Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çalışanların İşyerinde Dikkat Etmesi Gereken 10 Davranış Tipi


Önerilen İletiler

calisanlarin-isyerinde-dikkat-etmesi-ger

 

İş dünyası, yapılan hataları çok zor unutmakta ve affetmektedir. Hele ki, bazı davranışlar sizi işinizden ederek tüm kariyerinizi mahvetmektedir. Bir anlık öfkeyle ağzınızdan çıkacak bir kelime bile iş hayatınızı bitirecektir. Bu nedenle iyi bir kariyer ve iş hayatında profesyonellik istiyorsanız, dikkat etmeniz gereken davranış tipleri vardır. Kariyerinizi iyi bir şekilde inşa etmek istiyorsanız, bilgi ve beceriniz dışında mutlaka davranışlarınıza da dikkat etmelisiniz.

Öfkenizi engellemek gibi bastırmanız gereken bazı davranışlar vardır. Bir bakışınız bile sizin hakkınızda yanlış izlenimlerin oluşmasına neden olabilir. Dikkatsizce ağzınızdan çıkacak bir kelime nedeniyle iş arkadaşınızı kırabilir ve patronunuzdan iyi bir azar işitebilirsiniz. Bu durum emin olun ki, işittiğiniz azarla kalmaz; maaşınıza yansıyabilir veya bardağı taşıran son damla olabilir. Bu nedenle işyerinde davranışlarınıza ekstra özen göstermelisiniz.

İş dünyasında, profesyonellik unvanla kazanılmamaktadır. Önemli bir pozisyonda olan biriyseniz bile davranışlarınız profesyonel olmadığınızı ele verecektir. Altınızda çalışan kişilere vereceğiniz izlenim, profesyonelliğinizi gösterecektir. Bu izlenim de, davranışlarınızla oluşmaktadır. Söylediğinizin ne olduğundan daha önemli bir konu vardır; bu da nasıl söylediğinizdir. Esip gürleyerek işyerinizde bir yer edinmeniz mümkün değildir. Bu nedenle iyi bir kariyer için davranışlarınıza dikkat etmelisiniz.

Gelelim işyerinde çalışanların dikkat etmesi gereken davranış tiplerine;

 

10- Kibir

calisanlarin-isyerinde-dikkat-etmesi-ger

Kibirli bir çalışan olmak, hem işverenin hem de diğer iş arkadaşlarınızın hoşlanmayacağı bir durumdur. Unutmamanız gerekir ki, her insan aynı özelliklere sahip olarak yaratılmıştır ve herkesin kendini kontrol ettiği belli bir bakış açısı bulunmaktadır. Burnu büyük olmak bir işyerinde, amatör ve zavallı bir görünüm çizmenizle eşdeğerdir. Yaptığınız işleri başkalarının övmesi gerekiyor, sizin değil!

2- Sorumsuzluk

calisanlarin-isyerinde-dikkat-etmesi-ger

Bir işin affetmeyeceği belki de en önemli konu, sorumsuzluktur. Sorumluluk, yapacaklarınızı belirlediği gibi yaptıklarınızın iyi veya kötü sonuçlarına katlanmanızı da gerektirir. Sorumluluğunuzda olan işlerden kaçmanız ve tabiri caizse işi savsaklamanız, dışlanmanıza neden olurken, tüm kariyeriniz boyunca “sorumsuz çalışan” kimliğini taşımanıza neden olacaktır.

3- Argo

calisanlarin-isyerinde-dikkat-etmesi-ger

İş dünyasında % 100 uzak durmanız gereken kelimelerdir.İş hayatında ağzınıza almamanız gereken bitirici sözler arasındadır. Bir anlık öfkeyle ağzınızdan çıkacak bir küfür veya argo kelime, damgalanmanıza neden olacaktır. Bir sıfat olarak bile kullanılan argo kelimeler, karakteriniz ile ilgili hiç hoşunuza gitmeyecek izlenimler yaratmanıza neden olacaktır. Sırf havalı veya yaratıcı görünmek için kullandığınız argo sıfatlar bile karakterinizi basitleştirecektir.

4- Boşboğazlık

calisanlarin-isyerinde-dikkat-etmesi-ger

Bir işyerinde gizliliğe her zaman önem vermelisiniz. Sır tutabilmeli ve özel hayatınızda olduğu gibi iş yaşamınızda da gizlilik içeren konuları bilmelisiniz. Boşboğazlık etmek, toplantılar hakkında alakasız çalışanlarla konuşmak gibi konular, dedikoducu bir karakter çizmenize neden olacaktır. Yüzünüze gülen insanlar, tamamen ağzınızdan laf almak için size yanaşacaktır. İş hayatında saklamanız gereken bilgileri saklamalı, dürüst ve güvenilir olmalısınız. Bu özellikler, her iş alanında en çok aranan özelliklerdir.

5- Dakiklik

calisanlarin-isyerinde-dikkat-etmesi-ger

Dakik olmak da, iş hayatının vazgeçilmezlerindendir. Her sabah işe geç gelmeniz, toplantılara gecikmeniz, randevularınızı kaçırmanız kariyeriniz adına oldukça kötü izlenimler yaratacaktır. Dakiklik, her insanın kendi hayatına göre şekillenen bir davranıştır. Yaşadığınız aksiliklere bahane bulmak, anlamsızdır ve suç tamamen sizdedir. Belirlenen zamanda, olmanız gereken yerde olmanız, saygılı bir kişi olduğunuzu gösterecektir. Ayrıca iş hayatında zamanı kontrol edebilmek büyük bir başarı göstergesidir.

6- Vaatler

calisanlarin-isyerinde-dikkat-etmesi-ger

Uzun vadede hem kendinizi hem de şirketi hüsrana uğratacağınız vaatler vermeyin. Beklentileri yükseltmeyin ve gerçekleştirebileceklerinizi söyleyin. Bir projeyi veya fikri satarken, yapabileceklerinizden fazlasını söylemeyin. İşe, bir şekilde hallolur gözüyle bakmayın.

7- Anlaşılır Olmak

calisanlarin-isyerinde-dikkat-etmesi-ger

Herhangi bir konu veya durum ile ilgili fikrinizi ortaya koyarken anlaşılır olmalısınız. Basit cümleler kurmalı ve kendinizden emin olmalısınız. Ağdalı bir dil kullanmak yerine akıcı ve net cümleler seçin. Eğer yazılı bir fikir beyan edecekseniz de, dil kurallarına uygun, sadelikten ödün vermeyin. Aynı zamanda iş dünyasında kabul gören kelime ve terimleri, gereksiz yerlerde, önemsiz zamanlarda kullanmaktan kaçının.

8- Fazla İyimser

calisanlarin-isyerinde-dikkat-etmesi-ger

Bir işi mahvedecek çalışan tipleri arasında Pollyanna’ları da saymıştır. Bu kişiler, her şeye fazlasıyla iyimser bakarlar. Bu nedenle de, diğer durumları değerlendiremezler. Fazlasıyla pozitif düşünce, iyidir; ama iş hayatında gerçekçi olmak daha önemlidir. Sorunlardan kaçmak istediğiniz izlenimi verebilirsiniz ve diğer çalışanlara, işverene samimi gelmeyebilirsiniz. Bu nedenle yaşanan problemler karşısında fazla iyimser olmak yerine çözümlerle konuya yaklaşmak çok daha iyi olacaktır.

9- Düzensizlik

calisanlarin-isyerinde-dikkat-etmesi-ger

Sorumsuzluk gibi düzensizlik de, iş hayatının kabul edemeyeceği konulardandır. İşinizi belli bir düzende yürütemiyorsanız, mutlaka bir hata yaparsınız. Bu hatalar ise bazen geri dönülmesi zor sorunlara neden olabilir. Yanlış atacağınız bir mail, yapmanız gereken bir işi unutmak gibi düzensizlik kaynaklı hatalar, kariyerinizi mahvedebilir. İşlerinizi öncelik ve önem sırasına göre planlamak, düzenli ve işini önemseyen bir çalışan olduğunuzu gösterecektir.

10- Yalan!

calisanlarin-isyerinde-dikkat-etmesi-ger

Yaşanan herhangi bir sorun nedeniyle yalandan bahaneler uydurmayın. Emin olun ki, kandırdığınızı düşündüğüz kişi aslında size inanmıyor. Sorunları çözmek, hakkınızı aramak veya öne çıkmak için söyleyeceğiniz birkaç yalan, kariyerinizi ve itibarınızı yerle bir edecektir. İş yerinde politikanız karşı tarafı bir rolle etkilemek olmamalıdır. Gerçeklerle ve etkili fikir sunumları ile işi almalısınız.

 

paratic.com

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.