede ABD bilgisayarlarının sayısının 231'den 201'e düştüğü, Çin'in ise Sugon, Lenovo ve Inspur'un sistemleriyle listede 109'a çıktığı kaydedildi.

Listede, HP 156 sistemle birinci, Cray, 69 sistemle ikinci, Çin'in Sugon'u ise 49 sistemle üçüncü sırda bulunuyor. IBM ise 45 sistemle dördüncü sırada yer alırken, Lenovo altıncı, Inspur ise sekizinci sırada yer aldı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.