Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Boşu boşuna


muzaffer 1905

Önerilen İletiler

Boşu boşuna

 

 

Çarpık bir zihniyet, şımarık bir üslupla kendi dışındaki herkesi sigaya çekmeye yelteniyor. Bunu anlamak mümkün değil! Kendini sistemin aslî sahibi gören küçük ama etkin bir zümrenin, hemen herkese karşı takındığı dışlayıcı tavır, Türkiye’ye çok şey kaybettirdi; çok şey kaybettiriyor.

 

Marîz bir ruh haliyle, hemen herkesi meşruiyet sorgusuna çeken bu zihniyete karşı verilen cevap bazen tezgaha boyun eğmek anlamına da geliyor. Çünkü haddini aşarak sorulan ve cesaretini cehaletinden alan her sual, polemiklerden alıyor gücünü. Siz polemiğe girdikçe iyi niyetten yoksun bir zümre, yeni bir konuda mugalata yapmayı tercih ediyor. Bundan da anlaşılıyor ki maksat gerçeği aramak değil. Bütün gerçekleri ayan beyan gözler önüne serseniz bile, o başka bir amacın peşinde. İsteniyor ki hırgür çıksın, toplum toz duman arasında hakikatleri göremesin

 

Polemikler yoluyla yıldırma hareketi her sahada kendini hissettiriyor. Mesela orta ölçekli işletmeler daha iyi yönetilmeye başlasa, sermaye hareketliliği biraz da Anadolu’ya doğru kaysa, yeni sermaye grupları ortaya çıksa vs.; gündem “yeşil sermaye”ye doğru kayıverir. Yanlış doğruya karışır, kötü örnekler temcit pilavı gibi ısıtılır ve belli bir topluluk sürekli baskı altında tutulur. Hukuki zemin engellemelere müsaade etmiyorsa, tâciz atışları yapılarak kalplere korku salınır... Sonuçta kim kazanır; Türk ekonomisi mi, Türk devleti mi?..

 

Siyasette de durum böyledir. Birilerine göre iktidar olmak, en çok elit zümrelerin icazet verdiği kişi ve gruplara yakışır. Ne var ki halk, sandığa bambaşka bir irade yansıtır. Sen misin böyle yapan? Kıyametler koparılır. Kâh rejim tehlikesine dair kâbus senaryoları yazılır; kâh takiyye hikâyelerine dair sanal öyküler. Hedef bellidir: Kulislerin inşa etmediği iktidarı muktedir olmaktan mahrum etmek. Partilerin adı değişir, liderleri değişir; ama seçkinci zümre(ler)in te’dip ve ta’dil programı (!) değişmez. Sonuçta kim kazanır; Türk siyaseti mi, Türk halkı mı?

 

Medyadaki hareketlenmeye de bu gözle bakmak gerekiyor. Küçük ama etkin bir zümre istiyor ki “aşiret”, haber ağının göbeğine otursun, kendi çalsın kendi oynasın. Gücünü kültürel zenginlikten alan okur profili, tekelci çömezlerin umurunda bile değil. Onlara göre gündemi kendileri belirlemeli, belirlenen gündemin dışında hiçbir bilgiye itibar edilmemeli. Sessiz çoğunluğun gönlüne tercüman olsanız, aynı zümre hop oturup hop kalkar. Hele bir de bütün Türkiye’yi kucaklamaya; hatta cihanşümul bir perspektifle dünyadaki bütün olaylara yaklaşmaya çalışın; işte o zaman tecessüsler tevehhüme dönüşüverir. Terkip ve tahlil derinliğiniz arttıkça ve bu iyi niyetli çırpınışlar ma’şeri vicdanda yer buldukça, aynı dar zümre buyurgan bir eda ile sağa sola emir yağdırmaya başlar. Aslında oyunu bozan çok basit bir soru vardır: “Sen kimsin ve gücünü kimden alıyorsun ki halka mal olmuş ve sosyal bir gerçeğe dönüşmüş her şeyi sorguya çekebiliyorsun? Nezaket ve nezahetiniz müsaade etmez, hokkabazın al gülüm ver gülüm hesabıyla yaptığı dalavereleri anlatmaya. Siz nezaket gösterip cevap vermeye kalksanız muhatap alınmanın histerik zevkiyle ecüş bücüş rolünü oynamaya devam eder. Sonuçta kim kazanır; Türk medyası mı, Türk okuru mu?..

 

Uzun bir süreden beri sergilenen ve son dönemde çadır tiyatrolarına kadar düşen güç oyunundan (power game) herkes sıkıldı artık. Kısa bir süre öncesine kadar yapılan meşruiyet tartışmaları ve bu tartışmalar üzerinden sergilenen güç gösterisi, bir miktar gerçekçi geliyordu insanlara. Şimdi sırıtıyor. Şımarık bir eda ile yapılan yüklemeler sosyal değişimin dinamizmine çarptı ve ders çıkarılacak bir dizi gelişime vesile oldu. Bu ülkenin insanı, hayatı başarılarla paylaşmak, çokluk içinde birlik olmak, çoğulcu düşüncenin zenginliğini yaşamak istiyor. Kendini icazet makamı vehmedenler, artık bu gerçeği görmeli ve küstahlıktan vazgeçmeli. Bu hoyrat yaklaşımın kimseye, özellikle de kendilerine bir faydası yok. Çünkü boş bir hevesle güç denemesi yapıldıkça halk, kendisiyle bütünleşen her yeni oluşuma beklenenin de ötesinde destek veriyor. Bunu görmek çok mu zor! (Ekrem Dumanlı , ZAMAN )

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.