Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Milli Kökensel Ayrımcılık ve Demokratlık


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Turkiye cografi ve toplumsal olarak o kadar karmasik bir yere sahip ki; bir konu ve kavramdaki zitlik ve tezatlik birinin digerini otekilestirmesi hemen kitleye ve komuoyuna yansiyor.

 

Daha oncekibasliklarda dini degerler konusundaki bu ikircimli tutuma "islami degerler sahip cikmak" adina deginmistik.

 

Bu baslikta da milli/kokensel acidan ve konudaki ikircimlilige deginecegiz.

 

Zaten turkiye toplumunun iki ana etik degeri olan millive dini ikircimlilik T.C. tarihinde her zaman sahnealmistir.

 

Bilidigi gibi, D.Perincek'in "Ermeni soykirimi yalandir" soylemini savunabilmesi ve 28 Ocak'ta durusmada bulunabilmesi icin, yurt disi yasagi kaldirildi.

 

Bu konunun en bas destekcileri, I.Partisi, U.Kanal, Ataturkculer, Kemalistlder olarak politik temelde siralayabiliriz.

 

Yalniz bndan bir kac gun once ise, H.Dink'in katledilisin yildonumu idi ve ulke genelinde "hepimiz Hirantiz" ana sloganli eylemler duzenlendi.

 

H.Dink ise D.Perincek'in tam tersine "Ermeni soykirimi" oldugunu soyleyen bir ermenikokenli gazeteci/yazar idi.

 

Bu konuda da diyelim, sol, evrensel, hayat ve IMC destek verdi.

 

Iste bu ikircimli etik deger ve degerlendirme konusundaki bu tarafkarlik ve birinin digerini otekilestirmesi ve yokmu gibi algilamasi demokrasi ya da demokratlik ve demokratik tutum degildir.

 

Peki nedir demokratik tutum, boyle bir ikircimli durumda?

 

Birincisi bu ikircimli durumun bir tarafinin tarafi olmamak ve digerini otekilestirmemektir.

 

Evrensel hukuk ve insan haklari temelindeki hsak ve ozgurluklerde heriki tarafindan da ifade ozgurlugunu ve kendi tarafini savunusunu algilamaktir.

 

Cunku demokrasi zaten taraflilik ya da tek seslilik degildir, aksine her bir sesin hic bir ses kesilmeden hepsinin hak veozgurlugunu tanimaktir.

 

Demokrat olmak sadece bir taraftan yana olmak degil, heriki tarafi da dile getirmektir.

 

Diyelim bir demokratin dusuncesi "Ermeni soykirimi vardir ya da yoktur" olabilir, eger bu kisi demokratsa, kendi "vardir" diyorsa, "yoktur" diyenin; kendi "yoktur" diyorsa da "vardir" diyenin ifade ozgurlugunu tanimaktir.

 

Eger demokrat iseniz ve bunun bilincinde iseniz, sizin ifade ozgurlugunuz kadar, baskasinin da size ters olsa bile ifade ozgurlugu oldugunun algisinda ve farkindasinizdir.

 

Cunku demokratlik, konuysa kavrama degere v.s. gore hak ve ozgurluk savunusu/karsi cikisi degil; hak ve ozgurluk olarak farkli seslerin her birinin ayri ayri ifade ozgurlugudur.

 

Zannedersem, ulke ve toplumumuz henuz demokrasi farkindaligindan ve bilincinden ve de algisindan bilinc ve farkindalik olarak cok uzak.

 

Cunku herkes kendi ideoloji inanc ve izm degerini etik degerini savunmak ve kendi ile ayni degeri savunmayana da karsi cikmak ve onu otekilestirmek algisinda.

 

Yani herkes cok seslilik yerine "kendi tek sesinin hak ve ozgurlugunun" pesinde. Kendinden olmayan seslere de "hak ve ozgurluk tanimamak" algisinda.

 

Iste bu da bize sadece birey bilincinin olmadigini degil, ayni zamanda sosyo-etik bilincin de olmadigini gosteriyor.

 

Bunun yerine sadece politik olarak kendi tek sesinin cikmasi ve bu sesin guc otorite ile de diger sesleri bastirmasi algisi var.

 

Zaten demokrasi algi ve bilicimiz toplum olarakolmus olsa, su an ulkenin gittigi yonden ulkeyi dondurmeyi sadece bu demokrasinin cok sesliliginde ortak birleserek onleyebiliriz.

 

Ne varki tek ses olarak dini temelde ulkenin suruklendigi batakliga, herkes digerini otekileyerek kenditek sesi ile karsi koymaya calisiyor.

 

Eeee bu da ister istemez diktator ve surekasina yariyor.

 

Cunku onun demokrat olmadigini gosterebilmek ancak onun yapmadigini yani savunulan tek sesi one cikarmamak ile ve cok seslilige kendi tek sesin olarak destek vererek tek seslerin demokrasi altinda ortak birligini saglamak ile mumkundur.

 

Yoksa diktatorun tek sesinin dini olmasi onemli degildir, burada onemli olan tek sesliligindemokrasi olmadiginin ve tek sesi savunanin da demokrat olmadiginin algidsidir.

 

Iste diktatoruntek sesine karsi ancak ulke toplumunun %50'den fazlasi; kendi icindeki tek seslerini demokrasinin cok sesliligi altinda bilestirerek karsi koyabilirler.

 

Yoksa tek ses olarak diktatoru alt etmek, gunumuz ulke ve toplum sartlarinda mumkun degildir.

 

Zaten onlsarin hipokritikligi de burdan gelmektedir. Cikara gore hareket etmek.

 

Buna en son ornek bakanlarin gostermelik basinin hem Fransa'daki "ifade ozgurlugu" eylemine katilmasi ve kendiulkesinde ise Cumhuriyet gazetesinin ifade ozgurlugunu ihlal etmesidir.

 

Iste belki de onlar politik cikari becerebilmekte, digertek ses yanlilari da becerenmemektedir. Cunku hipokritlik herkesin harci degildir. Yani etik olmamak (ornek- durust, samimi, acik v.s.) ile esdegerdir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.