Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Türbanlı hâkim dönemi başladı!


evrensel-insan

Önerilen İletiler

AKP'nin "Yeni Türkiye"sinde türbanlı hâkim dönemi başladı. İstanbul'da Anadolu 3. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde çekilen bu fotoğraf, türbanlı hâkim döneminin resmen başladığını gösteriyor.

 

img_20151103_165006.jpg?itok=NyIsyTmx

 

Türbanlı dekan, türbanlı hostes, türbanlı spiker, türbanlı avukattan sonra şimdi de türbanlı hâkim dönemi başladı.

İstanbul'da Anadolu 3. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde çekilen bu fotoğrafta, türbanlı hâkimin görev yaptığı görülüyor. Hukukta Sol Tavır Derneği'nin Facebook sayfasında bugün yayınlanan bu fotoğraf, "Adliyelerde 'Türbanlı Hakim' dönemi başladı! İstanbul Anadolu 3. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde hakim duruşmalara türban takarak çıkmaya başladı" denilerek duyuruldu.

HSYK, TÜRBANLI HÂKİME ONAY VERMİŞTİ

7 Haziran seçimlerinin hemen öncesinde HSYK, Yargıtay’ın başvurusu üzerine, “Hâkim ve savcılar görev başında başörtüsü de, şapka da takabilir” demişti. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreterliği, Yargıtay’ın başvurusu üzerine, hâkim ve savcıların başörtülü olarak görev yapabileceklerini bildirmişti.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Konu ile ilgili Haber.

 

Hâkim ve savcıya türban izni!

 

Seçim öncesi partilerin gericilik yarışı sürerken AKP bu durumdan yararlanarak hakim ve savcıların türban takmasına onay Verdi.

 

HSYK, Yargıtay’ın başvurusu üzerine, “hâkim ve savcılar görev başında başörtüsü de şapka da takabilir” dedi. Milliyet'ten Kemal Göktaş'ın haberine göre HSYK Genel Sekreter Yardımcısı Musa Kanıcı, Türkiye’nin buna alıştığını söyledi.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreterliği, Yargıtay’ın başvurusu üzerine hâkim ve savcıların başörtülü olarak görev yapabileceklerini bildirdi. Genel Sekreter Yardımcısı Musa Kanıcı’nın imzasını taşıyan yazıda, Kılık Kıyafet Yönetmeliği’ndeki “Emniyet hizmetleri sınıfına mensup olanlar, hâkimler, savcılar, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapanlar ilgili kurum ve kuruluşun özel yönetmeliklerinde belirtilen usul ve esaslara tabidirler” hükmünün yasaklama anlamına gelmediği savunuldu.

Yazıda, Adalet Bakanlığı, Yargıtay ve Danıştay’ın kıyafet yönetmeliklerinde açık bir yasaklama olmadığı ve kamu çalışanları için çıkarılan kılık kıyafet yönetmeliğine atıf yapıldığı belirtilerek bu yönetmelikte de 2013 yılında yapılan değişiklikle “isteyen memurun başörtüsüyle isteyen memurunun da şapkayla” görev yapması önünde engel kalmadığı ifade edildi.

Yargıtay Başkanlığı, 26 Şubat’ta HSYK’ya bir yazı yazarak “Yargıtay’da görev yapan tetkik hâkim ve Cumhuriyet savcılarının Yargıtay kurulları ve dairelerde yapılan müzakereler ve mürafaalar (duruşmalar) esnasında başı kapalı olarak görev yapıp yapmayacakları hususunda” görüş talep etti. Yargıtay’ın bu yazısına aynı gün Genel Sekreter Yardımcısı Kanıcı imzasıyla 2 sayfalık bir yanıt verildi. Yanıtta, Kamu Kurul ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik hükümlerine yer verildi.

Aynı yönetmelikteki 6. maddede yer alan “Resmi elbise (üniforma) giymek zorunda olanlar” ibaresinin 2013 yılında Bakanlar Kurulu’nun yaptığı değiştirilerek “Emniyet hizmetleri sınıfına mensup olanlar, hâkimler, savcılar, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapanlar ilgili kurum ve kuruluşun özel yönetmeliklerinde belirtilen usul ve esaslara tabidirler” hükmünün getirildiğine dikkat çekildi. Yazıda aynı değişiklikle “Binalar dahilinde başı açık bulunmak kaidedir” ifadesinin de yürürlükten kaldırıldığı vurgulandı. Yazıda şöyle denildi:

“Yürürlükten kalkan bu hükümden sonra yasaklayıcı başka bir düzenleme olmadığı müddetçe Devlet dairelerinde isteyen kadın memur başörtülü, isteyen erkek memur şapkalı olarak çalışabilecek hale gelmiştir. Kamuda başörtüsü serbestliğini sağlayan yönetmelik değişikliği hâkim ve savcı için başörtüsü yasağı getirmemiştir. Tam aksine,yönetmelik değişikliği hâkim ve savcıların başı örtülü olarak görev yapabileceklerinin de önünü açmıştır. Çünkü bahsedilen 6. maddenin atıfta bulunduğu Adalet Bakanlığı ve HSYK’nın yönetmelikleri bu konuda herhangi bir yasak içermemektedir. Bu hususta herhangi yasaklayıcı bir hüküm bulunmamaktadır.”
Yargıtay ve Danıştay’ın kıyafet yönetmeliklerinde de bir yasak bulunmadığı savunulan yazıda yönetmeliklerin işaret ettiği 1982 tarihli kılık kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişikliklerden sonra “hâkim ve savcılar dahil olmak üzere başın açık olma zorunluluğunun ortadan kalktığı” ifade edildi. Yazıda bu görüşlere dayanılarak “Netice itibariyle mevzuat karşısında hâkim ve savcıların başörtüsü ile görev yapmalarına engel bir halin bulunmadığı değerlendirilmiştir” denildi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.