Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bodrum'da kanunun adı rüşvet oldu


muzaffer 1905

Önerilen İletiler

Bodrum'da kanunun adı rüşvet oldu

 

 

Türkiye, 13 Temmuz'dan bu yana Bodrum’daki ‘Beyaz Evler Operasyonu'nu konuşuyor. Belediye personeli ve işadamlarının da aralarında bulunduğu 18 kişi, ‘maddî çıkar karşılığında ruhsatsız yapılaşmaya izin vermek ve rüşvet' suçlamasıyla tutuklandı. İlçedeki rüşvet operasyonu, Türkiye'nin en önemli turizm merkezinin nasıl beton yığını haline dönüştüğünü gün yüzüne çıkardı. İlçede, kanunsuz inşaat yapmak için ‘belediye yetkililerini görmek' yeterli. Prosedüre göre sadece iki kata ruhsat verilebilen ilçede, bunu aşmanın yolu da bulunmuş: Kot farkı.

 

Zaman’ın sorularını cevaplayan Bodrum Belediyesi’nin eski imar müdürü Ertan Demirci, rüşveti veren inşaat sahiplerinin istediği büyüklükte inşaat yapabildiğini savunuyor. CHP eski milletvekili Musa Gökbel ise ‘hayatın pahalı, maliyetin ağır olduğu’ Bodrum’da, muhalefet partilerinin de çıkarları için rüşvet çarkına ses çıkaramadığını savunuyor. AK Parti İlçe Başkanı Macit Gündoğdu, kendi partilerine mensup birisinin de kuralsız işlere bulaştığını söylüyor. CHP’li Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan ise yöneltilen iddialara karşı halen sessizliğini koruyor.

 

11 belediyenin bulunduğu yarımadada görüştüğümüz onlarca kişi, rüşvet vermeden iş yapılmayacağını söylüyor. Bodrum’daki rüşvet çarkını CHP’liler bile gizlemiyor. CHP eski milletvekili Musa Gökbel, şimdiki başkan Mazlum Ağan’ın Bodrum Belediyesi’nde 2-3 yıl imar müdürlüğü ve belediye meclis üyeliği yaptıktan sonra eski başkan Emin Anter’in ölümüyle koltuğa oturduğunu hatırlatıyor. Gökbel, “Başkan Ağan ‘rüşvet çarkından bilgim yok’ diyorsa buna ancak kendisini inandırır.” ifadelerini kullanıyor. Musa Gökbel, “Bodrum’da bir kişi Mazlum Bey’in ailesi dahil ‘hayır Bodrum’da rüşvet olayı olmamıştır’ desin kendisinden özür dileyeceğim.” iddiasında bulunuyor. Belediyede rüşvetle iş yapıldığını 2003’te belgeleriyle Ağan’ın önüne koyduğunu ifade eden Gökbel, Torba’da otel yapan birisinin rüşvet canına tak edince suç duyurusunda bulunduğunu anlatıyor: “Otele ruhsat alabilmek için 150 bin dolar karşılığında belediye ile pazarlıkta anlaştı. Bunun 30 bin dolarını peşin verdi. Kalanı da 30’ar bin dolarla 4 taksitte ödeyecekti. Paranın her taksiti ödenince ruhsatın bir nüshası kendisine verilecekti. 2003’te son taksiti ödeyemeyince DGM’ye ihbarda bulundu. DGM, ‘bu konu bizim alanımıza girmez’ diyerek davayı geri çevirdi.”

 

Seçkin Emlak’ın sahibi ve Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan, Bodrum’da rüşvetin dönmediği belediyenin bulunmadığını savunuyor. “Para vermeden iş yapamazsınız burada. Müteahhidin hangi belediye ile arası iyiyse yatırımlarını orada yapıyor.” diyen Karahan, bölgede bir balkonun dahi çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.

 

Rüşvetin anayasası onaylandı

 

Bodrum Belediyesi eski İmar Müdürü Ertan Demirci ise ilçede yıllardır yasalara aykırı işlere imza atıldığını kaydediyor. “Para uğruna Bodrum satılıyor. Bodrum’da milyar dolarlık rüşvet dönüyor.” diye konuşan Demirci, dönen dolapları değişik zamanlarda İçişleri Bakanlığı’na da bildirmiş. 3 yıl önce Bodrum’un imar planının revize edildiğini hatırlatan Demirci, oylamadan önce başkanı ‘rüşvetin anayasasını onaylıyorsunuz’ diye uyardığını belirterek, “Revize edilen imar planı adeta rüşvet çarkının kurulması için yapıldı.” diye konuşuyor. Demirci, 25 Mart 2005’te ‘görevi kötüye kullanma, resmi belgede sahtecilik, ihaleye fesat karıştırmak’ iddiasıyla Bodrum belediye başkanı ve imar müdürünü bakanlığa şikayet etmiş. 3 kişi hakkında dava açılan olayın duruşması 28 Temmuz’da görülecek.

 

Bodrum Belediyesi eski Meclis Üyesi Ethem Demiröz de yıllardır dönen çarkın bugün patlak verdiğini söyleyerek, “Belediyeler imar planlarını istedikleri gibi değiştirme yetkisine sahip olunca mülk sahipleri ile belediyeler arasında kanunda yazılmamış bazı anlaşmaların yapılmasına zemin hazırlandı.” diyor. Bodrum’un etrafındaki dağların yazlık evlerle dolduğuna dikkat çeken Demiröz, şunları söyledi: “Bizim keçi otlatılmaz dediğimiz yerleri alanlar sahiplerine trilyonlar kazandırdı. İki kat için ruhsat alınıyor, ama 7 kat inşaat yapılıyor. Bu, belediyenin ihmalkârlığından kaynaklanıyor.”

 

Bodrum’daki rüşvet çarkını ilçede görev yapan siyasetçiler de kabul ediyor. AK Parti İlçe Başkanı Macit Gündoğdu, siyasete rant amacıyla girenlerin boşluktan yararlandığını savunuyor: “Belediyelerin en büyük geliri imar izinleri. Bodrum’da bu yetki kuralsızca kullanıldı. Muhalefet partileri de buna karşı duramadılar. Çünkü kendilerinin de kuralsız işleri vardı.” MHP İlçe Başkanı Asım Başaran ise yargı sonucunu beklemeden kimseyi karalamak istemediğini söyledi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.