Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Alüminyum kısıtlaması geldi.!


Yayamaz Kayımca

Önerilen İletiler

161014121804_aluminyuma_kisitlama_geldi_

 

 

 

Gıda güvenilirliğinin sağlanması için gıdalar kadar gıdaların içine koyulduğu ambalaj malzemeleri ve gıdanın üretimi ve tüketimi sırasında temas halinde olan tüm mutfak gereçlerinin de belli koşulları sağlaması gerekmektedir. Bu amaçla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gıda üreticileri işbirliği ile gıda ambalajlarının uygunluğu sağlanmakta ve ambalajın, gıdanın içinde bulunduğu süre boyunca ürünü dış etkenlerden korumanın yanı sıra bu ambalaj malzemesinden de ürüne herhangi bir zararlı bileşenin geçmemesi için gerekli tedbirleri almaya çalışmaktadır.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bazı malzeme grupları için risk görülmesi halinde özel düzenlemeler de yapabilmektedir. 16 Ağustos 2014 tarihinde yapılan ve basında da sıkça bahsedilen Yönetmelik değişikliği ile gıda ile temas eden alüminyum madde ve malzemelerin kullanım alanlarında kısıtlama getirilmiş ve gıda ile temas amacıyla kullanılacak alüminyum malzemelerin etiketlerinde de asidik, bazik ve tuzlu gıdaların pişirilmesi, işlenmesi ve muhafazası için bu ürünlerin kullanılmaması yönünde uyarıların bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir.

Bu çalışmalar kapsamda tüketicilerin mutfak gereci, tek kullanımlık kaplar gibi gıda alanında kullanacağı malzemeleri alırken dikkat etmesi gereken önemli hususlar aşağıdaki gibidir.

- Yurtiçinde üretilen ürünler için Bakanlığımızca verilen "işletme kayıt numarası"

- Ürünü piyasaya arzdan sorumlu üretici ya da ithalatçıya ait bilgiler

- Ürünün gıda ile temasa uygun olduğuna dair bir ifade ya da kadeh ve çataldan oluşan "gıda ile temasa uygundur" sembolü  (gıda alanında kullanılacağı açık olarak belli olan ürünler hariç)

- Ürüne ait kullanım bilgisi

- Hangi tür gıdalar için kullanılabileceği ("asitli gıdalarla kullanmayınız" gibi),

- Hangi koşullara dayanabileceği ( "yüksek ısıda kullanmayınız", "bulaşık makinasında yıkanabilir" gibi)

- Tekrarlı kullanıma uygun olup olmadığı, uygunsa kullanım süresince temizlik ve bakım kuralları (ilk kullanımdan önce yapılması gerekenler, temizlik sırasında aşındırıcı ürünlerin kullanılmaması gibi)

Tüketiciler mutfak gereci, tek kullanımlık kaplar gibi gıda alanında kullanacağı malzemeleri alırken bu uyarılara dikkat ederek ve bilgileri kontrol ederek kullanmaları gerekmektir. Bu bilgileri taşımayan ürünleri ALO 174 Gıda Hattına ihbar etmeleri önem arzetmektedir.

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.