Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bademcikten kök hücre


Radya

Önerilen İletiler

Bademciklerimizden üretilen kök hücreler, cerrahiye gerek duymadan karaciğerde ki hasarı onaracak yeni bir yöntem keşfedildi.

Şimdiye kadar karaciğerimizin başına bir şey geldiğinde yani hücresel düzeyde hasarlandığı durumlarda kullandığımız tek çıkış kapısı, kısmi veya total karaciğer nakliydi. Bu yöntem sadece riskli ve pahalı olmakla kalmıyordu en önemlisi bize karaciğerini verecek bir donör bulmamız gerekiyordu.

Fakat geçtiğimiz günlerde Güney Koreli bilim adamlar, bademciklerden sentezlenen kök hücreleri karaciğere enjekte ederek karaciğere hiçbir cerrahi müdehale yapılmaksızın karaciğeri tamir edebilen yeni bir metot keşfettiler. Bilim adamları zaten kemik iliğinden aldıkları yetişkin kök hücreleri kullanarak bunu yapabiliyorlardı fakat bu yöntem çok kısıtlı olmasıyla birlikte oldukça invaziv (girişimsel müdahale gerektiren) bir yöntemdi.

Bilim adamları son zamanlarda bu kök hücreleri alabilmek için bademciğin daha kullanışlı olabileceğini keşfettiler. Bademciklerimiz vücudumuza enfeksiyon bulaşmamasını sağlarlar, fakat bizim bademciğe çok fazla ihtiyacımız yoktur, dahası şiştiğinde baş belası bir organımızdır, zaten bu yüzden bağdemciklerin alınması oldukça yaygın bir işlemdir. Fakat geçtiğimiz günlerde bilim adamlarına, yetişkin kök hücreleri sağlamak için oldukça önemli bir kaynak olduğu keşfedildi .

Bademciklerden sağlanan yetişkin kök hücrelerin elde edilme yöntemi her ne kadar kemik iliğine göre daha pratik olsa da bilim adamları şuan kolayca topladıkları yetişkin kök hücreleri nasıl üç boyutlu bir dokuya getirecekleri ve bunun gerçek fonksiyone bir karaciğeri nasıl taklit edeceği konusunda çalışmaktalar.

Güney Kore, Ewha Womans Üniversitesinden bir araştırma grubu bu tekniği başarılı bir şekilde uyguladılar. Öncelikle bademciklerden üretilen kök hücreler vücut sıcaklığına duyarlı bir jel içine konuyor. Daha sonra bu jelin içine kök hücreleri farklılaşarak karaciğer hücrelerine dönüştürecek büyüme faktörlerini ekliyorlar. Bir kez bu işlem gerçekleştiğinde, araştırmacılar, fonksiyonel karaciğer hücresi içeren biyo-geliştirilebilir 3-D bir madde yapmak için maddeyi vücut ısısına getiriyorlar.

Bilim adamları şuan karaciğerde en uygun fonksiyonel rejenerasyon koşullarını oluşturmak için iş başındalar. Bu deney laboratuvar ortamında karaciğer üzerinde denendikten sonra, daha ileri basamak araştırmalar yapılacaktır.

Çeviren:İzzet Türkkalp Akbaşlı

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.