Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Brezilya'da sokak çocukları katliamı


Radya

Önerilen İletiler

Brezilya'da Dünya Kupası Katliamı yapılıyor ... 2014 dünya kupası Brezilya da yapılacak.Sokak Çocukları acımasızca Brezilya Polisi tarafından hunharca katlediliyor...

brezilyada_dunya_kupasi_katliami_yapiliy

 

2014 FIFA Dünya Kupası bilindiği gibi bu defa Brezilya'da yapılacak. Yerel kaynakların gizlediği ama muhalif medyanın fotoğraflarla kanıtladığı büyük bir skandal ortaya çıktı.

 

Dünya çapında yüz binlerce turisti çekecek olan ülke, sıkı önlem kararları aldı. Hükümetin emriyle polisler sokak çocuklarının itlafına başladı.

 

Geçtiğimiz ay Rio De Jenerio'nun arka sokaklarında başlayan katliam sadece bir iddia olmasından dolayı muhatap alınmamıştı ama yeni fotoğrafların dünya basınına bomba gibi düşmesi emperyalizmin ulaştığı noktayı gözler önüne serdi. 

İstanbul Times Haber Ajansı ( İTHA)
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Lütfen biri bana bu haberin doğru olmadığını söylesin! sad.png

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

Brezilya’da Dünya Kupası ‘hayırlı’ başlamıyor

 

 

 

Sokak çocukları, Dünya Kupası öncesinde düzenlenen “Sokak Çocukları Dünya Kupası”nda bir araya geldi. Bu yıl da 19 ülkeden 230 çocuk Rio de Janeiro’da buluştu. Etkinliğe damgasını vuran olay Brezilya takımının kaptanı Rodrigo Kelton’ın 14. Doğum gününde sokak ortasında öldürülmesi oldu


brezilyada-dunya-kupasi-hayirli-baslamiy
 
 

ÖNDER ABAY [email protected] @onderabay

Birkaç gün sonra 2014 Dünya Kupası’nın merkezi olacak, şimdiye kadar düzenlenen tüm Dünya Kupaları’na katılmaya hak kazanmış, beş şampiyonluğu olan, futbolla özdeşleşmiş Brezilya’nın gelmiş geçmiş en büyük Dünya Kupası karşıtı eylemlerin evsahipliğini yapması oldukça ironik. Peki bunun ardındaki sebep nedir?

MİLYON DOLARA BİBER GAZI
Brezilyalıların hoşuna gitmeyen unsurlar arasında 15 milyar dolarlık 12 stadyum inşaatı, 900 milyon dolarlık güvenlik bütçesi (bunun içinde Türkiye’ye de biber gazı fişeği ve plastik mermi satan Condor firmasıyla yapılan 22 milyon dolarlık anlaşma da var) ve yaklaşık 170 bin insanı zorla evinden eden şehir düzenlemeleri var. Brezilyalılar bu bütçelerin futbola değil sağlık, eğitim gibi sosyal harcamalara gitmesi talepleriyle her fırsatta sokağa çıkıyor ve alışılageldiği gibi sert polis şiddetiyle karşılaşıyorlar. Aynı 2013 Haziranı’nda beş sentlik bir ulaşım zammıyla sokağa döküldükleri zamandaki gibi.

2000 CİNAYETİN FAİLİ POLİS
Brezilyalılar protesto etmenin bir insan hakkı olduğunu ne kadar haykırsalar da, polis saldırıları devam ediyor, kanunlar keyfi bir şekilde uygulanarak binlerce kişi gözaltına alınıyor, polis şiddetine maruz kalıyor. Uluslararası Af Örgütü’nün verilerine göre Brezilyalı polisler her yıl yaklaşık iki bin cinayetin faili. Bu sayı dünyadaki en yüksek oranlardan biri. Özellikle başkent Rio de Janeiro’da polis terörünün artması direkt olarak 2014 Dünya Kupası ve 2016 Yaz Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak olmasıyla bağlantılandırılıyor. Kolluk kuvvetlerinin bakış açısıyla bir nevi “temizlik” operasyonu yürütülüyor. Halk ise, hazır dünyanın gözü Brezilya’ya çevrilmişken ülkedeki polis şiddetini, yolsuzlukları ve yoksulluğu dünyanın gündemine sokmayı hedefliyor. Ajanslara düşen eylem haberleri ile internet üzerinden yürütülen kampanyalar birbirini kovalıyor.

‘SOSYAL ÖKSÜZ’ ÇOCUKLAR
Bu esnada dünyanın gündemine çarpıcı fotoğraflarla girmeyi başaran bir başka konu daha var: Brezilya’nın sokak çocukları. UNICEF’in verilerine göre sayıları 7 ila 12 milyon olduğu tahmin edilen  çocukların sadece yüzde 18’i biyolojik olarak öksüz. Geri kalanı ise uzmanların terimiyle “sosyal” öksüz. Sokak çocuklarının dünyadaki sayıları 30 ila 170 milyon olduğu tahmin ediliyor. Sayı hiçbir zaman net tespit edilemiyor çünkü nüfus sayımlarında yer verilmiyor. Brezilya ise sokak çocuklarının Hindistan’dan sonra en çok yaşadığı ülke.

SOKAK ÇOCUKLARI KUPASI

onder1.jpg

Dünyadaki sokak çocukları 2010’dan beri Dünya Kupası öncesinde düzenlenen Sokak Çocukları Dünya Kupası’nda bir araya geliyor. Bu yılda 19 ülkeden 230 çocuk futbol etrafında Rio de Janeiro’da buluştu. Etkinliğe damgasını vuran olay maalesef Brezilya takımının kaptanı Rodrigo Kelton’ın turnuvaya haftalar kala 14. doğum gününde sokak ortasında öldürülmesiydi. Takım arkadaşlarının Mısır’a karşı aldığı 4-0’lık galibiyeti sonrası Rodrigo’nun fotoğrafıyla verdikleri buruk poz turnuvaya dair dünyaya en çok yansıyan fotoğraf oldu. Karşımıza çıkan en güncel veri, hükümet kaynaklı rakamlara göre sadece 2005’te Brezilya’da 492 sokak çocuğunun öldürülmüş olması. Bu çocuklara karşı işlenen suçların ortak özelliği çoğu zaman işkence ve aşırı şiddet içermeleri ve çoğunlukla bedenlerinin sokak ortasında “başkalarına ibret olsun diye” bırakılması.


CANDELARİA KATLİAMI VARDI

onder3.jpg

Brezilyalı sokak çocuklarının öldürülmesi, dünyanın gündemine daha önce Candelaria Katliamı adı verilen olayla girmişti. 23 Temmuz 1993 gecesi bir grup polis sokak çocuklarını uyurken kurşun yağmuruna tutmuş, atmışı aşkın çocuk can havliyle kaçmayı başarırken, sekizi hayatını kaybetmişti. Çocuklardan sadece sekizi 15 yaşından büyük, geri kalanı 5 ila 14 arasındaydı. Rio’nun ve dünya sokak tarihinin en karanlık sayfalarından birine yazılan olaydan sonra ülke çapında bir tartışma başlamış, fakat ortaya çıkan gerçek, halkın hatırı sayılır bir kesiminin sokak çocuklarını “temizlenmesi” gereken unsurlar olarak gördükleri olmuştu. Konunun detaylarını merak edenler, edinebilirlerse Bus 174 adlı belgeseli izleyebilir.
Polis bu cinayetleri suçu kontrol altına alma kisvesiyle işliyor. Bir sokak çocuğunun hırsızlık suçuyla sokak ortasında bir polis tarafından öldürülmesi artık Rio’da sıradan bir görüntü. Halkın adalete veya hükümete güveninin olmadığı ülkede, birçok kişi ölüm timlerinin kontrolü ellerine alıp toplumun dışında gördükleri kesimleri (başta sokak çocukları olmak üzere, uyuşturucu bağımlıları, hırsızlar, kimsesizler vb.) “temizleme”sini yerinde buluyor. Şiddetin sorunları çözeceğine inanç yaygın.


KİRALIK ÖLÜM TİMİ
Esquadrao de Morte adı verilen ölüm timleri, 1960’lardan beri Brezilya’nın günlük yaşamına damgasını vuruyor. Bu timler eski veya görev sahibi polislerden ve bir takım başka canilerden oluşuyor. Politikacılar, işadamları ve esnaf ölüm timlerine belirli bir para verip hırsızlığa karışan veya turistik çevrelerde “nahoş görüntüler” oluşturduklarına inandıkları çocukları öldürtüyorlar. Çocuklar kimi zaman da çeteler arasında tanık olmamaları gereken şeylere rastgeldikleri için ölüm timlerinin kurşunlarının hedefleri oluyor. Ölüm timleri bir sokak çocuğu başına 40-50 dolar para alıyor.
Aslında tüm fakirlerin ve hakkını demokratik eylemler aracılığıyla arayan tüm vatandaşların polis ve ölüm timleri tarafından her an öldürülme tehlikesi yaşadığı Brezilya’da en büyük riski arkalarında kimsenin olmaması sebebiyle elbette sokak çocukları taşıyor. İşte çevresindeki favelalarda yıllardır oturanları sürme pahasına inşa edilmiş, parlak ışıklı gıcır stadyumlarında dünyanın en “değerli” futbolcularına ve yüzlerce dolarlık biletlerle girilecek maçlarına ev sahipliği yapacak Dünya Kupası’nın bu yılki ülkesi Brezilya sokaklarında son durum bu.

***

Harbiden yazıklar olsun!

onder2.jpg

Brezilya’da senelerdir yaşanan katliamı İstanbul sokaklarının yalın ayaklı sahipleri sokak çocuklarına anlattığımda çok etkilendiler. Bir çocuğun ortak fikri buradan Brezilya sokaklarına gidip oranın polisleriyle savaşmak, sokak çocuklarının yanında olmaktı. Bu olaydan etkilenen, 11 yıldır sokakta yaşayan, Taksim’de dolaşan birinin en az bir kere karşılaştığı Sezer adında bir çocuğun yazdığı mektubu sizinle paylaşıyorum.
“Ben de sokak çocuğu olarak çok üzgünüm. Brezilyada böyle bir dünya kupası yapılacak diye onca masum çocuğun canına kıymak doğru bir şey değil. Canı veren Allah’tır. Allahtan başka kimse alamaz. Nasıl bir dünya kupası düzenleniyor diye o kadar masum insan öldürürler? Demek ki Brezilya’da bir kupa insan hayatından daha değerliymiş. Harbiden yazıklar olsun. Çocukları öldüreceklerine bir tane ev yapsalardı orada yaşarlardı. Sokağa böyle düşmeyi kimse istemez ki. İnşallah daha fazla cana kıyılmaz. Bir kupa parçası için o kadar masum çocuk ölmez. Futbolu çok sevmeme rağmen dünya kupasını izlemeyeceğim. Buradan dünyadaki bütün çocuklara selam ederim. Sezer”

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 hafta sonra...

Ne yazikki arkadaslar gercek benim annemin arkadaslari brezilyaya gittiler gercektende sokak cocuklarini katlediyormus polisler ve cok fakir bir ulkeymis brezilya sokak cocuklarinin icinde cok guzel top oynayanlari varmis hepsi futbol konusunda cok yetenekliymisler

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.