Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İşçi ölümleri "Babamın Kanatları" ile beyazperde de


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Türkiye'de yalnızca 2014'te ki resmi kayıtlara göre 1886 kişi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. İşçi ölümleri, bu kadar artıyorken Türkiye'de üzerinde durulması gereken çok önemli bir konu. Türk sinema tarihinde üretilen 6 bin 300 civarında filmin içinde işçi ölümlerini konu alan film sayısı ise yalnızca 35! Ve şimdi de işçi ölümlerini konu alan 36.film geliyor; "Babamın Kanatları".

 

yarin_20.10.2015_2952f4fa-3ff3-4435-8f12

 

Türkiye’de 2003-2014 yılları arasında 15 bin 971 işçi yaşamını yitirdi. Yani her sene yaklaşık 1330 işçi ölüyor!.Bu rakamlar ise sadece bizle paylaşılan rakamlar. İşçi ölümleri ülkemizde de dahil olmak üzere tüm dünyada çok ciddi bir sorun ve bu konuyu işleyen ve üzerinde duran film sayısı ise ne yazık ki çok az! Türkiye’de sadece 35 film var bu konu üzerinde duran. 36.sı ise “Babamın Kanatları” filmi.
“Babamın Kanatları” filmi neden çekildi?
Yönetmen Kıvanç Sezer ilk uzun metrajlı filmi olan “Babamın Kanatları” filminde bir inşaat işçisinin hayatının aktaracak. Başrolünde Menderes Samancılar’ı izleyeceğimiz filmin yapımcılığını ise Nar Film üstleniyor. “Babamın Kanatları” filminde, içinde yaşadığımız evleri, çalıştığımız ofisleri, alışveriş merkezlerini ailelerinin karınlarını doyurabilmek için inşa etmek zorunda kalan ve bu inşaatlarda maalesef hayatlarını kaybeden işçileri anlatacak olan Kıvanç Sezer filmi çekmeye, öğrenci Ömer Çetin’in yazın para kazanmak için çalıştığı inşaatta öldüğünün haberini okuduktan sonra karar vermiş. Sezer, iş cinayetlerinin ancak sınıf mücadelesinin yükselmesiyle durdurulabileceğini söylüyor.( Ömer Çetin, 2010 yılında ailesine destek olmak için çalışmaya başladığı inşaattan düşerek hayatını kaybetmişti. Üniversite öğrencisi olan Ömer Çetin, inşaattan düştükten sonra hiç kimsenin kendisine yardım etmediği ve saatlerce yerde kaldığı ortaya çıkmıştı! )
Menderes Samancılar Van’lı bir inşaat işçisi rolünde
Filmde, anlatılan inşaat işçisi Van’lı ve kürt. Bunun sebebini ise Sezer; “gerçek hayatta da inşaatlarda çalışan işçilerin önemli bir kısmının Kürt olduğunu gözlemlemesinden dolayı hikâyeyi bir Kürt işçi ve yeğeni üzerinden anlattım” şeklinde açıkladı. Filmin isminin “Babamın Kanatları” olma sebebi ise yine tesadüfî değil. Yönetmen, baba kavramının işçi sınıfı aileler için çok önemli olduğunu düşünüyor.
Günde 14 saat çalıştığı için evde olamayan bir işçinin çocukları için “baba” “orada olamayan” demek.
O nedenle filminde özellikle “baba” kavramını kullandığını belirtiyor yönetmen. Filmin çekimleri Kasım ayında başlayacak, vizyona ne zaman gireceği ise henüz belli değil, umarım iş cinayetlerinin bu denli arttığı bir dönemde, iş cinayetleri konusunda yeterli kamuoyunu oluşturabilecek sayıda film ve sanat çalışmaları görebiliriz.
Filmin Hikâyesi:
İbrahim ve yeğeni Yusuf İstanbul’da bir lüks site şantiyesinde işçi olarak çalışmaktadırlar. İbrahim ileri aşamada akciğer kanseri olduğunu öğrenir. Çalışmaya devam etmek zorunda olan İbrahim için koşullar giderek ağırlaşmaktadır. Kısa bir süre sonra da şantiyede yaşanan bir iş kazası sonucu ölen bir işçinin ailesine tazminat verildiğini öğrendiğinde İbrahim’in yaşamsal çelişkisi başlar. Hırslı ve hayat dolu olan genç Yusuf ’un amcasındaki değişimi görmesi onun için de bir dönüm noktası olacaktır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.