Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Güneş Sistemi


yam_yam

Önerilen İletiler

Arkadaşlar; Güneş Sistemi ile ilgili kendi hazırlamış olduğum bir sunuyu sizlerle de paylaşmak istedim.

İçeriğinde önemli bilgiler ve belki daha önce hiç görmediğiniz fotoğraflar var... Beğeneceğinizden eminim.

 

Dosyayı aşağıdaki linkten indirebilirsiniz...

 

http://rapidshare.com/files/7585057/Guene_...am_yam.pps.html

 

Eğer izlerken metinleri okuyamazsanız işte size metinler:

 

Merkür

Çıplak gözle görülebilen gezegenler arasında en az dikkat çeken Merkür’dür. Büyük olasılıkla onu görmemiş bir çok insan vardır, çünkü onu görebilmek için doğru saatte doğru yere bakmak gerekir. Şehirlerde ve endüstri bölgelerinde yaşayan kişilerin onu görebilme şansı neredeyse hiç yoktur. Merkür’ün çıplak gözle görülebildiği anlarda ufka çok yakın bir noktada bulunur, bu gözlemini zorlaştırır.

 

Venüs

 

Teleskopla bakıldığında hayal kırıklığına uğranır, çünkü gerçek yüzeyi kalın ve bulutlu atmosferinin arkasında kalır. Venüs üzerinde Mars’taki gibi sert ve keskin izlerin olmayışı dikkat çekicidir.Üstelik Dünya’nın en yakın olduğu zaman yani iç kavuşum konumundayken karanlık yüzü bize dönüktür.

 

Mars

Gökbilimi ölçütlerine göre bize yakın sayılabilecek olan Mars’ın gözlenmesi düşünüldüğü kadar kolay değildir. Öncelikle çok küçüktür. Çapı 6790 km. kadardır. Yakın bir karşı konumda olmadığı sürece, yüzeyindeki şekilleri ayrıntılı olarak sadece büyük teleskoplar kullandığımızda görebiliriz. Zaten uzay çağı öncesinde çok çeşitli tartışmalara yol açması da bu yüzdendir.

 

Jüpiter

Jüpiter’in kavuşum dönemi yaklaşık 13 aydır. Bunun 5 ayında sabahları, 5 ayında ise akşamları görülebilir.Geri kalan 3 ay boyunca Güneşin diğer tarafındadır ve görülemez. Güneş, Ay ve Venüs’den sonra en parlak gök cismidir. Küçük teleskoplar ve dürbünler ile yuvarlak şekli kolayca görülebilir.Orta boy teleskoplar ile atmosferindeki bantlar ve “büyük kırmızı leke” (Dünya’ya dönük olduğunda) ayırt edilebilir. Jüpiter’in 4 Galilean uydusu dürbünle bile görülebilir.

 

Jüpiter’in iyi bilinen uyduları 16 tanedir. Metis, Adrastea, Amalthea, Thebe, Io, Europa, Ganymede, Callisto, Leda, Himalia, Lysithea, Elara, Ananke, Carme, Pasiphae, Sinope. Ayrıca yeni bulunan pek çok ufak uydusu da bulunmaktadır.

 

Jüpiter gezegeni tamamiyle gaz yapıdadır. Bu nedenle alıştığımız katı cisim dönmesinden farklı bir dönüş sergiler. Ekvator bölgesinin kutuplara nazaran hızlı dönüşü ve büyük manyetik alan etkisi bir araya gelince üzerinde hala araştırmaların devam ettiği kırmızı leke görünmektedir. Lekenin çapı Yer’in yaklaşık 4 katıdır.

 

IO

Jüpiter’in 4 büyük uydusundan biri olan IO sergilediği volkanik faaliyetlerle ilgi çeker Dünya’nın ilk zamanlarında gerçekleşen türden büyük tektonik hareketler gözlenmesi nedeniyle, IO’ nun ilerde yaşanabilir olacağı konusunda teoriler üretilmiştir. Fotoğrafta görülen ikinci nokta , Jüpiter üzerindeki gölgesidir.

 

Cassini Gallileo

Gezegenimizden hacmen yaklaşık 1000 kez büyük olan dev gezegen Jüpiter’in pek çok uydusu vardır. Bu uydulardan bazıları Plüto’dan daha büyük olmakla beraber Jüpiter’in yanında minicik kalırlar.

 

Satürn

Onu benzersiz yapan halkalarıdır. Bugün bütün devrelerin halka sistemleri olduğunu biliyoruz; ancak hiçbiri Satürn’le yarışamaz. Bu halkalar ilginin gezegenin kendisinden sapmasına neden olur. Zaten, yüzey şekillerinin etkileyici bir tarafı olmadığı da bir gerçek. Satürn temelde jüpiter’e benzer; onun da bulut kuşakları ve lekeleri vardır, ancak gözlemlenebilecek etkinlik çok daha azdır. Yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha düşüktür. Halkaları ise buz yapıdadır.

 

Satürn Halkaları

Yıldızlara göre çok yavaş hareket etmektedir; bu yüzden ona hain sıfatını yakıştıranlar çıkmıştır. Ancak bir teleskopla bakıldığında, hiç tartışmasız gökyüzündeki en güzel cisim odur. Tam bir halkalı şeker.

 

İçeri doğru gidildiğinde, G.D. Cassani tarafından 1675 yılında keşfedilen ve bu nedenle Cassini boşluğu olarak anılan bir aralık gelir. Genişliği 4000 km. kadar olan bu aralık, A halkasının genişliği yaklaşık 25.700 km olan parlak B halkasından ayırır.

 

Uranüs

 

Gökbilimci William Herschel’in Uranüs’ün nasıl keşfetdiğini anlatıyor; “Gemini takım yıldızı civarındaki yıldızlara bakarken, diğerlerindan daha büyük olan bir tane gördüm. Bu beklenmedik görüntü karşısında onu, Gemini takımyıldızındaki yıldızlarla ve Auriga ile Gemini arasındaki küçük yıldızla kıyasladım, sonuçta hepsinden daha büyük olduğunu gördüm. Bu durumda onun bir kuyruklu yıldız olduğu sonucuna vardım.” Şüphesiz bu buluş Güneş Sistemi araştırmalarını hızlandırmıştır.

 

Neptün

 

Güneş Sisteminin derinliklerinde, Uranüs’ün 1,6 milyar kilometre ötesinde dev gezegenlerin sonuncusu olan Neptün bulunur. Neptünlü gökbilimciler –tabi eğer varlarsa- Dünya hakkında hiçbir şey bilmiyor olmalılar. Ama çok gariptir ki dünyalı gökbilimciler daha onu gözlemlememişken bile varlığından haberdarlardı. Uranüs gezegeninin hareketlerindeki daha dış yörüngedeki başka bir gezegenin çekim etkisini akıllara getiriyordu.

 

Jüpiter’inki gibi lekeler Neptün üzerinde de görülmektedir. Gezegen üzerinde görülen en büyük oluşum, bugün Büyük Kara Benek olarak adlandırılan iri oval bir şekildir. Neptün üzerinde yer alan bu şeklin büyüklüğü, Büyük Kızıl Benek’in Jüpiter’ e oranıyla aynıdır. Bu iki leke enlemsel olarak da benzerlik gösteriyorlar.

 

Neptün Bulutları

 

Üst atmosferi, yüzde 85 hidrojen, yüzde 13 helyum, yüzde 1-2 arası metan oluşturur. Çeşitli bulut katmanlarına rastlanır. Bunlardan en sık görüleni büyük bir olasılıkla hidrojen sülfitten oluşmaktadır. Daha yukarıda ise onlardan ayrı ve alttaki bulutların üzerine ışığı süzerek ileten bulutlar vardır.

 

Pluto

Plüto’un durumu hala bir bilmece. Gezegene benzemiyor; normal bir asteroid de değil; gezegenimsi olduğundan da emin değiliz. Yirmi birinci yüzyıl içinde onu yakından inceleme imkânımız olacak. Gönderilmesi düşünülen sondanın planları hazır, ancak ne zaman yola çıkacağını henüz bilmiyoruz. Plüto’un hayal edebileceğimiz en yalnız ve ıssız dünya olması muhtemel ama yinede görülmeye değer olduğundan hiç kuşkum yok.

 

GÜNEŞ

Bize en yakın yıldız olan Güneş, 1 AB (Astronomik Birim) uzağımızdadır (149 milyon km). Güneş, kendi çevresindeki 105 AB uzaklığa kadar olan gezegen, uydu, asteroid ve kuyruklu yıldız gibi çeşitli gökcisimleri için bir enerji kaynağı ve çekim merkezi oluşturur.

 

Isı ve ısık kaynağımız olan Güneş, kendi enerjisini kendi içinde üreten orta büyüklükte sarı bir yıldızdır. Diğer yıldızlardan tek farkı hemen yanı başımızda olmasıdır.

 

Dünya'nın manyetik alan eğrilerinin açık olduğu kutup bölgelerinde görülen Auroraların (kuzey ışıkları) nedeni Güneş'te gerçekleşen patlamalar sonucunda Dünyaya ulaşan yüklü parçacıklardır.

 

Aslında Güneşimizi kaynayan bir kazana benzetmek yanlış olmaz. Kazanda kaynayan zeytinyağı gibi madde önce yukarıya çıkar daha sonra soğuyarak aşağıya döner. Bu sürekli dönüşüm Güneş üzerinde bulgurlanma olarak adlandırdığımız Granül yapıyı ortaya çıkarır.

 

Güneş enerjisinin üretildiği bölge, çekirdek tepkimelerinin yer aldığı merkez bolgesidir. Bu enerji dış katmanlara taşınmakta, oradan da uzaya yayılmaktadır. Flare ve prominence adı verilen dev patlamalar Güneş'in kenarında daha kolay algılanabilir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

....

 

....

 

Isı ve ısık kaynağımız olan Güneş, kendi enerjisini kendi içinde üreten orta büyüklükte sarı bir yıldızdır. Diğer yıldızlardan tek farkı hemen yanı başımızda olmasıdır.

 

Dünya'nın manyetik alan eğrilerinin açık olduğu kutup bölgelerinde görülen Auroraların (kuzey ışıkları) nedeni Güneş'te gerçekleşen patlamalar sonucunda Dünyaya ulaşan yüklü parçacıklardır.

...

...

...

 

Sevgili yam yam paylaşımın için çok teşekkür. Böyle çalışmalarının devamını bekleriz.

 

Bu arada bir soru sormuş olalım. Ortada bir güneş var mı? var. Güneş kendi enerjisini kendi içersinde üretir demişsin. Bu tanımın çok önemli ve değerli...

 

Ya Güneşte müthiş bir zeka ve akıl ve şuur var enerjisini üretmeyi biliyor..... Ya da.....

 

 

 

Saygılar

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sevgili yam yam paylaşımın için çok teşekkür. Böyle çalışmalarının devamını bekleriz.

 

Bu arada bir soru sormuş olalım. Ortada bir güneş var mı? var. Güneş kendi enerjisini kendi içersinde üretir demişsin. Bu tanımın çok önemli ve değerli...

 

Ya Güneşte müthiş bir zeka ve akıl ve şuur var enerjisini üretmeyi biliyor..... Ya da.....

Saygılar

 

Bu tür çalışmalar yapmaya devam etmeyi düşünüyorum. Elbette çalışmalarımı sizlerle de paylaşacağım sayın terapi...

 

Sormuş olduğunuz sorunun yanıtı, "Sizce evren nasıl yok olacak" başlığı altındaki tartışmalarımızda verilmiştir. Eğer okuyabilirseniz, sorunun yanıtını da almış olacaksınız...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Paylaşımın için çok teşekkürler yamyam..

Çok güzel olmuş..

 

Hidayete vesile olması dileklerimle..

 

Rica ederim kralx... Beğendiğinize sevindim...

 

Şu hidayeti işin içine karıştırmasak... Malum kendisiyle aramız pek iyi değil de... :D

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Insan istedikten sonra basaramayacagi pek birsey kalmiyor sanirim, yeterki istesin.

 

Izleyemiyordum merak ediyordum ve sonunda oldu. Sizinde calismalariniz bu sekilde basarili olacagindan eminim, yeterki isteyin.

 

Bu güzel calismaniz ve bizlerle paylastiginiz icin, tesekkür ederim. :clover:

 

 

 

saygilar

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 5 ay sonra...

yam_yam; bakiyorum astironomiye yaklasma var, hatirlarsan bir ara beni tiye almak istemistin ben aynisini yapmiycam, sizin hazirladiginiz bu konu bir eksikle dogrudur, eksik olanda sudur, evrende her küresel cisimi besliyen bir enerji türü vardir o da isikdan bir milyar daha hizli seyreden tokyon enerjisidir bu enerji bizde dahil olmak üzere her cisimden gecer nerden geldigi bilinmiyen tokyon küresel cisimlerin merkezinde carpismadan dolayi fiziki enerji meydana getirir günes gibi yogun cekirdekli küreleride tokyon takviye eder tabiki maddi olusumuna bagli olarak.

Dünyanin merkezindeki lav sisteminin olusumu bu durumdan hasil olur ama jeolojik uzmanlar bu konuya deyinmez.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

yam_yam; bakiyorum astironomiye yaklasma var, hatirlarsan bir ara beni tiye almak istemistin ben aynisini yapmiycam, sizin hazirladiginiz bu konu bir eksikle dogrudur, eksik olanda sudur, evrende her küresel cisimi besliyen bir enerji türü vardir o da isikdan bir milyar daha hizli seyreden tokyon enerjisidir bu enerji bizde dahil olmak üzere her cisimden gecer nerden geldigi bilinmiyen tokyon küresel cisimlerin merkezinde carpismadan dolayi fiziki enerji meydana getirir günes gibi yogun cekirdekli küreleride tokyon takviye eder tabiki maddi olusumuna bagli olarak.

Dünyanin merkezindeki lav sisteminin olusumu bu durumdan hasil olur ama jeolojik uzmanlar bu konuya deyinmez.

 

Kusura bakma lena... Bir dahaki sefere senin için kuantumun emekleme döneminde ortaya atılmış ne kadar teori varsa onları da içinde barındıran bir sunu hazırlarım... Hatta sırf seni memnun etmek için Mardukluları bile ekleyebilirim...

 

Belli ki bilgilerini güncellememişsin...

 

Takyonlar hayali parçacıklardır. Kuantumun emekleme döneminde ortaya atılan teorilerdeki yırtıkları yamamak için yerleştirilmiş matematiksel işlemlerden kaynaklanır. Günümüzde, takyonların varolabileceğine ilişkin kanılar yok denecek kadar zayıflamıştır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

tabıkı.projeksıyon makınasıyla çok güzel olur..bende böyle şeyler arıyordum.fakat ındırememiştim.

tekrar teşekkur..bu tarz mataryaller ya çok basıt çizgi film gibi yada öğrencıye ağır oluyor.ama sen çok güzel hazırlamışsın.sağol

yani eğitime büyük katkı :clover:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Valla yam-yam biraz geç oldu ama izledim ve muhteşem görüntüler gerçekten bu kıyağını unutmayacağım. :shifty: Üstelik bunu kaydettim akşama kızıma da izleteceğim.Bu gösteririyi seyrederken hep şunu düşündüm evren sonsuz ve biz bu evrende bir toplu iğne başı kadar bile yer kaplamıyoruz.Teşekkürler emeğine sağlık. :clover:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

Bu sefer güneş sistemindeki dengesizliye japonlarda el attı, bu bilinmiyen gezegen mitolojideki marduk gezegeni olabilirmi acaba.

 

Japon astronomlara göre güneş sisteminde bir gezegen daha var

Bugün, 10:51

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

AA- Japon bilim adamları güneş sisteminde keşfedilmemiş 9. bir gezegen olduğuna inanıyor.

 

Kobe Üniversitesi'nden araştırmacıların bu iddiaları bilgisayar simülasyonlarına dayanıyor.

 

Araştırmacılara göre, Dünya'nın 0,3-0,7 katı kütleye sahip keşfedilmemiş bir gezegenin var olma olasılığı yüksek.

 

Japon astronomlar, büyük çapta daha fazla araştırma yapılırsa bu gizemli gezegenin en fazla 10 yıl içinde keşfedileceğini belirtiyor.

 

Kobe'nin ekibinin araştırmaları "Astronomical Journal" dergisinde nisanda yayımlanacak.

 

Güneş Sistemi'nde Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün olmak üzere 8 gezegenin olduğu kabul ediliyor.

 

Uluslararası Astronomi Birliği, 1930'da keşfedilen ve Güneş Sistemi'ne dahil olup olmadığı tartışılan Plüton'u 2006'da gezegen statüsünden çıkarmıştı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...

Güneş sistemini incelediğimiz kaynaklardaki resimlerde gezegenleri küçüklü büyüklü küreler şeklinde görürüz.Bu resimlerdeki gezegenler,boyutları ve Güneş’e uzaklıkları yönünden bize kabaca bir fikir verebilirler.Ancak gerçek boyut ve mesafeleri hakkında bilgi sahibi olamayız.Hatta dev boyutlu,örneğin birkaç apartmanı kapsayan posterlerde bile bu oranları yansıtamayız.

Böylesi bir dev posterde gene de Güneş Sisteminin küçültülmüş bir şemasını çizmeye çalışalım.Yerküre’nin çapını bir bezelye tanesinin çapına indirsek bile,Jupiter’in uzaklığı 300 metredir.Plüton ise 2,5 kilometre ötede kalır.Çizeceğimiz bu şemada bir bakteri kadar küçüleceği için onu zaten göremeyiz.

Aynı ölçekte,bize en yakın olan yıldız, 16.000 kilometre ötede kalır.Şimdi gezegenlerin en büyüğü olan Jupiter’i bir nokta kadar küçültelim.

Boyut olarak orantılarsak Plüton bir molekül halini alacak ve bu durumda bile 10 metre uzağımızda kalacaktır.

Bir kitap veya derginin şemasında Plüton son sınır gibi gösterilir ama gerçek öyle değildir.Hatta orası kıyıya yakın bile değildir.Zira yolun ancak 50 binde birini aşmış bulunuyoruz.Önümüzde tam iki ışık yılı sürecek bir bölge uzanmaktadır.

Güneşin kendisi,9 tane gezegen,bütün uydular,kuyruklu yıldızlar,bütün bunları bir araya getirin.Hepsi Güneş sisteminin trilyonda biridir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

64875445.png

 

 

 

Dünya'dan 600 kilometre mesafede, uzayda olanlar kameraya böyle yakalandı.

 

 

İşte astornomi amatörü bir fotoğrafcı olan Fransız Thierry Legaut'ın, teleskobu, kamerası ve güneş prizmasını kullanarak çektiği müthiş bir an.

 

Güneş prizması sayesinde arka fonda çok açık sarı renkte görünen güneşin üzerinde küçük bir siyahlık yer alıyor.

 

Fotoğraf netleştiğinde o küçük siyah noktanın aslında Atlantis uzay mekiği ile Hubble teleskobu olduğu anlaşılıyor.

 

Fotoğraf, Atlantis'in Hubble teleskobunu yakaladıktan birkaç dakika sonra çekildi.

 

Bu da uzay fotoğrafçılığında bir ilk oldu.

 

NASA'dan yapılan açıklamada, astronot Megan McArthur'un,

 

Yer'den 600 km uzakta yörüngede bulunan 11 ton ağırlığında ve yaklaşık 13 metre uzunluğundaki Hubble'ı yakalamak için

 

Atlantis'in robot kolunu kullandığı belirtildi.

ASTRONOTLAR, İLK UZAY YÜRÜYÜŞÜNÜ TAMAMLADI

Hubble uzay teleskobunun onarım ve modernizasyonu için gönderilen Atlantis uzay mekiğindeki astronotların ise ilk

 

uzay yürüyüşünü tamamladıkları bildirildi.

 

NASA'dan yapılan açıklamada, astronotların bu yürüyüşte, yeni bir kamera, yeni bir bilgisayar

 

ve uzay araçlarının teleskoba kenetlenebilmesini sağlayacak yeni bir mekanizma yerleştirdikleri belirtildi.

 

Programlanan 5 uzay yürüyüşünün ilki olan bu yürüyüş, yedi saat yirmi dakika sürdü.

 

Astronotların, "birkaç yorgunluk belirtisine rağmen, teleskobun durumunu iyi gördükleri" kaydedildi.

 

600 km. mesafeden çekilen fotoğraf

 

 

13903700.png

 

 

84231651.png

 

 

18110316.png

 

 

 

 

17987540.png

 

 

 

26272639.png

 

 

 

73506950.png

 

 

 

 

23143841.png

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...
....birde bu olayın sonrası var.

 

Evet... Sonrasında Ay, Güneş ile Dünya'nın arasından çıkacak ve Güneş o kızgın yüzünü tekrar gösterecek. Akıllarda kalacak hoş bir astronomik olayın hatırası ile hayat devam edip gidecek...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.