Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Okullarda dağıtılan kitaplarda basit heceleme ve hesaplamalar bile hatalı


evrensel-insan

Önerilen İletiler

İlkokul ders kitaplarında "Ali al-i, Ela, el-a, Oto ise ot-o" şeklinde hecelendi.

 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından okullarda ücretsiz olarak dağıtılan kitaplar hata ve yanlışlarla dolu. Hecelemeler ve basit hesaplamaların yanlışlığı dikkatleri çekerken, “Ali’nin al-i, Ela’nın, el-a, ana kelimesinin an-a, ada kelimesinin ad-a, alet kelimesinin ise al-et şeklinde hecelenerek çocuklara öğretilmesine veliler tepki gösterdi.

 

Birgün’den Hicran Karahan’ın haberine göre, Çocuğu bu sene birinci sınıfa başlayan Sibel Ak yeterli ön çalışmaların yapılmadan okuma-yazmaya geçildiğini belirterek, “Devletin verdiği kitaplar yetersiz ve yanlışlarla dolu olduğu için öğretmenimizin kararıyla kaynak kitaplar aldık. Derslerde kaynak kitapları, evde çektirdiği fotokopileri kullanıyoruz.

 

Öğrendiği kadarıyla okuma çalışması yaparken heceleri yanlış ayırdığını görüyorum, ‘Biz böyle öğreniyoruz’ diyor. Ayrıca okuma metinlerinde elle, ite gibi argo anlamı olan sözcükler kullanılıyor” diye konuştu.Bu sene ikinci sınıfta okuyan oğlunun eğitim yetersizliği nedeniyle okuldan soğuduğunu ifade eden Dilek Güngör, “Oğlum ikinci sınıf, hâlâ kelimeleri hecelerine doğru olarak ayıramıyor.

 

Çünkü öğrenirken, “Ali’yi al+i, Ela’yı, el+a” diye öğrendi. Türkçe kitaplarındaki metinlerin uzunluğunda da, matematikte de aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Eğitim sisteminin altında eziliyoruz, yapılan değişikliklere ayak uyduramıyoruz” dedi.Özel okulda birinci sınıfların öğretmenliğini yapan Ümit Özcan, ''Kitapta ‘alet’ sözcüğü ‘al ve et’ şeklinde hecelenmiş. Okuma parçaları çok uzun, sona gelindiğinde öğrenci anlam bütünlüğü kuramıyor, neredeyse her cümle için resim yapılmış” ifadelerini kullandı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.