Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Düzenli plank yapmanın faydaları


Radya

Önerilen İletiler

Vücut ağırlığıyla yapılan egzersizlere ilgi gün geçtikçe artıyor. Evde rahatça yapılabilmesi ve hiçbir ekipman gerektirmemesi, bu egzersizlerin en önemli avantajlarından birkaçı. Bu da demek oluyor ki, yatağınızdan kalktığınız gibi bu egzersizleri yapmaya başlayabilirsiniz. Üstelik, vücut ağırlığıyla yapılan egzersizler yaşam kalitenizi artıracak harika etkileri de beraberinde getiriyor.

 

Standart1.jpg?ba8ae3

 

Plank, her yerde rahatlıkla yapabileceğiniz bir egzersiz.

Karın kası, vücudumuzda bir kemiğe bağlı olmayan tek kas grubu. Bu nedenle sırtımızı ve omurgamızı destekleyen bu kas grubunu düzenli çalıştırıp güçlü tutmak çok önemli. Plank sayesinde tüm karın kaslarınızı evinizin rahatlığında, direncinize göre otuz saniye ve bir dakika arası değişen setlerden oluşan toplam 5-10 dakikalık bir egzersizle çalıştırmak mümkün. Düzenli plank yapmanın kazandırdıkları ise azımsanamayacak düzeyde.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Karın kaslarınızın performansını artırır

Plank, karın kası grubundaki tüm temel kasları ve bazı diğer önemli kas gruplarını çalıştırmaya yardımcı olur. Her kasın işlevi ayrı olduğundan, bütün bir kas grubunu çalıştırmak maksimum verimi almanızı sağlar. Bu kaslara yakından bakacak olursak:

  • Transversus abdominis (Karın kaslarının en derindeki, enine seyirli olanı) : Ağırlık kaldırma kapasitenizi artırır.
  • Rectus adbominis (Karnın altında önden arkaya uzanan kas) : Baklava görünümü veren bu kas grubu, spor performansınızı ve zıplama becerinizi artırır.
  • Oblique muscles (Belin yan tarafında bulunan kaslar) : Yan duruşlarda stabil durmanızı kolaylaştırır.
  • Glutes (Kalça kasları) : Sırta destek sağladığı gibi güzel bir kalça elde etmenize de yardımcı olur.
Omurganızı ve sırtınızı incitme riskinizi düşürür

Plank yapmak, sırta fazla yüklenmeden karın kaslarını güçlendirmeye yardımcı olur. American Council on Exercise‘ın araştırmasına göre, düzenli plank egzersizi, sırt ağrısını hafifletir ve tüm sırtınızı güçlendirerek destek kazandırır.

Metabolizmanızı hızlandırır

Plank, geleneksel karın kası egzersizlerinden daha fazla kalori harcatır. Bu egzersiz sayesinde çalıştırdığınız kas grupları, gün boyu enerji harcayarak hareketsiz kaldığınız zaman bile metabolizmayı hızlı tutmaya devam eder. Eğer tüm gün oturarak çalışıyorsanız, sabahları birer dakikalık setlerden oluşan toplam 5-10 dakikalık bir egzersiz yaparak, gün boyu daha hızlı çalışan bir metabolizmaya kavuşmanız bu sayede mümkün olabilir.

Duruşunuzu düzeltir

Güçlü karın kasları, sırtınızı daha iyi destekleyeceği için düzenli plank yapmak duruşunuzu düzeltir.

https://www.youtube.com/watch?v=dhGDpNXPQx4

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

plank-600x363.jpg Dengenizi artırır

Eğer tek ayak üzerinde durduğunuz pozisyonlarda zorlanıyorsanız, plank tam size göre bir egzersiz demektir. Bu egzersizi düzenli yaparak geliştireceğiniz güçlü karın kasları ,vücudun dengede durmasına büyük ölçüde yardımcı olur. Side plank ile desteklendiğinde, her spor dalındaki performansınızı artıracaktır.

Esneklik kazandırır

Plank yapmak, köprücük kemiği, kürek kemiği ve omuz çevresindeki kaslar da dahil olmak üzere, bir çok sırt kasını esnetir. Ayrıca arka bacak kasları, ayak tabanı ve ayak parmakları da bu egzersiz sırasında esneyen bölgeler arasında yer alır. Bu bölgelerin esnemesi spor performansınızı artırmaya yardımcı olur.

Zihninizi rahatlatır

Vücudun stres ve gerginlik seviyesini etkileyen kasları rahatlattığı için, düzenli plank yapmak daha huzurlu bir insan olmanızı sağlayabilir. İş yerinde ya da evde otururken gün boyu sıkışan kaslar, vücudunuzda stres ve gerilim yaratır. Plank, sıkışan omuz ve bacak kaslarınızı esneterek rahatlatacak, bu da modunuzu olumlu yönde etkileyecektir.

Kendi direncinize göre otuz saniyelik ya da birer dakikalık setlerden oluşan, toplam 5-10 dakikalık bir antreman yapmanız, size daha güçlü bir vücut kazandıracak. Bu pratik egzersizi günlük rutininize ekleyerek yaşam kalitenizi artırın. İhtiyacınız olan tek şey ise vücut ağırlığınız.

Kaynak:

Lifehack

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...
  • 5 ay sonra...
  • 1 ay sonra...
Misafir Göbekli ihtiyar

Merhaba. Bilgiler için çok teşekkür ederim. Sizce tek başına plank hareketi karın kaslarının gelişimi için yeterli olur mu? Ben bu hareketi çok seviyorum. Çok zorlamasına rağmen seviyorum. Mesela crunch hareketi çok itici geliyor, sevmiyorum. Ayrıca çok yoruyor. O yüzden diyorum ki her gün kademeli arttırarak plank yapsam yeterli olur mu acaba? Hadi 5-10 tane de burpee yapayım diyelim :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.