Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Horlamanın nedenleri ve tedavi yolları


Smyrna

Önerilen İletiler

  • Co-Admin
horlama.jpg

 

Horluyorsanız bunlara dikkat

 

Horlamanın altında yatan ciddi sağlık sorunları olabilir. En etkili tedavinin ne olduğunu, ne zaman doktora gitmeniz gerektiği bilirseniz horlamaktan kurtulabilirsiniz.

 

İşte horlamanın nedenleri ve horlama için çeşitli tedavi yolları:

 

Horlamayla ilgili belirtiler:

-Burun ile gırtlak arasındaki hava akışının şiddetine bağlı olarak üst havayolu dokuları titreşince horlama gerçekleşir. Horlama basit bir ifadeyle titreşimin sesidir. Bununla beraber uyku sırasında hava akışı özellikle dengesizleşirse horlama çok yüksek sesli olabilir.

 

-Yumuşak dokular tümüyle havayolunun içine çökerse kandaki oksijen seviyesi düşer ve uyku sıçramalarla bölünür. Bu uyku apnesidir. Genellikle horlama ve uyku apnesi bir arada görülür.

 

-Çoğunlukla hafif horlama sorun olmayabilir. Bu durum geceleri ağız kuruluğuna yol açar. Soğuk algınlığı ya da alerjiden dolayı burun tıkanıklığı oluşabilir. Horlama uyuma şeklinizle ya da yaşlandıkça kötüleşebilir. Sırt üstü yatınca daha da artar. Kadınlarda menopoz horlamanın şiddetini artırır. Horlama uyku apnesiyle birlikteyse daha ciddidir. Horlama hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp yetmezliği, kalp krizi, felç ve ritm bozukluğu gibi diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Çocuklarda görülen kronik horlama asla normal değildir ve mutlaka sebebi araştırılmalıdır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Co-Admin

Horlama için tedavi seçenekleri:

 

Horlama için evde tedavi, reçetesiz ilaçlarla, reçeteli ilaçlarla, cerrahi yöntemle ve tıbbi ekipmanlarla olmak üzere birçok farklı tedavi şekli bulunuyor.

 

-Sigarayı bırakın: Sigara içmek horlama riskini artırıyor. Sigara içiyorsanız yapmanız gereken ilk şey bunu bırakmaktır.

 

-Sırtüstü yatmayın: Horlamanız sırt üstü yatınca daha da artar. Yan yatmaya çalışın. Sırtında tenis topu olan tişörtlerden giyip uyuyun.

 

-Biraz zeytinyağı için: Yatmadan önce 1 çay kaşığı zeytinyağı için. Zeytinyağı boğazınızın dokularını yağlayacak ve dokuların titreşimini önleyip horlamayı azaltacaktır.

 

-Okyanus suyu kullanın: Burnunuzdaki nemi artırmak ve tıkanıklığı gidermek için en iyi yol okyanus suyudur. Neti Pot kullanarak tuzlu suyla burnunuzu temizleyebileceğiniz gibi küçük şişelerde veya tüplerdeki tuzlu sularla burnunuzu açabilirsiniz. Bunların yan etkisi olmadığı için istediğiniz kadar kullanabilirsiniz.

 

-Kilo verin: Aşırı kiloluysanız veya obezseniz kilo vermek hava yolunuzun açılmasını sağlar. Horlamanız ve uyku apnesi riskiniz azalabilir.

 

-Alerjinizi tedavi etmek için steroidli burun damlası kullanın: Mevsimsel alerjiniz varsa belirtileri iyileştirmek için steroidli burun damlası kullanın. Tıkanıklık azalınca horlamanız da azalacaktır. Ayrıca Singulair, Allegra, Claritin ve Zyrtec gibi reçeteli ilaçlar da alerjinizi tedavi etmeye yardımcıdır.

 

-Yastığınızı yükseltin: Başınızı yataktan 30 derece kadar yükselterek havayolu üzerindeki yerçekimi etkisini etkisizleştirebilirsiniz.

 

-Dil egzersizleri yapın: Araştırmalara göre, myofonksiyonel tedavi havayolunu kaplayan kasların gücünü geliştirir. Bu da horlamanızı ve uyku apnesinin şiddetini azaltır. Maalesef günde 45 dakika dil egzersizlerini yapmak birçok insan için mümkün değildir. Ancak ney, kaval gibi tahtadan yapılmış nefesli çalgıları çalmayı öğrenmek de aynı şekilde size yardımcı olur.

 

-Uyku apneniz varsa CPAP kullanın: Hem uyku apnesi hem de horlaması olan kişiler için CPAP etkili bir tedavidir. CPAP (Continous Positive Airway Pressure) cihazı havayı doktorunuz tarafından belirlenen basınçla burun maskesi aracılığıyla hava yoluna iletir ve kasların gece boyunca çökmesi engellenir. Böylece oksijen düşmeleri engellenir ve horlama durur.

 

uyku-apnesi-1.jpg

-

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.