Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Gezi’ye ceza yağdı!


evrensel-insan

Önerilen İletiler

7’si yabancı uyruklu, 255 sanıklı Gezi davasında 7 kişi hakkında beraat kararı veren mahkeme aralarında doktorların da bulunduğu 244 sanığı 2 ile 10 ay arasında değişen hapis cezalarına mahkum etti...

 

İki doktor ile Dolmabahçe Bezm-i Alem Camii’ne sığınan göstericilerin de aralarında bulunduğu 255 sanıklı Gezi olayları davasında mahkeme kararını açıkladı. Camide yaralılara müdahale eden doktorlar Sercan Yüksel ve Yasemin Dokudan’a, “ibadethaneyi kirletmek” suçundan 10 ay hapis cezası verilerek bu ceza ertelendi. Dava kapsamında sadece 7 sanığın tüm suçlardan beraat ettiği davada 244 sanık çeşitli suçlardan ceza aldı. 

Gezi eylemleri sırasında Dolmabahçe Bezm-i Alem Camii’ne sığınan sanıklar hakkında İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, “görevi yaptırmamak için direnme”, “kamu görevini usulsüz üstlenme”, “kamu malına zarar verme”, “özel kıyafetleri usulsüz kullanma”, “suçluyu kayırma”, “ibadethaneyi kirletmek suretiyle zarar verme” ve “hırsızlık” gibi suçlardan açılan davanın karar duruşması dün yapıldı. Avukatların ve 6 tutuksuz sanığın hazır bulunduğu duruşmada kararını açıklayan mahkeme, 4 sanığın savunmasının alınmadığı için dosyanın ayrılmasına karar verdi. 

 

Cami kirletmeye 10 ay

Aralarında 7 yabancı uyruklu sanığında bulunduğu 240 sanık hakkında “görevi yaptırmamak için direnmek” suçundan beraat kararı veren mahkeme, 26 sanığa da “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçundan beraat kararı verdi. “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçundan 29 sanığa verdiği 5 ay hapis cezasını 4 bin 500 TL para cezasına çeviren mahkeme, 162 sanığa ise aynı suçtan verdiği 5 aylık hapis cezasını 1 yıllık denetimle erteledi. Aynı suçtan 10 sanığa 5 ay, 13 sanığa ise 10 ay hapis cezası veren mahkeme, olumlu kanaat oluşmadığı gerekçesi ile bu cezaları ertelemedi. 4 sanık hakkında, “görevi yaptırmamak için direnme” suçundan 10 ay hapis cezası veren mahkeme, suçun birden fazla kişi ile işlenmesi ve silahtan sayılan aletle yapılası sebebiyle bu cezayı da indirmedi.   

Aralarında camide bulunan yaralılara müdahale eden doktorlar Sercan Yüksel ve Yasemin Dokudan’ın da bulunduğu 4 sanığa, “ibadethaneyi kirletmek” suçundan 10 ay hapis cezası vererek bu cezayı erteledi. Dava kapsamında tek suçtan en yüksek cezayı alan sanık Deha Okyay ise “alenen birden fazla görevli memura hakaret” suçundan 1 yıl 2 ay 16 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme sanığın olumsuz kanaat oluşturduğu gerekçesiyle cezada erteleme uygulamadı. “Kamu görevinin usulsüz üstlenilmesi” ve “özel işaret ve kıyafetleri usulsüz kullanmak” suçundan 2 ay 15 gün hapis cezası alan 3 sanığın cezası da olumlu kanaat oluşmadığı gerekçesi ile ertelenmedi. Dava kapsamındaki 7 sanık ise tüm suçlardan beraat etti.

 

Avukatlardan tepki

Kararın okunmasının ardından avukatlar alkışla karara tepki gösterdi. Bir avukat hakim Yener Yıldırım’a, “Bu dosyada böyle bir karar vermek, sadece sizin şahsınıza münhasır bir yetenek” dedi. Başka bir avukat ise, “Avukatlara da ceza verseydiniz bari” dedi. Hakim Yıldırım ise cevap vermeyerek salondan ayrıldı.

 

Kisaca guya "darbe girisimi" nden yargilayacaklari geziyi, ancak boyle hukuksuz yargiladilar.

 

Bu yargiyi yaparken, onca caminin bombalandigini es gectiler.

 

Doktorlar da hipokrat yemini olarak hangi sartta ortamda ve durumda olursa olsun, her turlu yaraliya tedavi uygulamak ile yukumludur.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Doktorlardan açıklama: 'Korkmuyoruz, yaralıları kutsal yerlerde de olsa tedavi edeceğiz'

Gezi Parkı ana davasında doktorların ceza almasının ardından İstanbul Tabip Odası yaptığı açıklamada "Gerekirse kutsal kabul edilen yerlerde bile, yaralılar neredeyse orada olmaya ve gönüllü sağlık hizmeti sunmaya devam edeceğiz" dedi.

 

Gezi Parkı ana davasında, Dolmabahçe'deki Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi'ndeki yaralıları tedavi eden asistan doktor Sercan Yüksel ve Erenç Yasemin Dokudan'ın da aralarında bulunuğu 4 sanık hakkında  "ibadethaneyi kirletme" suçundan10 ay hapis cezası verildi.

Kararın ardından, İstanbul Tabip Odası'ndan yapılan açıklamada, "Bu davada verilen karardan; ne bu davada yargılanan meslektaşlarımız ne de hekimler olarak bizler korkmadık, korkmuyoruz" denildi.

İstanbul Tabip Odası'ndan yapılan açıklamanın tam metni şöyle:

Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’nde yaralılara sağlık hizmeti sunduğu için “suçluyu kayırma” “camiyi kirletme” isnadlarıyla yargılanan Dr. Yasemin Erenç  Dokudan ve Dr. Sercan Yüksel’in de aralarında bulunduğu 255 kişi için bugün 48. duruşma yapıldı.

Mahkeme Hakimi şimdiye kadarki bütün duruşmalarda derhal beraat kararı verilmesi taleplerini, yargılanan herkesin ifadesinin alınmadığı/ ifadelerin tamamlanmadığı, tanık ve şikayetçilerin hepsinin dinlenmediği gerekçesiyle reddediyordu.

Bugünkü duruşmada ise bu eksiklikler devam ettiği halde, İstanbul  55. Asliye Ceza Hakimi Yener Yıldırım sürpriz bir adım atarak davayı sonlandıracağını açıkladı. Dosyada yargılanan kişiler hakkında hiçbir delil elde edilmediğinden,  yargılanan iki hekim yönünden ise ‘yaralılara sağlık hizmeti sunmak değil tam aksine sunmamak suç olduğundan’ uzun zamandır beraat kararının verilmesi bekleniyordu.

Fakat mahkeme hakimi 2013’den bu yana devam eden Gezi süreci davalarında görülmedik şekilde dosyada ismi geçen neredeyse herkese hapis cezası verdi. 255 kişilik en büyük Gezi Davası,  gerek insanların niçin yargılandığını dahi açıklamayan torba iddianamesiyle, gerek yaralılara sağlık hizmeti sunduğu için hekimleri yargılayan zihniyetiyle, gerek yargılama sürecinin bütününe yansıyan  hukuk katliamıyla ve son olarak da bugünkü ceza bombardımanı ile tarihimize bir utanç davası olarak geçmiştir.

Bu davada verilen karardan; ne bu davada yargılanan meslektaşlarımız ne de hekimler olarak bizler korkmadık, korkmuyoruz.

Bugün yağan cezalar bizleri korkutmadığı gibi hekimler olarak; Gezi’den Suruç’a, Suruç’tan Ankara Garı’na yaralılara sağlık hizmeti sunmaya, gerekirse kutsal kabul edilen yerlerde bile yaralılar neredeyse orada olmaya ve gönüllü sağlık hizmeti sunmaya devam edeceğiz.

İstanbul Tabip Odası
Yönetim Kurulu

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Gezi davası cezalarına karşı protesto çağrısı: Hekimliğe ve insanlığa sahip çıkmak için.

 

İstanbul Tabipler Odası, Gezi eylemleri sırasında polis şiddeti nedeniyle Dolmabahçe Bezm-i Alem Valide Sultan Camii’ne sığınan eylemcileri tedavi eden doktorlara verilen hapis cezasını yarın cami önünde yapılacak basın açıklamasıyla protesto edecek.

 

Gezi eylemleri sırasında protestocular 2 Haziran 2014 gecesi polis şiddettinden kaçmak için Dolmabahçe Camii’ne sığınmıştı.

Tabipler Odası yaptığı yazılı açıklamada, Gezi sürecinde Bezm-i Alem Valide Sultan Cami’nde yaralıları tedavi ettikleri için iki hekim meslektaşlarının 12’şer ay hapis cezasına çarptırıldığına dikkat çekerek şöyle dedi: “Üç yıldır devam eden yargılamanın 48’inci celsesinde meslektaşlarımızla birlikte yargılanan 255 kişiden 244’ü hapis cezası almıştır. Hekimliğe ve insanlığa sahip çıkmak için 25 Ekim Pazar günü, saat 12:00 de Bezm-i Alem Valide Sultan Camii önünde yapacağımız açıklamaya katılımınızı bekliyoruz.”

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Gezi davasında 28 kişiye hapis cezası
Kayseri'de, 1 Haziran 2013'te kent genelinde Gezi Parkı direnişine destek amacıyla başlayan eylemlerde gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 161 kişinin yargılandığı davanın duruşması görüldü.
2 Kasım 2015 Pazartesi 11:26
KAYSERİ - ANF
Kayseri'de, 1 Haziran 2013'te kent genelinde Gezi Parkı direnişine destek amacıyla başlayan eylemlerde gözaltına alınan ve haklarında "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet", "Görevi yaptırmamak için direnme", "Hakaret', "Kamu malına zarar verme" ve "Mala zarar verme" suçlarından dava açılan 161 kişinin yargılandığı davanın duruşması görüldü. 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına, avukatlar ve tutuksuz yargılananların bazıları katıldı.

Olay gününe ait kamera kaydı görüntülerinin de izletildiği duruşmada, haklarında dava açılanlar suçlamaları kabul etmeyerek beraatlarını talep etti. Müvekkillerinin herhangi bir suç işlemediğini savunan avukatlardan Seçkin Öztürk, "Devlet malına zarar vermek, kamu görevlilerine hakaret ya da üzerlerine atılı diğer suçları işleme kastıyla hareket etmemiştir. Eyleme katılanlardan hiçbiri, orada suç işlemek için bulunmadı. Herkes anayasal hakkını kullanmıştır. Bu nedenle bütün sanıkların beraatını talep ediyorum" dedi.

Sistemi eleştiren ve sanıkların suçsuz olduğunu belirten avukatlarından Nebahat Ülker de, "Torba kanunlar gibi torba suç üretilmiştir. Müvekkillerim en doğal hakları olan demokratik haklarını kullanmıştır. Eylemlerinde herhangi bir suç unsuru oluşmamıştır. Beraatlarını talep ediyorum" diye konuştu.

Duruşma sonunda 1 kişi "kamu malına zarar vermek", 2 kişi "mala zarar vermek" ve 25 kişi de "Kamu görevlisine direnme" suçlarını işlediği gerekçesiyle, 5 ay ile 1 yıl arasında değişen hapis cezası verildi. Mahkeme cezalarda "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına" karar verdi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Gezi Parkı Davası'nda Gerekçeli Karar Açıklandı

 

321 sayfalık Gezi Parkı Davası'nın gerekçeli kararından: -".. kamu düzeninin bozulduğu ve bozulan düzenin sağlanması bakımından görevlilerin eylemlere müdahale ettiği anlaşılmıştır"
2 doktor ile Dolmabahçe Bezm-i Alem Camii'ne sığınan göstericilerin de aralarında bulunduğu 255 sanıklı Gezi Olayları Davası'nda mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. 321 sayfalık gerekçeli karar İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Yener Yıldırım tarafından yazıldı.

“Camiyi tıbbi atıkları, yiyecek ve içecek atıklarıyla kirlettikleri anlaşılmıştır"

Gerekçeli kararda "İbadethaneyi kirletme" suçundan 10 ay hapis cezası alan doktorlar Sercan Yüksel ve Erenç Yasemin Dokudan'ın da aralarında bulunduğu 4 sanıkla ilgili bölüm de yer aldı. Gerekçeli kararda, “Şüphelilerin camii içerisinde yiyecek ve içecekler tükettikleri, camii içerisini tıbbi atıkları ile yiyecek ve içecek artıkları ile kirlettikleri, ayrıca camii içerisine zarar verdikleri anlaşılmıştır" denildi.

Olay yeri inceleme raporuna da yer verildi

Gerekçeli kararda, “Olaylar sonrası görevliler tarafından camii içerisinde yapılan incelemelerde, camii içindeki kadınlara ayrılmış kısmın pencere önünde içi boş ve ezilmiş halde bir bira kutusu ile müezzin bölümünde boş sigara kutusu, yerlerde söndürülmüş halde sigara izmaritleri bulunduğu anlaşılmıştır. Yapılan Olay Yeri İnceleme Raporu'ndaki tespitlere göre meydana gelen olaylar nedeniyle camiinin bahçe kısmının aydınlatılmasında kullanılan spot lambalarından 2 tanesini kırık olduğu, güvenlik kameralarının sökülerek çalındığı, Dolmabahçe Sarayı kafeteryasından camiye geçilen demir kapının kilit kısmının kırıldığı, camii kapısının arkasında bulunan demir sürgülerin kırıldığı, müftülük kapısı ile bağlantısı olan ahşap kapının kırıldığı, zemin katta namaz kılınan bölümdeki ahşap paravanın kırarak zarar verildiği, minber kısmındaki Arapça yazıların bulunduğu perdelerden bir kısmının çalındığı anlaşılmıştır. Yine minber yanında bulunan kalorifer tesisatının ahşap dış koruma kısımlarının kırılarak zarar verildiği anlaşılmıştır" ifadelerine yer verildi.

"İbadethaneyi kirletmek suretiyle zarar verdikleri anlaşılmıştır."

“Şüpheliler Erenç Yasemin Dokudan ve Sercan Yüksel'in de aralarında bulunduğu 4 sanığın ilgili dinî inanışı benimseyen toplum kesimlerini tâhkir etmek kastı ile ibadethane olan ve herkes için geçerli belirli giriş kuralları bulunan Dolmabahçe Bezmiâlem Valide Sultan Camii' ne ayakkabıları ile girerek, savunmalar doğrultusunda ibadethaneye zor durumda kalınarak ayakkabılar ile girildiği kabul edilse dahi ibadethane içerisinde zor durum sonrası ayakkabılar ile gezinmeye devam edilerek, keza camii içerisini de revire çevirerek, kullanılan tıbbi malzemeler ve tüketilen gıda maddelerinin atıklarını, içilen sigara izmaritlerini yerlere atarak ibadethaneyi kirletmek suretiyle zarar verdikleri anlaşılmıştır" denildi.

"Doktorların gösteri yürüyüşüne katıldığı tespit edilememiştir ama..."

Kararda, “Erenç Yasemin Dokudan ile Sercan Yüksel' in, kanun dışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katıldıkları tespit edilememiş ise de, mesleğe ait özel formalar ile kanun dışı eylemlerde bulunurken yaralanan eylemcilere temin edilen ilaçlar ile tıbbi yardımda bulundukları, bu şekilde suç şüphesi altında olan şüphelileri kanuni takip yapacak mercilere bildirmedikleri gibi aksine kanun hilâfına olarak şüphelileri kayırdıkları anlaşılmıştır" ifadelerine yer verildi.

"Toplantı ve yürüyüş hakkının sınırsız olmadığı ortaya konmuştur."

“2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na göre herkesin önceden izin almaksızın, şiddet veya silah kullanmadan gösteri veya toplantı düzenleyebileceği hüküm altına alınmıştır" denilen gerekçeli kararda "Ancak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 34. maddesine göre "Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, ancak millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla ve kanunla sınırlanabilir", AİHS'nin 11. maddesinin ikinci fıkrasına göre de; "Bu hakların kullanılması, demokratik bir toplumda, zorunlu tedbirler niteliğinde olarak, ulusal güvenliğin, kamu emniyetinin korunması, kamu düzeninin sağlanması ve suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amaçlarıyla ve ancak yasayla sınırlanabilir. Bu madde, bu hakların kullanılmasında silahlı kuvvetler, kolluk mensupları veya devletin idare mekanizmasında görevli olanlar hakkında meşru sınırlamalar konmasına engel değildir" şeklinde sınırlama öngörülmek suretiyle toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının sınırsız olmadığı ortaya konulmuştur" denildi.

Olaylar ayrıntılı anlatıldı

Mayıs ve Haziran 2013 tarihinde Taksim ve çevresinde yaşanan olayların ayrıntılı olarak anlatıldığı gerekçeli kararda, grupların polise taş ve soda şişeler ile saldırdıkları, ara sokaklarda bulunan işyerlerine, bankalara kamu malı niteliğini taşıyan yerlere zarar verdikleri, işyeri ve bankalara spreylerle sloganlar yazıp sinkaflı cümleler yazdıkları, sapanlarla görevlilere bilyeler attıkları, barikatlarla yolların kapatıldığı, ve onlarca havai fişek ile görevlilere saldırdıkları kaydedildi.

Polis kanuna göre hareket etti

Gerekçeli kararda, polisin “Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'a göre eylemlere katılanlara müdahale ettikleri, görevlilerin müdahalesinin yasal dayanağının anılan yasa olduğu kaydedildi.

"Kamu düzeni bozuldu"

Gerekçeli kararda, “Dava konusu eylemlerin ika edildiği mahaller ve nitelikleri de nazara alındığında kamu düzeninin bozulduğu ve bozulan düzenin sağlanması bakımından görevlilerin 2559 sayılı yasa gereğince eylemlere müdahale ettiği anlaşılmıştır" denildi.

244 Sanık ceza almıştı

23 Ekim Cuma günü mahkeme 7 sanığın üzerlerine atılı tüm suçlardan beraatine karar vermişti. 244 sanığı "Silah sayılan maddelerle gösteriye katılma", "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" "Görevi yaptırmamak için direnme", "İbadethaneyi kirletme", "Görevli memura hakaret", "Mala Zarar verme", "Kamu görevinin usulsüz üstlenilmesi", "Özel işaret ve kıyafetleri usulsüz kullanmak" gibi değişik suçlardan 2,5 ay ile 1 yıl 2 ay 16 gün arasında değişen hapis cezalarına çarptırmıştı. Asistan Doktor Sercan Yüksel ve Erenç Yasemin Dokudan'ın da aralarında bulunduğu 4 sanık ise "İbadethaneyi kirletme" suçundan 10 ay hapis cezası veren mahkeme, bu cezayı ertelemişti.

DHA

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.