Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İki koldan sürek avı


democrossian

Önerilen İletiler

Fizik dünyası tarihin en önemli buluşu için iki koldan çalışıyor. Hedef: Karanlık madde.

 

Bu amaçla Güney Dakota'da eski bir altın madeni xsenon dedektörlerle donatılmış bir karanlık madde tuzağına dönüştürüldü. Başka madde etkileşimlerinden en yüksek düzeyde yalıtmak amacıyla 1500 kilometre derinliğe inşa edilen merkez, 10 milyon dolara maloldu. Bu maliyetle eğer karanlık madde bulunursa, dünyanın en pahalı materyali olacak. Large Underground Xenon dedektörü (LUX) nün aradığı karanlık madde, tahminlere göre büyük kütleli, etkileşimsiz parçacıklar.

 

Bilinmeyen egzotik bir parçacık bir xenon atomuna çarptığında, bilinmedik bir ışımaya neden olacak. Şimdiye kadar dedektör bir çok ışıma saptadı. Ancak hiç birinin bilinmeyen egzotik bir parçacığın çarpması nedeniyle oluştuğu kanıtlanamadı. Fizikçiler çok özel bir ışınım yakalamak zorunda. Tüm ışınımlar yıllarca kaydedilecek, sınıflandırılacak, analiz edilecek ve karanlık maddeye ait olduğu tahmin edilenler tekrar tekrar yakalanmaya çalışılacak. Ta ki "bu kesin karanlık madde" denilinceye kadar.

 

Bir kısım bilimci ise ağa av takılmasını beklemek yerine, karanlık maddeyi yaratmanın peşine düştü. İsviçre'deki LHC tam güçte çalıştırılarak bir proton demetine bir otomobilin ses hızıyla gitmesi kadar enerji yüklemek planlanıyor. Protonlar bu büyük enerji ile çarpıştıklarında, big bang benzeri bir olay ortaya çıkıp karanlık madde parçacıklarının oluşması bekleniyor.

 

Zor olan, çarpışma sırasında oluşan parçacık sağnağını ayıklamak ve karanlık maddeyi belirlemek. Süper bilgisayarların bile bu kadar yoğun veriyi analiz etmesi mümkün olmayabilir. Bu kadar yüksek enerji düzeyli çarpışma, korkunç derecede karmaşık bir parçacık sağnağı oluşturacak. Bu da aynı zamanda bir veri fırtınası demek... 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.