Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bakın Kimlere Şişman Derler...


sağlikveyasam

Önerilen İletiler

sisman-kime-derler.jpg

 

Şişmanlık vücutta biriken yağ dokusu fazlalığına deniliyor, obezite kelimesi de Latince’de şişmanlık anlamına geliyor. Besinlerle alınan enerji vücuda girdikten sonra eğer yakılamazsa, yağ dokusu olarak birikiyor ve sonunda da kilo artışı meydana geliyor.

Dr. Yaser Süleymanoğlu

İç Hastalıkları Uzmanı

Aslında aynaya bakınca şişmanladığımızı kolayca anlarız. Vücut hatlarımız bozulur, kıyafetlerimize giremeyiz. Ancak günlük hayatta kendimize sık sık söylediğimiz ‘ben şişmanladım’ sözünü bilimsel bir tarifle açıklamak mümkün. Bu aynı zamanda ‘Şişman Kime Derler?’ sorusunun da cevabını bulmamıza yardımcı olur. Şişmanlığın hesabı..

 

Kaynak:sağlıkveyaşamdergisi

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

Obezite geniş anlamda beden yağ kütlesinin, bedenin yağsız kütlesine oranının aşırı şekilde artması ve boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının istenilen düzeyin üzerinde olması durumudur. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yapmış olduğu tanımlamaya göre obezite insan sağlığını bozacak ölçüde vücutta aşırı miktarda yağ birikmesidir.


Son yıllarda tüm dünyada ciddi bir obezite problemi olduğu hepimizin malumu. Tüm ülke yönetimleri vatandaşlarını obeziteye karşı bilgilendirmek ve obeziteyi önlemek için yoğun çalışmalar ve kampanyalar düzenlemekte, önlemler almaktadır.


Obezite vücudun aşırı yağlanması anlamındadır ancak bu durum bizim çok yağlı gıdalar tükettiğimiz anlamına gelmiyor. Yani vücudun yağlanması yalnızca yağlı gıdalar tüketerek gerçekleşmiyor. Daha önce Beslenme – Besin Öğeleri başlığı altında anlattığımız üzere vücudumuz enerji ihtiyacını öncelikle karbonhidratlardan, sonra yağlardan daha sonra da proteinlerden karşılar. Bu besin öğelerini vücudumuza fazla aldığımız durumlarda öncelikle acil durumlarda kullanılmak üzere glikojene çevrilen bu besin öğeleri eğer vücutta daha fazla miktarlarda ise yağa dönüştürülerek depolanırlar.


Peki obezitenin temel nedeni nedir? Obezitenin temel nedeni vücudumuzun günlük olarak ihtiyacı olan enerji miktarından çok daha fazlasını vücudumuza almamızdır. Günlük enerji ihtiyacımızın 2.000 kcal olduğu bir durumda biz 3.000-3.500 kcal değerinde gıda tüketirsek arada kalan enerji miktarı değerinde besin öğesi vücudumuzda yağ olarak depolanacaktır. Böyle bir durumda vücudumuza aldığımız enerji miktarı ile harcadığımız enerji miktarının birbirini dengelemesi için ya daha az enerjili beslenme planı uygulamalıyız ya da fazla aldığımız bu enerjiyi harcayacak ekstra faaliyetler yapmalıyız (yürüyüş, koşu egzersiz vb.). Günlük ihtiyaç duyduğumuç enerji miktarlarını tahmini olarak Tablo 5 – 52’de görebilirsiniz.


 


yemekkul%C3%BCb%C3%BCm.com_tablo_5-_52_-


 


Vücudumuzun aşırı miktarda yağlanması pek çok problemi, rahatsızlığı ve hastalığı beraberinde getirir ancak bunların en önemli getirmiş olduğu psikolojik olumsuzluktur. Vücutta meydana gelen olumsuz değişimler ve psikolojik olumsuzluklar üst üste konulduğunda yaratmış olduğu sağlık problemleri düşünüldüğünden daha büyük olmaktadır. Obezitenin neden olduğu bazı problemler şunlardır; 


  • Kardiyovasküler sistem hastalıkları,
  • Kalp ve damar hastalıkları,
  • Safra kesesi hastalıkları,
  • Karaciğer yağlanması,
  • Kas ve iskelet sistemi problemleri,
  • Hipertansiyon,
  • Tip 2 diyabet,
  • Solunum zorluğu
  • Uyku aknesi
  • Astım,
  • Kolesterol,
  • Kadınlarda adet düzensizlikleri,
  • Metabolik aksaklıklar neticesinde vücut direncinin düşmesi ve kanser gibi hastalıklara daha kolay yakalanma riski.

Görüldüğü gibi obezite tek başına bir problem ya da rahatsızlık değildir. Obezite peşinden birçok hastalığı ve problemi getiren büyük bir sorundur. Peki obez olup olmadığımızı nasıl anlarız? Obez olup olmadığımız Beden Kitle Endeksimizi tespit ederek anlayabiliriz. 


 


Kaynak : Yemek Kulübüm 


Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.