Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

IŞİD: Yolcu uçağını biz düşürdük


evrensel-insan

Önerilen İletiler

IŞİD Mısır'da 224 kişinin öldüğü uçağı kendilerinin düşürdüğünü açıkladı.

 

Reuters, AFP, DHA - Aljazeera /  IŞİD Mısır'da 224 kişinin öldüğü uçağı düşmesinden sorumlu olduğunu açıkladı.
Mısır'ın tatil beldesi Şarm'dan Rusya'nın St. Petersburg şehrine 217 yolcu ve 7 mürettebatıyla giden bir yolcu uçağı Sina Yarımadası'nda düştü.

Rusya'nın Mısır Büyükelçiliği, kazadan hiçbir yolcunun sağ kurtulamadığını açıkladı. IŞİD'e bağlı Sina Vilayeti örgütü, 224 kişiyi taşıyan Rus uçağını kendilerinin düşürdüğünü iddia etti.
Rus havayolu şirketi Kogalymavia’ya (Metrojet) ait yolcu uçağı, Mısır’ın tatil beldesi Şarm’dan (Şarm el Şeyh) kalkıp Rusya şehri St. Petersburg’a giderken radardan çıktı. Mısır Başbakanı Şerif İsmail, uçağın Sina Yarımadası’nda radardan kaybolduğunu ve burada düştüğünü söyledi. Kolavia Flight 7K9268 adlı A-320 Airbus tipi uçakta 217 yolcu ve 7 personel, toplam 224 kişi olduğu açıklandı. Rusya'nın Mısır Büyükelçiliği, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada kazadan hiçbir yolcunun sağ kurtarılamadığını açıklayarak yakınlarına başsağlığı diledi.

Kalkışından yaklaşık 23 dakika sonra kuleyle bağlantısı kesilen uçağın pilotunun, kalkış sonrası kuleye bazı 'teknik sorunlar yaşadığını' rapor ettiği ve Kahire'ye acil iniş izni istediği öğrenildi. Kuleyle uçağın irtibatı bu anda kesildi. Pilotun teknik sorunlar nedeniyle alışılmışın dışında bir rota kullandığı da edinilen bilgiler arasında.

Teknik sorun mu, IŞİD mi?

Reuters haber ajansının güvenlik kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, uçak teknik sorunlar nedeniyle düştü. Ancak IŞİD'e (Irak Şam İslam Devleti/DAEŞ) bağlı Sina Vilayeti örgütü Rus uçağını kendilerinin düşürdüğünü iddia etti. Önceden Ensaru Beytül Makdis olarak bilinen örgüt, IŞİD’e yakın Amak sitesinde saldırıyı üstlendiğini belirten bir açıklama yaptı.
Açıklamada “İslam Devleti savaşçıları 220 Rus haçlıyı taşıyan Rus uçağını Sina vilayetinin üzerindeyken düşürmeyi başardı. Allah’a şükür, hepsi öldürüldü” ifadeleri kullanıldı.

 

Kurtarma çalışmaları başladı

Enkaz alanına gelen arama-kurtarma ekipleri, uçağın bazı bölümlerinden yaralıların seslerini duyduklarını açıkladı. Çalışmalarda bu bölgeye öncelik verildi. Ancak kurtarılabilen olmadı.

Mısırlı yetkililer, askeri uçakların dağlık alanda enkazı bulduğunu ve 45 ambulansın olay yerine gönderildi. Uçağı ortadan ikiye yarılmış halde bulan ekipler, ilk aşamada 17 çocuktan beşinin cenazelerine ulaştı. 120 cansız bedeni bütün halinde bulduklarını açıklayan bir ekip üyesi, henüz sağ kurtarılabilen olmadığını söyledi.

Ekipler, kabinde pilotların konuşmalarını ve uçuşa dair teknik detayları kaydeden karakutuya da ulaştı. Uçağın düşüş nedenine dair başlatılan soruşturma, bu gelişmeyle hızlanacak.

Rusya'da ulusal yas

Rusya'da bir günlük yas ilan edildiğini açıklayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinden arama-kurtarma ekiplerinin acilen enkaz bölgesine gönderilmesi talimatını verdi. Öte yandan Rus yetkililer, Kogalymavia şirketinin Moskova'daki ofisini arayarak bazı evraklara el koydu.

Reuters'ın Mısır Sivil Havacılık Dairesi yetkililerine dayandırdığı ilk haberinde uçakla ilgili herhangi bir sorun olmadığı ve Türkiye hava sahasına girdiği açıklanmıştı.

Uçak ve şirket hakkında

Eski adı Kolavia olan Metrojet, 2009 yılında, Onur Havayolları’nın da sahibi olan Cankut Bagana tarafından kuruldu. Havayolu, iki Airbus A320 tipi uçağı da Onur Air’den kiralamıştı. Rusya’da tarifesiz seferler yapan şirket, 2014’te adını ‘Metrojet’ olarak değiştirdi. Havayolunun filosunda 5 adet A321 ve 2 adet

CRJ200 tipi toplam 7 uçak var.

Düşen Airbus A321 tipi uçak, 1997'de üretildi, ilk uçuşunu 9 Mayıs 1997’de yaptı. ILFC finansal kiralama şirketine ait olan uçak, 2003 yılında Onur Havayolları tarafından kiralandı. 220 koltuklu A321, TC-OAE tescili ile 2012 yılına kadar uçtu. Daha sonra Kolavia tarafından kiralandı, Rus tescili EI-ETJ oldu.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Anlasilan o ki ISID kendine yakisan her turlu kazayi katliam olarak uslenmeye ve propaganda yapmaya baslamis.

 

Rusya'dan IŞİD'e jet yalanlama
Rusya Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov, Rus yolcu uçağının teröristler tarafından roketle vurulduğuna ilişkin basında yer alan haberleri yalanladı.

 

Sokolov şu açıklamayı yaptı: "Şu anda basında Şarm El Şeyh'den St. Petersburg'a giden Rus yolcu uçağının teröristler tarafından atılan roket ile vurulduğuna ilişkin haberler yer alıyor. Bu haberler doğru değildir.

Mısırlı meslektaşlarımızla sıkı temas içerisindeyiz ve onlar bu tür düşünceleri doğrulayacak bir bilgiye sahip değiller.

Olay yerinde uzmanlar çalışıyor. Yakın zamanda uluslararası komisyonda toplanan tüm kanıtlar ve bilgi analizlerinin temelinde trajediden sonuçlar çıkaracak."

Öte yandan yolcu sayısı ile ilgili Ulaştırma bakanlığı 217 yolcu 7 mürettebat olarak açıklarken, Rusya'nın Mısır'daki büyükelçisi 212 yolcu ve 7 mürettebat olarak açıklama yaptı. Rusya Tur Operatörleri Birliği internet sitesinde toplam 217 kişinin adı yayınlandı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.