Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Şefaat nedir?


doçent

Önerilen İletiler

"Şefaat"! müslüman bireylerce mahiyeti ve hükmü pek anlaşılamayan, bu neden ile bir anlamda, "Şirk" ile bağdaştırılan bir kavramdır. "Şefaat" kavram ve içerik olarak zikredildiği zaman, kerim olan Kur'an tabanlı anlayışa sahip müslüman birey, ilgili metnin teknik ve içerik olarak kerim olan Kur'anın felsefesine aykırı olduğunu düşünmektedir.

Haklıdır da. Çünkü "Şefaat" kavramını sevgili Allah'ın hükmü ve iradesi dışında olarak cereyan eden bir sistem olarak algılamakta, kerim olan Kur'anın kendisine tahsil ettirdiği tevhidi anlayışa muhalif bir sistem ve düşünce olarak kabul etmektedir.

Peki "Şefaat" metin ve içerik olarak nedir?

Anlam olarak "Bir başka kişiyi bağışlamak için aracı olmak, Bu yolda emek vermek, Bir başkasının bağışlanması için, kişi adına istekte bulunup af dilemek" anlamlarına gelmektedir.

Şefaat edici kimseler ( Peygamber, Salih kişi, Şehit vs), sevgili Rabb'imizin izni olmadan şefaat edemeyeceklerdir. Keza "Şefaat" haddi zatın da tek başına bir af etme makamı değildir.

( O gün) Rahmân (olan Allah)'ın katında bir ahd almış olan kimseden başkaları şefaat etme hakkına sahip olamayacaklardır.
Meryem suresi 87 numaralı ayet

O gün, Rahmân'ın kendisine izin verdiği ve sözünden hoşnud olduğu kimselerden başkasının şefaatı fayda vermez.
Taha suresi 109 numaralı ayet

"Şefaat" bir dilek, istek, rica makamıdır. Önemle istirham ediyorum ki, sn Muhammed beyefendinin dahi , şefaat ettiği kimsenin bağışlanma kesinliği yoktur. Hüküm ve iradenin sevgili Allah'ta olduğu, uhrevi muhakemenin görüldüğü anda, kesin hüküm ve irade sahibi sadece sevgili Allah'tır.

"Şefaat" konusuna şu pencereden bakabilirsek, şefaat kurumunun tevhid esaslarına muhalif bir kurum, şirke götürecek bir anlayış olmadığını, aksine, şefaat kurum ve anlayışının, sevgili Rabb'imizin kullarına sunduğu rahmet pınarlarından bir pınar olduğunu görebiliriz.

 

Doçent

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.