Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bombalara karşı sofralar


Radya

Önerilen İletiler

 

"Savaşı, israfı,doğa/hayvan sömürüsünü ve tüketim kültürünü reddediyor, tüm bunlara KAZAN KALDIRIYORUZ!"

34534534(9).jpg

Küresel Hareket: Food Not Bombs

insanlara yerelde örgütlenebilmeleri için yardımcı olan ve diğer yerel gruplarla iletişim koordinasyonlarına yardımcı olan küresel bir hareket. 1995 yılında San Francisco'da, gönüllülerin farklı yerlerde yürütmeye çalıştıkları tüm enformal organizasyonlar arasında iletişimi sağlamak ve yol göstermek amacıyla sitelerini aktif hale getiriyorlar. Amaçları insanları barış ve sosyal adalet için harekete geçirmek! Ülkeler askeri harcamalarını yarıştırırken başka bir sesi hep birlikte yükseltmeye çağırıyorlar. Sofralarımızı birlikte paylaşmanın ötesinde bir çağrı bu, gündelik yaşamlarımıza ve algımıza bir müdahale.

54354353.jpg

Bombalara Karşı Sofralar!

Türkiye'de şimdilik bu küresel ağa dahil olan tek grup.Bu hafta yedinci buluşmasını gerçekleştirecek olan grup herkese açık sofralar kurarken 'sofra'yı da olabildiğince tartışmaya açıyor. Sofraya konanların nereden nasıl temin edildiğini sorgulayarak ,cinsiyetçi işbölümü algısına karşı kolektif bir hazırlık sürecini koyan ve hiçbir hayvanın özgürlüğünü kısıtlamayan vegan yemekleriyle bir yandan bu sofraların harekete geçirici bir yanınında da olması için çabalıyor. Açıklamaları ise şöyle:

İçinde bulunduğumuz dünyada sofralar yalnızca çelik kapıların ardında “güvenli” ortamlarda kuruluyor, sofraya konacakların yoksul kıtalarda üretilmesi ve süpermarketlerden alınması tartışılmıyor, yemekleri hazırlayanların kadın olması kuralı itinayla uygulanıyor ve kanın tabaklardan çıkarılması hâlâ şaka muamelesi görüyor. Devletlerse açlığa merhem olacak paranın onlarca katını bomba, savaş jeti veya toma almaya harcıyor. Onların işi bu; biz ne güne duruyoruz?

Birbirine benzer tahakküm biçimlerine toptan karşı çıkan “bağzı” sofralar Food Not Bombs vb isimlerle dünyada epeydir tomurcuklanıyor. Food Not Bombs 2004’te Türkiye’de çok kısa bir süre için denenmişti. Onu yeniden ve daha kalıcı biçimde oluşturmaya birkaç kişi olarak kafayı taktık; ama bombalara karşı sofraları bizimle kuracak bir sürü kişiye daha ihtiyacımız var.

 

65756765.jpg

 

Bombalara Karşı Sofralar; savaşın, yoksulluğun, israfın ve doğa katliamının arkasındaki güçleri protesto etmek için marketlerin yenebilir olduğu halde atmayı kafasına koyduğu sebze meyveyi, pazarlardan arta kalan yiyecekleri ve evlerimizde son kullanma tarihini bekleyenleri toplar, pişirir ve dağıtır. Hiçbir hayvanın özgürlüğünü kısıtlamamak ve kimseyi sofradan hastaneye göndermemek gibi kaygılardan ötürü yemekler vejetaryen/vegan pişirilir. Kararlar ortak alınır, grupta hiyerarşinin yeri yoktur. Yemekler ücretsizdir; ancak verebilenden sembolik bir bağış beklenir. Sofra kimseye yardım etmez, herkesle dayanışır. Gizlenen yoksulluğu görünür kılmak ve yoksulluğun sebebi olan AVM kafalı devletleri ifşa etmek için yemekle birlikte savaş karşıtı, anti-otoriter, anti-kapitalist söylemi iletmek esastır.

Bir araya gelip konuşalım, sofrayı kuralım ve harekete geçelim istiyoruz. Bu fikir, haftada bir veya daha fazla, sabit bir yerde veya seyyar şekilde sokaklarda/eylemlerde uygulanabilir; bunun duyurulması internetle sınırlı kalmayıp kapı çalma gibi geleneksel yöntemlere de uzanabilir. Klasik tüketim döngüsünün dışına çıkarak israftan kurtardığımız yemekleri hep beraber pişirmeye, değişik insanlar arasında bir temas noktası oluşturmaya ve mutfağı tüketim ve sömürüye karşı direnişin alevleneceği bir yere dönüştürmeye var mısınız?

 

Bombalara Karşı Sofralar her çarşamba Tarlabaşı Teneffüs Cafe'de saat 15.00'te bir araya gelip sofra hazırlıklarına başlıyor. Yetişemeyenler de 19.00'da kurulan sofraya bekleniyor.

Ayrıca ikinci kez takas pazarı yapılacağını da ekleyelim.

Iletişim: [email protected]

 

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.