Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

ADAM OLACAK “AUAP 2038 PLANI” “ANALİZLERİNDEN” BELLİ OLUR!..


filabi

Önerilen İletiler

ADAM OLACAK “AUAP 2038 PLANI” “ANALİZLERİNDEN” BELLİ OLUR!..   AUAP 2038 proje ofisi; kendi ifadeleriyle ismi, “Ankara Metropollitan alanı ve yakın çevresi ulaşım ana planı”olan çalışmanın “yöntemi” ve analiz kitapçıkları teknik açıdan ve planlama ilkeleri doğrultusunda incelenmiş, çalışmanın özüne yönelik genel saptamalarım aşağıdadır.

 

ADAM OLACAK “AUAP 2038 PLANI”  “ANALİZLERİNDEN”  BELLİ OLUR…!!
 
AUAP 2038 proje ofisi; kendi ifadeleriyle ismi, “Ankara Metropollitan alanı ve yakın çevresi ulaşım  ana planı”olan çalışmanın “yöntemi” ve analiz kitapçıkları teknik açıdan ve planlama ilkeleri doğrultusunda incelenmiş, çalışmanın özüne yönelik genel saptamalarım aşağıdadır.
 
a)      Çalışmanın planlama/sorun odaklı olmadığı,

cool.png      Sonuç ürün olan “planı” oluşturmak için izlenen bilimsel yöntemin teknik açıdan dağınık ve belirsiz olduğu,

c)       Çalışma alanı sınırı (dolayısıyla plan bölge sınırı) ve/veya Metropoliten etki alanı ve hinterlandının belirlenmesine yönelik bir ön çalışmanın yapılmadığı,

d)      Çalışmanın bir “model(leme)” üzerine kurgulanmadığı ancak bir bilgisayar programı yazılımından bahisle, bunun  sanki bir modelmiş gibi algılatıldığı,

e)      Bir fiziki üst plan türü olan; “Çevre düzeni nazım imar planı” çalışmasına yönelik arazi kullanım kararları ve ulaşım öngörülerini döngüsel ve karşılıklı ilişkiler bütünü içinde sorgulayan bir süreçten ziyade; trafik etüd çalışmalarına indirgenmiş olduğu,

f)       Hane anketi ve güzergah çalışmalarının yoğun olarak yapıldığı  dönemde belediye yol çalışması nedeniyle, örneklem alanının yok olması nedeniyle anketlerden sağlıklı sonuç çıkmayacağı bilindiği halde anket çalışmalarına devam edildiği,

saptanmıştır.
 
Bilindiği üzere; " Trafik etütleri çalışması", bir ulaşım ana planı yapmak için başlı başına yeterli bir parametre değildir. Kentsel makroformu ve gelişim yönlerini saptamak için; yapısal –fiziki planından bağımsız bir ulaşım deseni çıkartılması  ise mümkün değildir.
 
Ayrıca raporda geçen “strateji planı” veya “stratejik planlama” kavramından proje ekibinin “planın stratejileri”  deyimini algılaması ise; hayli traji -komiktir.
 
Bu bağlamda; ortaya çıkan ve belirli bir kesimle paylaşılan analiz kitapçıkları yığını bizi sonuç ürün olan nihai bir plan olan,  fiziki bir üst plana götürmeyecekse; tek seçenek kalıyor demektir. O ‘ da; Gökçek’in kendi kafacığındaki tamamen sübjektif ve sezgisel planını olumlayacak/aklayacak,  trafik etütlerinin sayısal yığınlarından yararlanılmaya çalışılacağıdır.!!
 
Bu değerlendirme; aslında iddia edildiği gibi Ankara’nın 25 sene sonrasının vizyonlandıran bir çalışma olamayacağı gibi, bir sene sonrasını yani önünü bile göremeyen bir plan trajedisini de beraberinde getirir.
 
Sonuç olarak;
Birbirinden bağımsız ve çalışmanın ana amacı ve bütününden kopuk plan odaklı olmayan analiz kitapçıklarının bir senteze ve oradan da bir “plana” gitmesi olanaksızdır.
Aslında  çalışmanın bu temel sorunu;  çalışmanın bir “hatası” veya  olası "eksikliği" olarak hafife alınamayacak kadar vahimlikte bir “mesleki ve bilimsel” SKANDAL dır.
Daha en başında; “olmazsa olmaz” koşullarını yerine getiremeyen AUAP 2038 çalışmasının gümlediği ve kendisini “yok hükmüne” soktuğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Bu açıdan PLANI beklemek ve plan üzerinden polemiğe girmek gibi bir hatayı şahsım adına yapmam.  Gelinen bu noktadan sora Planı ve detaylarını ve teferruatlarını eleştirmek kamuoyunun kafasını bulandırmaktan başka bir şey ifade etmez. İşin esası ve özü gereği başarısızlığa mahkum bir planı ciddiye almak gibi bir gereksiz bir sürecin ANKARA’ya ve kentlisine vereceği bir yarar yoktur.Zaman kaybıdır.
"Meslek adamı sorumluluğu ve akademik duyarlılığım gereği; 
aşağıda  ilgililere bir öneride bulunuyorum:
 
Bir planı yapan da onaylayan kadar hukuki ve teknik açıdan sorumluluk altındadır. Dolayısıyla yapanın da, (müelliflerinin de) Onaylayan kurumun da yanına kar kalmaması açısından; Üniversite proje şubesinin,  ilgili çalışma ve paftalarını  “üniversite çalışmasıdır” şeklinde bir ibare ile belediyeye tesliminden önce Noter’e onaylatması çağrısında bulunuyorum.
 
Tahir Çalgüner
Y.Şehir ve Bölge plancısı /akademisyen/ 

 

[ Ulusal Ses ] - 4/21/2014

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.