Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Trabzon’da maaşlarını alamayan inşaat işçileri açlık grevinde..


Önerilen İletiler

Trabzon Yeni Mahalle bölgesinde yapılan Diş Hastenesi’nde çalışan işçiler 23 Mart Pazartesi gününden bu yana maaşlarını alamadıkları için inşaat önünde eylem yapıyor. İşçiler adına Zeki Bayram ile görüştük ve süreci dinledik

trabzon-insaat-isci-aclik-grevi2.jpg

Trabzon’da TOKİ tarafından yapılan Trabzon Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi inşaatında çalışan ve 6 aydır maaşları ödenmeyen işçiler açlık grevine başladı. Grevdeki işçilerden Zeki Bayram da süreci Sendika.Org’a anlattı. Bayram’ın anlatımına göre TOKİ’den ilk ihaleyi alan Gür İnşaat geçen ay iflas edince sorumluluğu TOKİ’ye yükledi. Aynı şekilde yüklenici firmalardan Akgün İnşaat da iflasını açıklayarak inşaat sürecinden çekildi. İşçilere önceden Gür İnşaat tarafından verilen çekler de ödenmedi. Yaşananları TOKİ Şube Müdürlüğü’ne ve Tranbozon Valisi Abdil Celil Öz’e bildirdiklerini ifade eden Bayram olumlu ya da olumsuz bir geri dönüş olmadığını aktardı. Bayram yaşadıkları mağduriyeti şöyle ifade etti:

Bu inşaatta çalışan yaklaşık 30 işçi doğrudan mağdur edilmiştir. Ayrıca 12 alt taşeron firmalara bağlı çalışan yaklaşık 150 işçi mağdur oldu. Yine şantiyenin çeşitli eksiklerini karşılayan, mal ve hizmet sağlayan esnaf arkadaşlara ödeme yapılmamış, mağdur edilmişlerdir. İşin normalde ilan edilen bitiş tarihi 11.18.2013 idi. Ancak sürekli süre uzatıldı ve ciddiyetle denetleme yapılmadığı için kamu zarara uğratıldı. Örneğin taşeron şirketler hak ediş sürecinde belirlenen paraların ödemeleri almalarına rağmen işlerini yapmadılar veya yarım bıraktılar. Biz ödenmeyen maaşlarımızı almak için eyleme başlayınca TOKİ yetkilileri bizleri arayarak; eylemi bitirmemizi ve sorunu çözeceklerini söylediler ama söz vermekten öteye birş ey yapmıyorlar. Zaten biz daha önce TOKİ yetkililerine işlerin aksadığını ve paramızı alamadığımızı ilettiğimizde “Arkanızda devlet var, devam edin” demişlerdi. Burada çalışan ve mağdur edilen işçi arkadaşların çoğu gurbetçi. Hatta Afganistan göçmeni arkadaşlar bile var. Biz bu süreçte ayrımcılık görüyoruz, mağdur edildik hakkımızı istiyoruz sesimizi duyan yok. Şimdi sanıyoruz tekrar ihaleye çıkıp tekrar bazı şirketleri zengin edecekler. İşin ilginç yanı bu binanın daha inşaat ruhsatı bile yok. Proje bile üç ay önce kabul edilmiş. Neren baksanız tutarsız, ciddiyetsiz işler oluyor burada. Biz hakkımız olanı istiyoruz. Sorumlulardan yazılı taahhütname istiyoruz. Sözlere karnımız tok artık. Eylem yapmaya başlayınca polisler geldiler. Bizi hakkımızı ararken ötekileştirmeye çalışıyorlar. Hırsızlık yapmadık, hak yemedik sadece hakkımızı istiyoruz. Kazanana kadar devam edeceğiz. Tüm duyarlı kişi ve kurumları yanımızda görmek isteriz.

trabzon-insaat-isci-aclik-grevi1.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.