Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

2013′ün en iyi 10 filmi


irinçköl

Önerilen İletiler

Sight & Sound Dergisi geride bırakmak üzere olduğumuz 2013 yılının en iyi 10 filmini belirledi. İşte o filmler...

 

1- The Act of Killing

 

Öldürme Eylemi, karaborsada sinema biletleri satan Anwar ve arkadaşlarının ufak sinema çetesinin, daha sonra milyonlarca kişinin öldürülmesinden sorumlu paramiliter, aşırı sağcı bir örgüte dönüşmesini anlatıyor. Komünist olduğu varsayılan milyonlarca entelektüel ve Çinli azınlık 1965 yılında meydana gelen askeri darbe süresince grubun yaptığı katliamlar sonucunda yaşamlarını yitirir. Anwar, şimdilerde konforlu ve rahat bir yaşam sürmekte, örgütün kurucu rol modeli olmanın keyfini çıkarmaktadır. Film boyunca, Anwar ve arkadaşları yaptıkları katliamları bütün sıradanlığıyla anlatırken, diğer yandan da bu anları tüm tuhaflıklarıyla, çok sevdikleri eski Amerikan filmlerinden sahnelermiş gibi canlandırıyorlar. Öldürme Eylemi, insanlık suçlulularının, katillerin ve faillerin akıllarının işleyişine tanık olduğumuz tedirgin edici bir sinema deneyimi ve aynı zamanda kötülüğün bize tüm sıradanlığı ve yalınlığıyla göründüğü bir karabasan.

 

Yönetmen: Joushua Oppenheimer, Christine Cynn, Anonymous

 

Katılımcılar: Haji Anif, Syamsul Arifin, Sakhyan Asmara

 

The-Act-of-Killing.jpg

 

 

2- Gravity

 

Yönetmen: Alfonso Cuarón

Oyuncular: Sandra Bullock, George Clooney, Ed Harris, Orto Ignatiussen, Paul Sharma, Amy Warren, Basher Savage

Konusu: İlk uzay görevine çıkan Dr. Ryan Stone, parlak bir tıbbi mühendistir. Tecrübeli astronot Matt Kowalsky ise emekli olmadan önceki son aktif görevini ifa etmektedir. Rutin bir uzay yürüyüşü esnasında, beklenmedik bir felaket yaşanır. Mekiğin parçalanmasıyla Stone ve Kowalsky uzayda yapayalnız kalır. Uzayın siyahlığına doğru kontrolsüz bir şekilde dönerek ilerleyen ikilinin, birbirlerinden başka hiçbir şeyleri kalmaz. Dünya ile iletişim kaybolduktan sonra kurtuluş için pek fazla bir şans kalmamıştır. Alınan her nefes, ölüme doğru atılmış koca bir adım gibidir.

 

Gravity.jpg

 

3- Blue Is the Warmest Colour

 

15 yaşındaki Adele'in emin olduğu iki şey vardır; o bir kızdır ve kızlar erkeklerle çıkar. Bir gün büyük meydanda Emma'nın mavi saçlarını farkediverir ve işte o an hayatının değişeceğini anlar. Kendi ergenlik sorularıyla yapayalnız, bakışlarını kendine ve başkalarının bakışlarını kendine çevirir. Emma'yla yaşadığı aşkı bir kadın olarak, bir yetişkin olarak yaşamaktadır. Fakat Adele ne kendisiyle ne ailesiyle ne de bu absürd dünyayla barış yapmayı becerememektedir. Abdellatif Kechiche tarafından yönetilen filmin başrollerini Léa Seydoux, Adèle Exarchopoulos ve Catherine Salée paylaşıyor.

 

Blue-Is-the-Warmest-Colour.jpg

 

 

 

 

    

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

4- The Great Beauty

 

Roma'nın büyüleyici ve görkemli atmosferinde yaşayan Jep Gamberdella, 65 yaşına gelmiş ve sıkça geçip giden gençliğini özlemekte olan bir yazardır. Gençliğinde yazmış olduğu "The Human Camera" ile ihtişamlı bir başarı yakalamış ve Roma yüksek sosyetesine kabul edilerek ihtişamlı bir hayat sürmeye başlamıştır. Hayatı başarılarla geçen Jep, bu süreçte tanıdığı insanların değişimlerine ve insanlıktan çıkma noktasına geldikleri bir krize tanık olur. Hayallerinde masumiyetini koruyan tek şey ise gençlik aşkıdır. Artık yeniden yazma zamanının geldiğine karar verir...

Son olarak 2011 yapımı This Must Be the Place filmiyle seyircisiyle buluşan Paolo Sorrentino'nun yazıp yönettiği filmin başrollerini Toni Servillo, Carlo Verdone ve Sabrina Ferilli paylaşıyor. 

 

The-Great-Beauty.jpg

 

5- Frances Ha 

 

Frances bir dans kumpanyasında çırak olarak çalışsa da bir dansçı değildir. Büyük ve teferruatlı hayalleri olmasına rağmen, New York’ta yaşamanın ekonomik zorluklarından o da payını almaktadır. Oda arkadaşı Sophie’yle de araları bozulduğunda, henüz adım attığı yetişkinler dünyası Frances için iyice şaşırtıcı bir hal alır. Woody Allen’ın Manhattan’ını hatırlatan nefis siyah-beyaz görüntüleri, Greta Gerwig’in akıldan çıkmayacak doğaçlama anlarla dolu performansı, Frances Ha’yı senenin en büyüleyici seyirliklerinden biri yapıyor. Frances’in yersiz yurtsuzluğunu vurgulamak için sürekli değiştirdiği ev adreslerinin etrafında kurulan bu gösterişsiz başyapıtın yaratıcılığı hiç tükenmiyor. Filmin senaryosunu Noah Baumbach’la birlikte kaleme alan Gerwig’in de bir röportajında dediği gibi, Frances Ha melankolik bir neşe yakalamaya çalışıyor -

 

Frances-Ha.jpg

 

6- A Touch of Sin

 

Günümüz Çin topraklarında geçen film, gürültülü ve katotik bölge Guangzhou ile kırsal ve sakin bir şehir olan Shanxi'de geçen hikayeleri kameraya yansıtıyor. Sosyal sınıf farklılıkların göze çarptığı dört farklı bölgede yaşanan dört farklı hikayeyi işleyen film, çarpıcı aksiyon sahnelerinin yer aldığı bir yol filmi olma özelliğini taşıyor. Genç suçluların günlük yaşamlarına izlerken, parçası oldukları toplumların onların hayatını nasıl etkilediğine de tanık oluyoruz. 

 

A-Touch-of-Sin.jpg

1975 basımlı aynı adlı romandan uyarlanan filmin yönetmeni, Still Life (Sanxia haoren) filmiyle tanıdığımız Jia Zhangke.
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

7- Upstream Color

 

Gizli Kimya, insanoğlunun kökenlerini ve aşkın entrikalarını keşfe çıkan korkunç bir olaylar dizisiyle bütünleşmiş karmaşık bir aşk hikâyesi anlatıyor. Shane Carruth 2004 yılında Sundance´te Jüri Büyük Ödülü kazanan Primer / Kapsül´ün ardından gelen bu yepyeni filminde, yaşı olmayan bir organizmanın yaşam döngüsüne kapılarak bir araya gelmiş bir kadın ve adamı konu ediniyor. Mahvolmuş hayatlarının parçalarını bir araya getirmeye çalışırken ikilinin kimlikleri bir hayale dönüşüyor. 2013 yılının en merakla beklenen filmlerinden Gizli Kimya, Sundance´ın ardından şubat ayında Berlinale´de uluslararası prömiyerini yaptı.

 

Upstream-Color.jpg

 

8- The Selfish Giant 

 

Yılboyunca festivalleri gezen, gösterildiği her ülkede övgülere boğulan The Selfish Giant, ingiliz yönetmen Clio Barnard’ın ikinci filmi… 

 

İki gencin zorlu hayat şartlarında büyüme hikayesini anlatan filmde Conor Chapman ve Shawn Thomas başrolleri oynuyorlar. Yarattığı karanlık ve etkileyici atmosfer ve güçlü oyunculuklarıyla dikkat çeken film takip edilip, ülkemizde de bir festivalde yakalanıp izlenilmesi gereken filmler arasında

 

The-Selfish-Giant.jpg

 

9- Norte, the End of History

 

Norte-the-End-of-History.jpg

 

10- Stranger by the Lake

 

Stranger-by-the-Lake.jpg

 

 

9 ve 10. filmlerin konuları ile ilgili herhangi bir açıklama bulamadım. Bu nedenle sadece afişlerini buraya taşıdım. Bulursam ekleyeceğim ya da bilen ,bulan arkadaşlar varsa eklerlerse sevinirim.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.