Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

3400 nüfus 3800 seçmen


mescere

Önerilen İletiler

Ben oyumu Akdeniz kıyılarında şirin bir kasabada kullandım. Oralıyım çünkü.

Sağlık ocağından bir tanıdıkla konuştum. Bana dedi ki, buranın nüfusunu tam olarak biliyoruz biz dedi. Çünkü her evi dolaşıyoruz! Nüfus tam 3378 miş o gün. Ama seçmen sayımız 3801. Bu işte bir terslik var gibi geldi bana!

Deniz kenarında bir yerleşim yeri olduğu için arsa fiyatlarının tavana vurduğu bir tatil beldesi burası. Rant dize kadar değil, boyu geçiyor! O nedenle böylesine küçük bir beldede belediye başkanı olabilmek için harcanan para, orta boy bir ilçede bile harcanmıyor!

Buradaki belediye başkan adayları şunu bilirler ki,

SEÇİM MUHTARLA KAZANILIR! SANDIKLA DEĞİL!

Ne demek bu?

Diyelim ki seçim bitti şimdi. Hemen başlamamız lazım bir sonraki seçimi almak için çalışmaya. Ne acelesi var demeyin. Burası küçük bir kasaba nihayetinde. Belediye başkanlığının rantlarını burada yaşayanların insafına terk edecek değiliz herhalde!

O zaman yavaş yavaş seçmen nakli yapmaya başlamak lazım buraya. Seçmene ikametgahı verecek olan kişi de muhtar olduğuna göre, önce muhtar seçmeliyiz bizim kafadan birini. Doldururuz seçmeni her tarafa, seçim zamanı da gelir oyunu kullanır gider...

Bu mantık, yaklaşık 10 yıldan beri bizim beldemizde işletilmekte olduğu için, yerli 1800 seçmene karşılık dışardan gelen 2000 civarı seçmen var.

Bir de işin aynı taşla vurulan ikinci bir kuşu var: Mesela bizim mahallede muhtar seçilirken! 500 seçmen var bizim mahallede ikamet eden. Ancak dışardan gelip de kayıt yaptıran 600 seçmen var. Bu seçmenler muhtar adaylarını tanımaz doğal olarak. O nedenle onları kaydeden muhtar da der ki, bak muhtarlık seçimlerinde benim adımı yazıp da atın zarfa! Tamam diyecek adam doğal olarak! Fark etmez ki onun açısından muhtarın kim olduğu!

Mesela ben İstanbul’da öğrenciyken seçimde muhtarlık için zarfı boş attım. Tanımıyordum ki hiçbir adayı. Haksızlık olmasın dedim.

Dolayısıyla başka bir adayın da muhtarlığı almak gibi bir şansı olmaz çünkü yabancı seçmen seçiyor çünkü muhtarı.

Bizim orada yarış hep iki aday arasında geçer ve doğal olarak da her iki aday da dışardan seçmen getirme yarışına girer. Bir önceki seçimde muhtarlar ortaktı ve yaklaşık 400’erden 800 seçmen kaydı yapılmıştı dışardan.

Ama bu sene bir taraf daha aktif davrandı ve maddi gücünü de tam kapasite ekledi işin içine ve dışardan getirilen seçmen yarışında açık ara öne geçti ve daha önceki seçimlerde hep kıl payı alınan belediye başkanlığını bu sefer diğer taraf çok rahat bir şekilde aldı. Muhtar sağ olsun!

Diyelim ki geldiniz bizim beldeye! Size bir soru: Dışardan kaydedilen seçmenlerin ağırlıkta olduğu sandıkları nasıl anlarsınız?

Oy kullanan insanların o bölgeden olmadıkları hemen belli oluyor belli olmasına da işin başka bir sırrı var: O sandıklarda oy kullanmak daha rahattır. Oyunuzu gelir ve kullanır gidersiniz. Adam zaten sadece oy atmaya gelmiştir. İşini bitirince oyalanmaz. Ama bizim yerliler, sanki verdikleri oy sonucu değiştirecekmiş gibi akşama kadar orada seğirtip dururlar. Dolayısıyla da kalabalık yaparlar kapının ve sandığın önünde.

Bu dışardan getirilen seçmenler kendi aralarında organize olup da neden %50’den fazla bir oyla aralarından birini belediye başkanı seçmezler anlamam

Durum bu!

Her şey kurala uygun!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

aaa kardeşim bilmiyonmu sen burası Türkiye :P

 

maalesef ufak yerlerde belediye başkanlıkları hep bi kaç oyla kaybedildiği için başkan adayları köylerden kendine yakın kişilerin ikametgahlarını belediyeden gösterip beldiye seçimlerine sokuyolar bunu da seçimler yaklaştığında seçim kurulları seçmen kayıtlarını askıya çıkardığında başkan adayları kendilerine yakın mahalle muhtarları ile anlaşıp köyde oturanlara ikametgah çıkarttırıp yeni seçmen kaydı yapıyolar.

bunu önlemek hiçde kolay değil böyle gelmiş böyle gidiyor. hiç bir parti, başkan adayı birbirini de şikayet etmiyor. çünkü hepsi yapıyor birbirini seçimden önce şikayet edemiyorlar.

ama yeni kamu reformu tasarısında belediyelere geniş yetkiler veriyolar eğer belediyelerin köyler ile ilgili sorumluluklarını arttırıp köyleride belediye seçimlerine sokarlarsa o zaman bir nebze düzelebilir ama bunlar soyut, derin ve çok su götürecek konular benim gibi bir lise mezunun düşünebileceği şeyler değil

arrivederci

iyi yazışmalar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bizim oranın rantı çok fazla.

Yanda bir köy var.

Aramız 6 km.

Arada bir dağ var.

İki köy de düzlük.

Yan taraftaki köyün yarısı bizin köyün mücavir alanına alındı.

Çünkü oranın seçmeni o zamanki belediye başkanını destekliyordu.

Dediğiniz gibi burası Türkiye

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 11 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.