Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Aracımın motor yağını nasıl kontrol ederim?


Smyrna

Önerilen İletiler

  • Co-Admin

 

 

motor-yagi-nasil-kontrol-edilir_646x340.

Araç motorlarında bulunan motor yağları, motor için hayati bir önem taşırlar. Motor içindeki yağ seviyesinin belirli bir miktarın altına düşmesi motora ciddi zararlar verebilir. Bu yüzden motor yağının belli aralıklarla kontrol edilmesi ve gerekli durumlarda motora yağ ilave edilmesi ya da motor yağının değiştirilmesi gerekir.

Petrol bazlı ve sentetik olmak üzere iki tipte olan motor yağlarının temel görevi, motorun içindeki hareketli parçalardaki sürtünmeyi azaltmaktır. Hareketli parçaların etrafını saran motor yağı, bu parçaların hareketi sırasında temas eden yüzeylerdeki sürtünmeyi azaltarak, bu yüzeylerde meydana gelebilecek aşınmayı önler. Ayrıca sürtünmenin olumsuz etkilerinden birisi olan ısınma da motor yağı sayesinde büyük ölçüde önlenmiş olur. Motor yağı motorun soğutulmasında yaklaşık olarak %25-30 oranında bir rol oynar. Motor yağı ayrıca motorun sızdırmazlığını arttırır, motorda oluşabilecek korozyonu önler ve içindeki özel bileşimler sayesinde motorun temizliğini de yapar.

Araçların kullanımına bağlı olarak, motordaki yağ zamanla azalır. Özellikle yüksek performanslı motorlarda motor yağı sarfiyatı daha fazla olmaktadır. Aracın motor yağındaki azalma miktarının normal değerlerinin tespiti için en doğru kaynak aracın el kitabıdır. Araçların motor yağı eksiltme değerleri aracın markasına, modeline ve motor hacmine göre değişiklik gösterir. Genellikle özellikleri dikkate alınarak araçların 1000 km mesafede 0,3 ila 1,5 litre arasında yağ eksiltmesi normal olarak kabul edilir.

Motor Yağı Nasıl Kontrol Edilir?

  • Motor yağı kontrol edilmeden önce, motorun en az yarım saat kadar çalışmadan beklemesi ve aracın düz bir zemin üzerinde bulunması gerekir.
  • Öncelikle motor kaputu açılır ve kaput düşmeyecek şekilde sabitlenir.
  • Daha sonra motordaki yağ çubuğu yerinden çekilip çıkartılır ve temiz bir bez ya da kâğıt ile silinir.
  • İyice silinen yağ çubuğu tekrar yerine takılır ve iyice oturması sağlandıktan sonra tekrar yerinden çıkartılır.
  • Daha sonra, motor yağının çubukta bıraktığı iz kontrol edilir. Yağın bıraktığı iz, yağ çubuğunun en ucunda bulunan minimum-maksimum seviyelerinin arasında ise motordaki yağ seviyesi normaldir.
  • Yağ kontrolü yapıldıktan sonra yağ çubuğu tam oturacak şekilde tekrar yerine takılır.

Araç motorundaki yağ seviyesi her 1000 kilometrede bir kontrol edilmelidir. Her kontrolde motor yağının aynı seviyede olması motorda herhangi bir problem olmadığını gösterir. Ancak motor yağ seviyesi ciddi düzeyde azalırsa motorda çok ciddi problemler ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda özellikle motor parçalarındaki aşınmadan ve motorun yeterince soğutulamamasından dolayı piston hasarları, krank hasarları ve silindir kapağı hasarlarının yanında dizel araçlarda ise turbo arızaları ortaya çıkacaktır.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.