Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çapul TV'de Bilimsel ve Ateist Program


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Hadi ateistler bunu da açıklayın’

22 Kasım 2013


Kerem Cankoçak’ın Çapul TV için hazırladığı bilim programı “Hadi ateistler bunu da açıklayın” dün (21 Kasım) ilk bölümüyle merhaba dedi

Bilim meraktan doğdu. İnsan türü etrafını tanımak ister, bilmek ister. Dünya ne kadar büyük? Her şey nelerden meydana gelmiştir? Gökyüzündeki şu parlayan ışıklar da neyin nesi? Tepemizdeki gökyüzünün sınırı var mı? Bütün bu soruların akıl yoluyla cevaplanmaya çalışılması bilimi doğurdu.

Ne var ki Türkiye’de bilimsel düşünce giderek ağırlaşan bir baskı altında. İlk bölüm çekimleri Gezi Parkı’nda yapılan “Hadi ateistler bunu da açıklayın” tüm bu baskı atmosferine karşı büyük patlamadan evrime pek çok konuyu ele alarak, bilime yönelik saldırılara yanıt vermeye, bilimsel çalışmaları tanıtmaya çalışacak.

Doç Dr. Kerem Cankoçak’ın hazırladığı programda evrim konusuna sık sık değinilecek. Ancak canlı evrimi anlamak için öncelikle maddenin evriminden başlanacak.

Bir sonraki programda ‘Tanrı zar atar mı?’ başlığı altında, içinde yaşadığımız evrenin evrimine ve kuantum fiziğinin temel kavramlarına değinilecek. Kendiliğindenlik kavramı ve maddenin olasılıkçı yapısı ele alınacak.

Canlı cansız tüm maddenin temel yapıtaşları incelendikten sonra canlılığın nasıl başladığı ve biyolojik evrim ele alınacak.

Her programda Türkiye’nin bilim konusundaki trajikomik hallerine, eğitim sisteminin bilimsel kuramlardan uzaklaşmasına da değinilecek.
.............................................

Sendika.org

Bu "dindar/kindar yetistiren" "taraf olmayanin, bertaraf oldugu" her turlu devlet ve polis terorunun estigi ortamda, Capul TV'yi bu programindan dolayi kutlamak lazim.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Hadi Ateistler Bunu da Açıklayın: Tanrı zar atar mı?

29 Kasım 2013


“Hadi Ateistler Bunu da Açıklayın” programında “Tanrı zar atar mı?” sorusu üzerinden kuantum fiziğinin gizemli yanları ve sağduyumuza aykırı gelen yanları incelendi

“Hadi Ateistler Bunu da Açıklayın” programında “Tanrı zar atar mı?” sorusu üzerinden kuantum fiziğinin gizemli yanları ve sağduyumuza aykırı gelen yanları incelendi.

Doç. Dr. Kerem Cankoçak’ın anlatımıyla gerçekleşen programda, kuantum fiziği anlaşılmadan çevremizde gördüğümüz olayların gerçek nedenlerinin anlaşılamayacağı söylendi.

Evren tasarlanabilir mi tasarlanamaz mı, tanrı zar atar mı atmaz mı, şans nedir gibi soruların cevabının kuantum fiziğinin anlaşılmasında olduğu belirtildi.

Örneğin bir insanın vücudunda her saniyede milyarlarca geçen kozmik ışınlardan birinin o insanın vücudundaki DNA’yı değiştirip de mutasyona yol açmasının ve o mutasyonun kansere yol açmasının belli bir nedeninin olmadığı, daha doğrusu o zamanda olmasının bir nedeni olmadığı söylendi. Bütün bunların ancak kuantum fiziğiyle anlaşılabileceği üzerinde duruldu.

Kuantum fiziğini anlayabilmek için modern bilimin başlangıcı incelendi.

Özel görelilik ve kuantumun ortaya çıkışı anlatıldı.

Neden bir atom diğerinden ya da bir element diğerinden farklıdır bunların kuantum fiziği sayesinde anlaşıldığı belirtildi.

İTÜ’deki fizik laboratuvarlarından birinde çekilen videoda, katot tüpü anlatıldı. Katot tüpünün elektronu keşfetmeye yarayan bir alet ve aynı zamanda da tüplü televizyonun atası olduğu belirtildi. Teknolojinin nasıl geliştiğine iyi bir örnek olan katot tüpünün, teknolojinin bilimsel meraktan çıkan çalışmalar sonucu gelişmesine örnek olduğu söylendi.

Program, şu soruların cevaplarını verdi:

İlk parçacık fiziği çalışmaları sayesinde televizyon nasıl geliştirildi?

Bütün insanlar bir küp şekere sığar mı, sığarsa nasıl?

Kara cisim ışıması nedir?

Işığın enerjisi nasıl gelir?

Kuantumun en önemli ilk kavramı, “Kesikli bir dünya kavramı” ne anlama gelir?

Fotoelekrik etki üzerine yapılan deneyler neye yol açtı?
 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.