Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kemalizm / Faşizm Bağı / İlişkisi


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Kemalizm ya da diger adiyla Ataturkculuk ile hemen hemen Avrupa'da ayni tarihlerde ortaya cikan ve adini italyan lider Benito Mussolini'nin 1922 yilinda baslayan iktidarindan alan fasizmin, geneldeki ozellikleri ile kemalizmin 6 oku ve de 1923-80 arasi devlet iktidar ve hukumet eliyle uyguladigi rejimin birbiri ile olan benzerlikleri temelinde; Kemalizmin bir fasizm cesidi olup olmadigi ortaya cikar.

Buradaki en onemli sorun, hert zaman oldugu gibi dil ve turkceye tercume sorunudur. Mesela sosyal ve toplumsal turkce de ayni algilandigindan, sanki turkiye'de devlet sosyal mis gibi algilanir. Toplumsal kollektive ve ideolojisi kollectivizm dir. Yani turkiyedeki devlet sosyal degil, toplumsaldir.

Fark ilk basta nicelik nitelik farkidir.

Diger fark tum toplumu tek bir temelde yonlendiren toplumsal devlet ile, toplumun her turlu sosyo-etik farkini farklariu ile birlikte kucaklayan sosyal devlet farkidir.

Kollektive, social yani sosyal demek degildir.

Ayni hata laiklik ve sekulerite de islenir.

Turkiyede devlet, sekuler nitelikte degildir, laiklik niteligi de "sakattir."

Goruldugu gibi, tamamen bati kaynakli olan kavram ve terimlerin, batidaki anlami ile turkceye yapilan tercume anlami ayni degildir.

Bu basta hem devleti hem de rejimini tanimak/tanitmak adina s1k1nt1dir.

Gelelim fasizmin ne olduguna;

"Faşizm, radikal otoriteryan milliyetçi bir siyasî ideolojidir."

Yukaridaki cumlede, kemalizm de hangisi yoktur?

"Faşistler; bireylerin millî kimlik altında tek kişi olarak birleştiği bir organik ulusal komüniteyi esas alarak, kendi milletlerinin yükselişini amaçlarlar; ayrıca disiplin, endoktrinasyon, fiziksel eğitim ve öjenik unsurlar yoluyla halk seferberliği arayışı içinde olan totaliter bir devlet aracılığıyla ortak bir ata ve kültür gibi birey ötesi bağlarla birleşirler.

Faşizm, millet üzerinde dejenerasyona sebep olduğu düşünülen veya milli kültüre uyum sağlamayan yabancı tesirleri defetmeyi hedefler."

Kisaca birey bilinci yerine toplumsal kisilik hakimdir. Yani kisinin kendi degil, fasizm ideoloji ve inanci on plandadir. Kemalizm ile mukayese edin.

"Bir rejimin faşist olarak nitelendirilebilmesi için, o rejimin ideolojisinin milliyetçi olması ve milletin varlık ve çıkarlarını her şeyin üstünde tutması gereklidir.

Bu yönüyle halkçılığı (popularizm) da içermeli ve sadece zenginlerin veya işçilerin değil, milletin bütün fertlerinin refahını sağlamayı hedeflemelidir.

Bu hedefe ulaşmak için ise ekonomi üzerinde sıkı bir devlet kontrolü uygulamak, işçi ücretlerinin yeterli olmasını sağlamak, keyfi işten çıkarmaları önlemek, hayat pahalılığının önüne geçmek için fiyat kontrolü uygulamak gibi önlemler uygulamak faşizmin politikalarındandır.

Faşizm, sınıflar arasındaki çelişkileri ortadan kaldırmayı öngörür. Bu yönde devlet eliyle korporatif sendikalar kurulur ve işçi ile işveren arasında anlaşma sağlanır.

Toplumdaki yoksul ve orta sınıfın ihtiyaçları devlet tarafından en iyi şekilde karşılanır; örneğin Almanya'da çıkan toprak yasasıyla köylülerin topraklarının ipotek yoluyla ellerinden alınmasının önüne geçilmiş ve fırsatçı sermayenin köylüyü sömürmesi engellenmiştir."

Kemalizm ile mukayese edin.

"Faşizmin amacı bir toplumu birlik-beraberlik, ulusal değerler, tarih bilinci, vatan-bayrak-devlet üçlemesi, halkçılık ve devletçilik gibi anlayışların altında bütünleştirmektir.

Vatansever ve milliyetçi olmakla birlikte -özellikle de nasyonal sosyalizmde- ırkçı boyutlara varabilmektedir.

Milliyetçi veya ırkçı fikirlerin benimsenmesi ülkelere göre değişmektedir; örneğin İtalyan faşizminde "İtalyan vatandaşlığı" kavramı ön plandayken, Alman nasyonal sosyalizminde ise "Alman kanı taşıma" düşüncesi ön plandadır.

Mussolini'nin doktrininde vatandaşlık kavramı vurgulanırken, Hitler'in doktrininde ise kan bağı vurgulanmaktadır. İtalyan faşizmi milliyetçidir, Alman nasyonal sosyalizmi ise ırkçıdır."

Kemalizm ile mukayese edin.

"İdeoloji ve Amaçlar

Faşizmde toplumsal yaşamın tüm alanlarını kapsayan bir tek ideoloji bağlayıcı olarak ilan edilir. Gerek devlet gerekse de iktidarın dünya görüşüne göre ve lider ilkesine göre örgütlenir ve belirlenir.

Basın ve yayın kuruluşlarının mevcut ideolojiye göre yayınlar yapması zorlanır.

Hakim görüşe zıt düşünceler ve muhalif seslerin çıkması çeşitli baskı unsurlarıyla önlenir.

Aykırı yayın yapanlar sansürlenir, kapatılır veya başka türlü yollarla engellenmeye çalışılır.

Böylece hakim düşüncenin karşısına farklı düşüncelerin çıkmasının önüne geçilmiş olunur ve tek tip düşünce, toplumda baskın hale getirilir.

Faşizmin boyutu, bu koşulların ne kadarının somut olarak uygulamaya geçirildiğiyle doğru orantılıdır.

Lider ilkesi:

Bu ilkeye göre toplumsal yaşamın tüm alanlarını kapsayan bir tek ideoloji bağlayıcı olarak ilan edilir.

Gerek devlet gerekse de yönetim dünya görüşüne göre ve lider ilkesine göre örgütlenir ve belirlenir. Aynı şekilde işletmelerde de patron ve işçi arasında işletme yöneticisinin iktidarına dayalı bir ilişki kabul edilir.

Milliyetçilik ve vatanseverlik: 19. yüzyıl boyunca yükselen milliyetçilik 20. yüzyılda çeşitli ve aşırı boyutlara varmıştı.

Faşizmde milliyetçilik en ön plandadır ve temel ideolojidir. Vatanseverlik ve milli değerler her fırsatta vurgulanmaktadır.

Antisemitizm ve ırkçılık:

İtalyan faşizminin özünde ırkçılık yoktur, milliyetçilik ve vatanseverlik vardır.

Fakat Alman nasyonal sosyalizminde ise katı bir ırkçılık mevcuttur.

Popülizm, anti-komünizm ve anti-kapitalizm:

İtalyan faşizmi ve nasyonal sosyalizmde popülizm ön plandadır.

Kapitalizm tümüyle veya zararlı yönleriyle reddedilir.

Korporatif ekonomi uygulamaya konur.

Komünizm, faşizmin düşman ideolojisi kabul edilir.

Bunun nedeni komünizmin faşizme ideolojik olarak ters düşmesidir.

Hukukun işlevselleştirilmesi.

Rejim karşıtlarının ve aşağı görülen halk gruplarının idam edilmeleri ve/veya öldürülmelerinin haklı görülmesi ve bir devlet politikası olarak yürütülmesi.

Bir ulusa, kültüre ya da “ırka” üye insanların toplumun geri kalanı üzerinde üstün oldukları iddiası.

Bu yaklaşım aynı zamanda lider ilkesinde de ifadesini bulur. Belli bir kişi diğer herkesten ve topluluktan daha isabetli kararları alabilir durumdadır.

Otoriter iktidar biçimleri ve sıklıkla totaliter bir sistem.

Totalitarizm Alman ve İtalyan faşizmlerinde ön plandayken, Avusturya faşizmi ve falanjizmde vurgulu değildir."

Kemalizm ile mukayese edin.

"Şekilsel ve Örgütsel Özellikler

Devlet içinde ve yanında başka bir devlet olan silahlı gizli servisin merkezi önemi.

Kendi taraftarlarının gözetim altında tutulması.

Militarizm:

Ekonomik hayat da dâhil olmak üzere toplumsal hayatın militarize edilmesi.

Militer kitle yürüyüşleri ve büyük gösteriler faşizmin en önemli görünüşleridir.

Bilimlerin taraflılık yasasının egemenliği altına alınması.

Kitle seferberliği, parti propagandası yoluyla toplumsal alanın ve kitle iletişim araçlarının tekelleşmesi çabası.

Toplumun sürekli kışkırtılması, devrimci ilan edilen konular lehine zorunlu coşkunluk.

Kolektivizm: Halkın kitle olarak anlaşılması."

Iste toplumsallik ve olmayan sosyal fark niteligi tam da burdadir.

Yani halk bir nicelik yigini, sosyal bir niteligi yok ve o yuzden sadece devletin ona verdigi niteligi tum toplumun nitelik olarak almaya zorlanmasi

"Mussolini’nin stato totalitario kavramından beri faşist anlayış özel yaşama kadar toplumsal hayatın her alanında hak iddia eder.

Aile çocuklarla halk birliğine katkı yapacak olan davadaşlık birliği olarak düşünülür.

Pasifizmin aşağılanması. Bunun yerine hareket adı altında militarizmin ve savaşın yüceltilmesi.

Politik karşıtın ortadan kaldırılması eğilimi. Faşizme göre karşıt düşmandır ve bir an önce yok edilmelidir. Bu söylem esas olarak kitlelerin faşist yönetime örgütlenmesi amacıyla kullanılır.

Parti milisleri. Paramiliter çeteler.

Estetikleştirme ve mistikleştirme. Özellikle ulusun kendi tarihine yönelik mistikleştirilmiş bir algı.

Yiğitliğe, kahramanlığa ve savaşçılığa vurgu.

Ataerkil yapıların yüceltilmesi.

Gençliğin vurgulanması. Gençliğin dinamizminin savaş taraftarlığıyla ilişkilendirilmesi.

Kimi ülkelerde bir yandan monarşi ve ruhban sınıf önderliğine yönelik vurgu, ama diğer yandan dini unsurların yerini alan ilerleme ve teknoloji inancı."

Kemalizm ile mukayese edin.

"Ekonomi

Hem kapitalizmi, hem de komünizmi reddeden bir doktrin olan faşizmin ekonomi politikası korporatizm isimli sistemdir.

Korporatizm, toplumu organizmacı bir gözle görmenin bir sonucu olarak her kesimin tüm faaliyetlerinin amacını dayanışma ve ortak çıkara indirgeyen politik bir yaklaşımdır.

Tahmin edileceği gibi burada farklı kesimlerin farklılıkları ancak ortak çıkar ya da devletin faydası ekseninde okunduğu müddetçe yaşayabilir.

En tipik örneği Mussolini dönemi İtalya uygulamasıdır. Korporatif ekonomi ile İtalya'daki işsizlik azalmış ve milli gelir yükselmiştir.

İşçi ile işveren, emek ile sermaye gibi arasında sorunların bulunduğu ekonomik tarafların ve toplumsal sınıfların arasındaki problemleri faşist devlet uzlaşma yoluyla çözmeye çalışır.

Örneğin İtalya'da devlet tarafından kurulan ve Faşist Parti'ye bağlı olan sendikalar yoluyla İtalyan emekçilerinin hakları savunulmuş ve sermayenin işçi sınıfını ezmesinin önüne geçilmiştir.

Sermaye sahiplerinin toprak ağalığı yapması yasaklanarak her şey devlet gözetiminde tutulmuş, ülkenin emekçi sınıfı olan işçilerle sermayeyi elinde bulunduran işverenlerin dayanışma içinde bulunması sağlanmıştır.

Faşist sistemde devlet her şeyden üstün olduğu için sermayeyi elinde bulunduran zengin iş adamları Faşist Parti mensuplarına söz geçiremiyor, böylelikle sermaye devletin oluyor; bu sermaye de halkın çıkarına kullanılıyordu.

Faşist sistemin korporatist ekonomi politikaları sayesinde İtalyan halkı refaha kavuşmuş ve sınıflar arasındaki sorunlar ortadan kalkmıştır.

Çünkü faşist yönetim belli bir sınıfı değil, tüm ülkenin çıkarlarını düşünen politikalar uyguluyordu.

Faşizmin ekonomi politikası daha çok orta sınıf tarafından desteklenmiştir."

Not: " " icindeki cumle ve paragraflarin linki asagidadir.

Vikipedi.org

Kemalizm ile mukayese edin.

Gorundugu gibi kemalizmin bir fasizm cesidi olup olmadigi yukarida yazanlar ile T.C. de olanlar ile mukayesedir.

Tabi burada kemalist Ataturkcu acisindan ve onun duygu temelinden bakmak, cogu benzerligin gorulmemesini saglayabilir.

Bunun tek bir cozumu vardir, her kim ki boyle dusunur, caresi yukarida yazanlardan hangilerinin kemalizm de olmadigini aciklayarak vermektir.

Eger bilgi ve dusunce temelinde bu mukayese degerlendirilemezse zaten yukarida yazanlar fasizm olarak algilanabilirken, kemalizm cesitli bahaneler inkarlar karsi cikislar ve aciklamasiz muhalefet ve suclama v.s. ile bunun disinda tutulacak ve arada gercekte degil sadece duyguda akilda ve inancta olan bir fark yaratilmaya calisilacaktir.

Onemli olan ezber bozabilmek ve tum sorgulanmazlarimizin sorgulanabilecek hale getirilebilmesi ve notr temelde konu ve kavramlarin duygu seline kapilmadan tartisilabilir olmasidir.

Zaten ve belki de bunu bu gune kadar basaramadigimiz icin, herkes kendi inanc ve ideolojisinin ve ona verildigi haliyle ezberini bozamamaktadir.

Boyle kaldigimiz surece de kimse tarihinin ne oldugunun bilincine ve farkina varamayacak kendisine verilen ezber ve sorgulanmaza biat ederek sadece savunmaya korumaya buyuk bir iman inanci ile devam edecektir.

Hani bir deyimimiz vardir "dost aci soyler"

Aslinda bugunku diktatorun uygulamalarinin da fasizm ile ne kadar bagdasip bagdasmadigini da burdan degerlendirebiliriz.

 

Sonucta POLITIK VESAYET iktidar olarak topluma tek bir yonlendirim olarak dayatildiginda, ne bireyden ne hak ve ozgurluklerden ne demokrasiden, ne sosyal bir devletten v.s. soz edilemez. Politik olarak dayatilan vesayet, askeri, sivil, milli, dini v.s. olmus fark etmez. Devlet sadece kendi adina kullanacagi kullar ya da toplumsal kisiler yetistirir.

 

 

Ustelik bu politik vesayet icerik ve yer degistiginde de nesiller arasi bilgi dusunce egitim ogretim v.s. istikrari da yok olur.Iktidarin yonlendirdigi Bir onceki milli/askeri nesil, yeni bir iktidarin yonlendirdigi bir sonraki dini/sivil nesil ile dialog kuramaz, ancak kutuplasir ve otekilesir.

 

Iste ulke ve toplumumuz kuruldugundan beri de yasanan budur. 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kemalizm ya da diger adiyla Ataturkculuk ile hemen hemen Avrupa'da ayni tarihlerde ortaya cikan ve adini italyan lider Benito Mussolini'nin 1922 yilinda baslayan iktidarindan alan fasizmin,

.

.

.

Iste ulke ve toplumumuz kuruldugundan beri de yasanan budur. 

Bence bu makalenin nereden alinmis oldugunu yani kaynagini vermelisin. Cünkü bu tarz tartismalar sadece belirli bir cevrenin israrla üzerinde durarak Kemalizmi kendi düsüncleri icine hapsedip ona farkli bir kimlik verme cabasindan baska birsey degildir.Bu düsünceler aslinda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin mevcudiyetine de karsi bir düsüncedir.

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bence bu makalenin nereden alinmis oldugunu yani kaynagini vermelisin. Cünkü bu tarz tartismalar sadece belirli bir cevrenin israrla üzerinde durarak Kemalizmi kendi düsüncleri icine hapsedip ona farkli bir kimlik verme cabasindan baska birsey degildir.Bu düsünceler aslinda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin mevcudiyetine de karsi bir düsüncedir.

 

saygilarla

Kaynagini "vikipedia.org " olarak ve ordan yaptigim alintilari da " " arasi olarak baslikta belirttim.

 

Kaynak tam olarak

 

 

 

 tr.wikipedia.org/wiki/Fa%C5%9Fizm
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kaynagini "vikipedia.org " olarak ve ordan yaptigim alintilari da " " arasi olarak baslikta belirttim.

Ona kaynak denmez, referans denir. Zira, Viikipedi'de " Kemalizm / Faşizm Bağı / İlişkisi " adında bir konu başlığı yok. Verilen linkte yalnızca Faşizm konu başlığı var. Türkiye ile ilgili kısımda bile Kemalizm'den bahsedilmemiş.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kemalizm ve Faşizm ilişkisini irdelemek ve bir yargıya varmak için öncelikle Korporatizmin ne demek olduğunu bilmek gerekir.

 

Ondan sonra İtalya ve Almanya gibi burjuva devrim süreçlerini yaşamış sanayi toplumları ile feodal bir tarım toplumu olan dönemin Türkiye'sinin koşullarını da iyi analiz edip karşılaştırmak lazımdır.

 

Mesela, Türkiye'de Korporatizmin uygulanabilmesi için, gelişmiş bir sanayi, bir işçi sınıfı ve burjuva sınıfı var mıydı o dönemde ?

 

Mesela, feodal sınıf ortadan kaldırılmış mıydı ?

 

Mesela, Faşizmin olanaklılığını önceleyen " Millet " ve " Milliyetçilik " kavramlarının her vatandaşın zihninde karşılığı aynı mıydı ?

 

Gibi...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ve en önemlisi en başta Kemalizm bir İdeoloji değildir. Kemalizm, sanayi devrimi ve burjuva demokrasisi oluşturan dünyada var olan ideolojilerin Türkiye şartlarına uyarlanması için önerilen doktrinler bütünüdür. Faşizm gibi dünyaya yeni bir model, yeni bir ideoloji önermemektedir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ona kaynak denmez, referans denir. Zira, Viikipedi'de " Kemalizm / Faşizm Bağı / İlişkisi " adında bir konu başlığı yok. Verilen linkte yalnızca Faşizm konu başlığı var. Türkiye ile ilgili kısımda bile Kemalizm'den bahsedilmemiş.

Fasizm basliginda kemal.izm den niye bahsetsin?

 

Referans ta bir kaynak cesidi degil midir?

 

Hem de ana kaynak.

 

Kemalizm ve Faşizm ilişkisini irdelemek ve bir yargıya varmak için öncelikle Korporatizmin ne demek olduğunu bilmek gerekir.

 

Ondan sonra İtalya ve Almanya gibi burjuva devrim süreçlerini yaşamış sanayi toplumları ile feodal bir tarım toplumu olan dönemin Türkiye'sinin koşullarını da iyi analiz edip karşılaştırmak lazımdır.

 

Mesela, Türkiye'de Korporatizmin uygulanabilmesi için, gelişmiş bir sanayi, bir işçi sınıfı ve burjuva sınıfı var mıydı o dönemde ?

 

Mesela, feodal sınıf ortadan kaldırılmış mıydı ?

 

Mesela, Faşizmin olanaklılığını önceleyen " Millet " ve " Milliyetçilik " kavramlarının her vatandaşın zihninde karşılığı aynı mıydı ?

 

Gibi...

Yaaziyi iyi oku. Her paragrafin altinda "Kemalizm ile mukayese edin" yaziyor. Yaziunin istedigi bu.

 

O yuzden fasizm ya da kemalizm tartisilmiyor. Fasizm ile ilgili yapilan aciklama isiginda bunun kemalizm ile mukayesesi isteniyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ve en önemlisi en başta Kemalizm bir İdeoloji değildir. Kemalizm, sanayi devrimi ve burjuva demokrasisi oluşturan dünyada var olan ideolojilerin Türkiye şartlarına uyarlanması için önerilen doktrinler bütünüdür. Faşizm gibi dünyaya yeni bir model, yeni bir ideoloji önermemektedir.

Ideoloji ile doktrin arasindaki fark nedir?

 

Ideoloji nedir?

 

Doktrin nedir?

 

Kemalizm turkiye icin yeni degil miydi?

 

Baska bir ulke alip aynisini kendi ulkesinde uygulayamaz mi?

 

Bir seyi illa onermek mi gerekir?

 

Mussolini hitler kendi fasizm algilarini kendi ulkeleri icin uygulamadilar mi? Farkliydilar, o zaman her ikisini de fasizmin altinda birlestiren neydi?

 

Nedir bir yerde fasizm oldugunun kaniti?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bilmem, niye acaba ? Falanjizm, Reksizm, Peronizmden niye bahsettiyse ondan olmasın sakın. original.gif

Wiki o basliginda kemalizm den bahsetmiyor.

 

Kemalizm den ben de bu baslikta bahsetmedim.

 

Sadece fasizmin ne oldugu aciklamasi ile kemalizmin mukayesesini istedim.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Değildir. Source ayrıdır, Reference ayrıdır.

 

Alıntının olduğu gibi alındığı kaynağı vardır. Bu bir kitap olur, web sayfası olur vs.

 

Referans ise yararlanılan kaynaktır.

Ah bir de sirf yanit yazmak icin yanit yazilmasa!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kollektive, social yani sosyal demek degildir.

 

Kollektivite sosyal değildir, toplumsal da değildir. Ortaklaşma demektir.

 

Sosyal ve toplumsal aynı anlamdadır. Sosyal devlet ezileni ekonomik, kültürel anlamda ezdirmeyen devlet demektir. 

 

Totaliterizm ile toplumsallığı da karıştırmamak gerekir.

 

Totaliter devlet, Toplumsal ( sosyal ) devlet olamaz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

1950 - 1980 arası Kemalizm veya Kemalizme benzeyen bir rejim olmamıştır.

1960 darbesi kimin darbesidir?

 

1960-80 arasi olan nedir?

 

Sahi sen kemalizm den ne algiliyorsun?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Turkiyede devlet, sekuler nitelikte degildir, laiklik niteligi de "sakattir."

 

Sekülarite Protesatanlığın yaygın olduğu ülkelerde geçerli iken, Laiklik Katolikliğin yaygın olduğu ülkelerde geçerlidir.

Aralarındaki temel fark, iki mezhebin devlet üzerindeki hak iddiasının farkında yatar. 

 

O nedenle Laikliğin kalesi Fransa'daki gibi, Türkiye de dinin devlet üzerindeki iddiasını ortadan kaldırıcı tedbirler almıştır. Devletin dini kontrol altına alması laiklik niteliğindeki sakatlık değil, tam tamına Laikliğe uygun bir niteliktir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kollektivite sosyal değildir, toplumsal da değildir. Ortaklaşma demektir.

 

Sosyal ve toplumsal aynı anlamdadır. Sosyal devlet ezileneni ekonomik, kültürel anlamda ezdirmeyen devlet demektir. 

 

Totaliterizm ile toplumsallığı da karıştırmamak gerekir.

 

Toatailter devlet, Toplumsal ( sosyal ) devlet olamaz.

Ortaklasan nedir/kimdir kim neyi ortaklasir?

 

Ayni anlamda degildir. Olmadigi da sosyal yapisi olmayan devletlerden ve toplumu tek duze yonlendiren devletlerden bellikdir.

 

Kolektivizm: Halkın kitle olarak anlaşılması."

 

Iste toplumsallik ve olmayan sosyal fark niteligi tam da burdadir.

 

Neden boyle demis, yani halkin ne olarak anlasilmasi olabilir, kitle olarak anlasilmasinin disinda.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sekülarite Protesatanlığın yaygın olduğu ülkelerde geçerli iken, Laiklik Katolikliğin yaygın olduğu ülkelerde geçerlidir.

Aralarındaki temel fark, iki mezhebin devlet üzerindeki hak iddiasının farkında yatar. 

 

O nedenle Laikliğin kalesi Fransa'daki gibi, Türkiye de dinin devlet üzerindeki iddiasını ortadan kaldırıcı tedbirler almıştır. Devletin dini kontrol altına alması laiklik niteliğindeki sakatlık değil, tam tamına Laikliğe uygun bir niteliktir.

Bir devletin din ve mezhep temelli bir diyaneti varsa, o devlet laik degildir.

 

Gerisi sadece laik olmayan duzeni laik diye "yutturmaya calismaktir"

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.