Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Otokratik/Hipokritik/Provakatif Diktatörün 1915 Açıklaması


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Bugun diktator, 1915 olaylari ile ilgili bir aciklama yapti.

 

Aciklama Basbakanlik adina ve diktatorun imzasini tasiyor.

 

Bu acidan, aciklamayi "diktatore ait aciklama" olarak degerlendirmerk tutarli olur.

 

Aciklamanin Metni;

 

Erdoğan'ın Ermeni sorununa ilişkin açıklaması Başbakanlığın internet sitesinde yayınlandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ermeni sorununa ilişkin açıklaması Başbakanlığın internet sitesinde yayınlandı. İşte Başbakanlığın yayınladığı o mesaj:

“Ermeni vatandaşlarımız ve dünyadaki tüm Ermeniler için özel bir anlam taşıyan 24 Nisan, tarihi bir meseleye ilişkin düşüncelerin özgürce paylaşılması için değerli bir fırsat sunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarının hangi din ve etnik kökenden olursa olsun, Türk, Kürt, Arap, Ermeni ve diğer milyonlarca Osmanlı vatandaşı için acılarla dolu zor bir dönem olduğu yadsınamaz.

"ATEŞ DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKAR"

Adil bir insani ve vicdani duruş, din ve etnik köken gözetmeden bu dönemde yaşanmış tüm acıları anlamayı gerekli kılar. Tabiatıyla ne bir acılar hiyerarşisi kurulması ne de acıların birbiriyle mukayese edilmesi ve yarıştırılması acının öznesi için bir anlam ifade eder. Atalarımızın dediği gibi ‘ateş düştüğü yeri yakar’.

Osmanlı İmparatorluğu vatandaşı herkes gibi Ermenilerin de o dönemde yaşadıkları acıların hatıralarını anmalarını anlamak ve paylaşmak bir insanlık vazifesidir.

1915 olaylarına ilişkin farklı görüş ve düşüncelerin serbestçe ifade edilmesi; çoğulcu bir bakış açısının, demokrasi kültürünün ve çağdaşlığın gereğidir. Türkiye’deki bu özgür ortamı, suçlayıcı, incitici, hatta bazen kışkırtıcı söylem ve iddiaları seslendirmek için vesile olarak görenler de bulunabilir.

Ne var ki, tarihi meseleleri hukuki boyutlarıyla birlikte daha iyi anlamamız, kırgınlıkları yeniden dostluklara dönüştürmemiz mümkün olacaksa, farklı söylemlerin empati ve hoşgörüyle karşılanması ve bütün taraflardan benzer bir anlayışın beklenmesi tabiidir. Türkiye Cumhuriyeti hukukun evrensel değerleriyle uyumlu her düşünceye olgunlukla yaklaşmaya devam edecektir.

"HEPİMİZİN ORTAK ACISI"

Fakat 1915 olaylarının Türkiye karşıtlığı için bir bahane olarak kullanılması ve siyasi çatışma konusu haline getirilmesi de kabul edilemez. Birinci Dünya Savaşı esnasında yaşanan hadiseler, hepimizin ortak acısıdır. Bu acılı tarihe adil hafıza perspektifinden bakılması, insani ve ilmi bir sorumluluktur.

Her din ve milletten milyonlarca insanın hayatını kaybettiği I. Dünya Savaşı esnasında, tehcir gibi gayr-ı insani sonuçlar doğuran hadiselerin yaşanmış olması, Türkler ile Ermeniler arasında duygudaşlık kurulmasına ve karşılıklı insani tutum ve davranışlar sergilenmesine engel olmamalıdır.

"TARİH KOMİSYONU KURULMASI ÇAĞRISINDA BULUNDUK"

Bugünün dünyasında tarihten husumet çıkarmak ve yeni kavgalar üretmek kabul edilebilir olmadığı gibi ortak geleceğimizin inşası bakımından hiçbir şekilde yararlı da değildir. Zamanın ruhu, anlaşmazlıklara rağmen konuşabilmeyi; karşıdakini dinleyerek anlamaya çalışmayı; uzlaşı yolları arayışlarını değerlendirmeyi; nefreti ayıplayıp saygı ve hoşgörüyü yüceltmeyi gerektirmektedir.

Bu anlayışla biz Türkiye Cumhuriyeti olarak 1915 olaylarının bilimsel bir şekilde incelenmesi için ortak tarih komisyonu kurulması çağrısında bulunduk. Bu çağrı geçerliliğini korumaktadır. Türk, Ermeni ve uluslararası tarihçilerin yapacağı çalışma, 1915 olaylarının aydınlatılmasında ve tarihin doğru anlaşılmasında önemli bir rol oynayacaktır.

"ARŞİVLERİMİZİ ARAŞTIRMACILARA AÇTIK"

Bu çerçevede arşivlerimizi bütün araştırmacıların kullanımına açtık. Bugün arşivlerimizde bulunan yüzbinlerce belge, bütün tarihçilerin hizmetine sunulmaktadır.

Türkiye, geleceğe güvenle bakan bir ülke olarak tarihin de doğru anlaşılması için ilmi ve kapsamlı çalışmaları her zaman desteklemiştir. Etnik ve dini kökeni ne olursa olsun yüzlerce yıl bir arada yaşamış, sanattan diplomasiye, devlet idaresinden ticarete kadar her alanda ortak değerler üretmiş Anadolu insanları, yeni bir gelecek inşa edebilecek imkân ve kabiliyetlere bugün de sahiptir.

"TAZİYELERİMİZİ İLETİYORUZ"

Kadim ve eşsiz bir coğrafyanın benzer gelenek ve göreneklere sahip halklarının, geçmişlerini olgunlukla konuşabileceklerine, kayıplarını kendilerine yakışır yöntemlerle ve birlikte anacaklarına dair umut ve inançla, 20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz.

Aynı dönemde benzer koşullarda yaşamını yitiren, etnik ve dini kökeni ne olursa olsun tüm Osmanlı vatandaşlarını da rahmetle ve saygıyla anıyoruz.”

AÇIKLAMA BAŞBAKANLIK SİTESİNE ERMENİCE İLE BİRLİKTE KONULDU

Erdoğan’ın olay yaratan Ermeni açıklaması Başbakanlık internet sitesinde Doğu ve Batı Ermenicesi dillerinde de konuldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gündem değiştiren açıklamasını öğle saatlerinde yaptı. Ardından Başbakanlık internet sitesi 1915 olaylarına ilişkin açıklamaları Başbakanlık’ın internet sitesine “Doğu
ve Batı Ermenicesi, İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Arapça ve Rusça” dillerinde de konuldu. Farklı dillerdeki çeviriler siteye alt alta yerleştirildi

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Burada bir kac konu ortaya cikiyor.

 

Birincisi, boyle bir mesajin ustelik 24 Nisan'a isaret etmesine ragmen; 23 Nisan gununde aciklanmasi.

 

T.C. tarihinde ilk defa bu duzeydeki bir yetkilinin yaptigi ilk aciklama.

 

Aciklamanin genelligi ve olan olaylara yonelik bir sorumlu belirtilmemesi.

 

Tamamen politik cikar ve her turlu emperyalist zihniyetin yonlendirmesini icermesi.

 

Turkiye cografyasinin ve siyasi cumhuriyetinin, girmis oldugu 100 yillik doneme yonelik bir mesaj olmasi.

 

Boyle bir mesajin, mesajin iceriginde bulunan ve dile getirilen her seyin, diktatorun bizzat kerndi soylem ve yaptiklari ile celismesi. Yani hipokritiklik icermesi.

 

Kisaca, tarihte olanlari tam bir politik cikar somurusu ile diktatorun kendi lehine kullanmak istemesi.

 

Her turlu insanliktan, sosyo-etik farklarin varligindan soz eden mesajin, diktatorun soylemleri ve yaptiklari ile tamamen celiskisi.

 

Buna en guzel ornegi bugun, tam da 23 Nisan kutlamalari sirasinda B.Elvan ile ilgili "B.E.lvan olumsuzdur" slogani atan bir cocugumuzun, susturulmasi ve baskiya maruz kalmasi ile izah edebiliriz.

 

Tarih aslinda ilginc bir zamanlama caliskisi tasir. Kisaca Iktidarlar, yonetimdekiler ellerinde gucu ve otoriteyi tutanlar; HER ZAMAN TARIHI KENDI IKTIDAR POLITUIK CIKARLARI TEMELINDE HER TURLU SOMURU VE ISTISMARE TASIRLAR.

 

Aslinda iste tam da bu temelde ustelik mesajdakinin tam tersini bugun soyleyen ve yapan diktator tarafindan bu yayinlanan mesaj; belki de duran saatin gunde iki kere dogruyu isaret etmesi gibi, INSANLIK VICDAN SAYGI HAK VE OZGURLUKLER VE TARIHI SORUMLULUK ADINA bir anlam ve icerige sahip.

 

Daha once de dedigim gibi, insanliktan toplumdan farkli halklarinin ve kesimlerinin hak ve ozgurluklerinden yana olmak; ister istemez bunlari kendi cikari icin kullananlar ile ayni tarafa dusmek olarak gorulebilir.

 

Burada onemli olan BIR TARAFIN AYNILIGI ILE DIGER TARAFININ POLITIK CIKAR TEMELLI SOMURUSUNUN ISTER ISTEMEZ BU AYNI ILE CAKISIYOR OLMASIDIR.

 

Ayni durum, Misir'daki askeri darbeye karsi cikmakta, da oretaya cikmistir.

 

Iste buradaki en buyuk tuzak ta, baskalarinin "hani sen diktatore karsi idin, nasil oldu da bu konuda onun ile ayni dusunuyorsun?" sorusunun cikmazi ve sirf bu soruya maruz kalmama adina, baskalarinin KENDI POLITIK CIKAR SOMURUSU ICIN YAPTIGI CARKTIR.

 

Ayni D.Perincek orneginde oldugu gibi.

 

Cunku onlar kendi cikarlari adina DIKTATORLE BIRLESIR, DIKTATORDEN FARKLI GOZUKURLER.

 

Yalniz toplumdan, insanliktan, evrensel hukuktan, farkli halklarin farkli sosyo-etiklerinden ve farkli kesimlerin ortak haklarindan yana olanlar ise, her zaman bu temelde konuya bakarlar.

 

Bugunde dunde ve yarinda. Ta ki bu temeller saglanana kadar.

 

Oyuzden diktatorun kendi soylem ve yaptiklarina tamamen ters olan bu mesaji iyi algilamali, BOP projesini O.Dogu da donen her turlu emperyalist oyunlari ve cikarlarini da unutmadan ve de T.C. devletinin ulke toplum ve cografi birligi ve butunlugu adina degerlendirmeliyiz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Basbakanin bu aciklamasi;3 ay sonraki secime endekslenmis bir aciklamadir ve hicbir önemi yoktur.Cünkü bu aciklamanin sahibi yaptigi aciklamanin icerigine katilmayan biridir.Buradaki amac kendisini terk eden veya kendisinin güverteden firlatip attigi "yetmez ama evetcileri,sahte solculari,liberalleri,Ermeni yandaslarini  "kazanmak ve "bakin biz yanilmisiz aslinda Recep Tayyib Erdogan Demokrat bir liderdir"dedirtmektir.

 

Taksim'in unutun diyen birinin böyle bir aciklama yapmasi,"dam üstünde saksagan vur beline kazmayi"atasözüne uygundur.

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.