Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Beşiktaş’ın ‘bilge’ hocası: Gezi’de gençliğin önünü kesen hükümet hata yaptı


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Beşiktaş’ın ‘bilge adam’ olarak anılan teknik direktörü Şenol Güneş, “‘Bilge adamlık’ benim haddime değil, bilgelere saygısızlık olur. Ama herkesin bir hikâyesi vardır, dolayısıyla herkes bir romancıdır” dedi.

Gezi eylemleri sürecinde hükümetin gençliğin önünü keserek hata yaptığını savunan Güneş, “O gençlik, fikrini söyleme hakkını kullanmalıydı. Biz futbolcuya “Kafanı kaldır, önünü gör” deriz. Gençliğe ne diyeceğiz? Yine ‘Kafanı kaldır’ dememiz lazım ama sen kafayı bastırıyorsun! Bastırmayla gelişme olur mu?” diye sordu.

‘Dünya Kupası’na giderken yalnız, dönerken kalabalıktım’

 

‘Düşünen Spor Dergisi’ Socrates’in son sayısında Kutay Ersöz’e konuşan Güneş, başında olduğu Türkiye milli takımının üçüncü olarak tamamladığı 2002 Dünya Kupası’nın ardından saçına ve kıyafetine yöneltilen eleştirileri hatırlatarak şunları söyledi: “Dünya Kupası’na giderken yalnız, dönerken kalabalıktım. Giderken kıyafetim konuşulmadı ama dönerken konuşuldu. Oysa benim kıyafetim hep aynıydı. Saçımı eleştirdiler mesela… Berberim Balmumcu’da, çok eskiden beri ona giderim. Dedim ki: “Bak beni eleştirmiyorlar, seni eleştiriyorlar.” Bu, işin magazin tarafı. Kötü olan, halkın bir kesimi bu tarafa daha çok takılıyor.”

‘Genel kültür parayla büyümez’

“İşler iyi gittiği zaman ‘bizden’, kötü gittiği zaman ‘senden’ bilinir” diyen Güneş şöyle devam etti: “Bizim eğitim düzeyimiz düşük. Eskiden örf ve ananelere bağlı “Otur, kalk!” düşüncesi vardı. O gün için geçerliydi. Yaratıcılığı kısıtladığını düşündükten sonra bunu değiştirdik. Ama yeni döneme geçerken hayatla ilgili kanunlar koyamadık. Onun boşluğunu yaşıyoruz. Ekonominizi büyütebilirsiniz ama genel kültür parayla büyümez, satın alınacak bir şey değil o. Çocukluğumuzda kıtlık vardı. Bir gömlekle üç sene okudum. Şimdi her gün değiştiriyorsun. Ama o çocuğa ne veriyorsun, zihnini/davranışlarını nasıl geliştiriyorsun? Bunların hepsini verebilsek, o zaman başka şeyler konuşmaya başlayacağız.”

‘Zenginlik düşünceyle olur’

Suruç ve Ankara katliamlarına atıfla, “Türkiye’de çok sorun var ama artık sıra canlara geldiği için öbürlerini unuttuk. Bombalanma olayları mesela; böyle bir ülkede, ne çalıştığınızı, ne kazandığınızı düşünebilir misiniz?” sorusunu yönelten Güneş, “Ben çocukken fakirdim ama isyankâr değildim. Şimdi durumum iyi ama çocuğuma daha iyi bir imkân sunabiliyor muyum? Hayır, tam tersi… O günkü imkanlar inanın daha iyiydi. Çünkü daha huzurlu, daha mutluyduk. Parayla, ekonomiyle zenginlik olmaz. Düşünceyle olur. Ama ekonomi yardımcı olur, buna katılıyorum” ifadelerini kullandı.

‘Acını acıyla unutturamazsın’

‘Vahşet’ olarak adlandırdığı Ankara katliamını gerçekleştirenlerin insan olamayacağını söyleyen Güneş, “Kim olduğu da önemli değil, kimin yaptığı da… Zaten öyle bakıldığı için bu sıkıntılar oluyor. Dünya da böyle bakıyor. Benim teröristim, senin teröristin… Sorsan barış için gelip savaşıyor. Yok ya, ölenlere ne oluyor? Acını acıyla unutturamazsın. Başka bir adım atmalısın. Onun için daha barışçı olmalısın. Kavgayla büyüyemezsin” diye konuştu.

‘Başbakan da cumhurbaşkanı da halkın içinde olmalı’

Makamın, paranın gücünü kullanarak başkasına eziyet etmeyi büyük ayıp olarak gördüğünü vurgulayan Güneş, “Ben sıradan insan olurum, kuyruğa girerim, hiç rahatsız olmam. Sen bakansın, toplantın var, yetişeceksin. Tamam. Ama halkı rahatsız eden bir yapıyı istemiyorum. Başbakan da cumhurbaşkanı da halkın içinde olmalı. Ama biz onu ilahlaştırıyoruz, uzaklaştırıyoruz kendimizden. Sonra al başına belayı” dedi.

‘Bastırmayla gelişme olur mu?’

“Sendika döneminden bahsettiniz, hala solculuk var mı?” sorusuna “Bu dönemlerde ben sağ-sol konuşmam. Oyuncuyken de bana “Konuşma!” dediler. Artık bunları daha iyi anlıyorum. Görüşleri bir tarafa sıkıştırmayı doğru bulmuyorum” karşılığını veren Güneş, Gezi eylemlerine ilişkin ise şunları söyledi: “Gezi olaylarında bir hata yapıldı, bir şeyler karıştırıldı. Genç bir nesil, oraya düşüncesini söylemeye gitti, bir şeyler yapmak istedi. Kimlik arayışındaydı. Ve bu, doğru bir kimlik arayışıydı ama olay siyasi tarafa çekildi. Hükümet onların önünü kesti. Bence o noktada hata yapıldı. O gençlik, fikrini söyleme hakkını kullanmalıydı. Biz futbolcuya “Kafanı kaldır, önünü gör” deriz. Gençliğe ne diyeceğiz? Yine “Kafanı kaldır” dememiz lazım ama sen kafayı bastırıyorsun! Bastırmayla gelişme olur mu?”

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Eyvah ki, ne eyvah!

 

Desenize bu sene de sampiyonluk ve kupa gitti.

 

Neden mi?

 

"Diktatore biat etmeyen, bertaraf edilir" de ondan.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.