İçeriğe atla


Fotoğraf

Bulgur pilavı mı yoksa pirinç mi?

Bulgur pilavı Pirinç pilavı

Bu başlığa 17 cevap verilmiş

Anket: Bulgur pilavı mı yoksa pirinç mi? (9 üye oy kullanmış)

Bulgur pilavı mı yoksa pirinç mi?

  1. Bulgur pilavı (6 oy [66.67%])

    Oy Yüzdesi: 66.67%

  2. Pirinç pilavı (3 oy [33.33%])

    Oy Yüzdesi: 33.33%

Oyla Misafirler oy kullanamaz

#1 Radya

Radya

    Süper Üye

  • Φ Süper Üye
  • 10.132 İleti

Gönderi Tarihi: 19 Kasım 2013 - 18:17

Bizim evde bulgur pilavı çok sevilmez, ama benim tercihim hep bulgur pilavından yanadır.Valla bu akşam yaptım, soğanlı ve kırmızı biberli enfess.Kimse yemezse ben hepsini yerim..:D

 

 


Azıcık karate bilirim:)

twitter.png
 


#2 İNTERLOCK

İNTERLOCK

    Uzman Üye

  • Φ Üyeler
  • PipPipPipPipPip
  • 4.085 İleti

Gönderi Tarihi: 19 Kasım 2013 - 18:51

..

 

@Radya efendim..

 

bulguru pişirmek sofistike bi eylemdir..

öncesinde iyi bi plân gerektir..

fekat uzun-saçlı ve entellektüel..

san'atçıların özellikle bahsini ettiğiniz

deşişe bişürme konusunda

üstad oldukları belirlenmiştir..

 

hatta ve bi dip-not olarak

faust bile satır aralarında konuyu

derpiş etmiş olup

saffet efendi türküsü de

bu bağlamda terennüm buyurulmuştur..

 

topiğinizde irdelenmesi salık verilir

şöyle ki:

 

torpah dencerede
bulgur kaynar mı daayi
ben yandım ameyn
gelinnen gaynana haydee
bir arada oynarmı vay vaayi

ah! aman amayn
saffet efendi
beni buralardan
al git efendi
amayn suçlarımı affet efendi

ah! aman aman
şişmanım aman
şişmanı sevdiydim de
pişmaynım amain
garagollarey da
düşmaynım amaan

 

..


Bİ MOORTİP VERSİYONU..


#3 gloria

gloria

    Süper Üye

  • Φ Süper Üye
  • 10.597 İleti

Gönderi Tarihi: 19 Kasım 2013 - 20:09

Ben bu konuda çok kararsızım, bulgur pilavını çok seviyorum ama midemi mahvediyor, pirincin de tadı ayrı güzel işte... Yani şimdi mesela bir Adana Kebabı bulgurla yeriz ama kuru fasulyeyi pilavla yemeli.. İkisinin de yeri ayrı benceeee... 


Tamam kabul; küçükken mıknatıs yutmuş olabilirim, peki ama bütün salaklar da demir mi yuttu ?

twitter_04.png


#4 tülvent

tülvent

    Kıdemli Üye

  • Φ Üyeler
  • PipPipPipPip
  • 2.108 İleti

Gönderi Tarihi: 19 Kasım 2013 - 20:50

Pirinç pilavına doyulmuyor da, bulgur pilavı çok tüketilemiyor, bıktırıveriyor insanı.

 

Soğanlı, biberli, salçalı ve acısından az da yumuşak olursa harika! Hatta ana yemek niyetine bile...

 

 

Bulgur-pilaf-with-vegetables-007-460x250



#5 Evrim

Evrim

    Deneyimli Üye

  • Φ Üyeler
  • PipPipPip
  • 539 İleti

Gönderi Tarihi: 22 Kasım 2013 - 22:13

bulgur pilavına ben de dayanamıyorum : )


ey bir elinde mezarcılar yaratan-bir elinde ebeler koşturan doğa-bu seslenişimiz yanlızca sana-bitmedi daha- sürüyor- ve sürecek!


#6 deads

deads

    Yeni Üye

  • Φ Üyeler
  • Pip
  • 61 İleti

Gönderi Tarihi: 22 Kasım 2013 - 22:18

Bulgur daha besleyicidir.



#7 İNTERLOCK

İNTERLOCK

    Uzman Üye

  • Φ Üyeler
  • PipPipPipPipPip
  • 4.085 İleti

Gönderi Tarihi: 22 Kasım 2013 - 22:22

gıda uzmanı mısınız @deads efendim?flowers.gif


Bİ MOORTİP VERSİYONU..


#8 irinçköl

irinçköl

    Kıdemli Üye

  • Φ Üyeler
  • PipPipPipPip
  • 1.241 İleti

Gönderi Tarihi: 24 Kasım 2013 - 13:13

Bulgur pilavı hem de her türlüsü. Patlıcanlı, mercimekli, ebegümecili, ıspanaklı, tel şehriyelisi,nohutlusu, etlisi :)


Bütün bilimlerin özü “ben kimim" ilmini bilmektir…

Mevlana - Mesnevi II.

#9 Evrim

Evrim

    Deneyimli Üye

  • Φ Üyeler
  • PipPipPip
  • 539 İleti

Gönderi Tarihi: 26 Kasım 2013 - 14:45

Bulgur pilavı hem de her türlüsü. Patlıcanlı, mercimekli, ebegümecili, ıspanaklı, tel şehriyelisi,nohutlusu, etlisi smile.png

 

@irinçköl tarif isteriz :) etli ve mercimekli olanıyla özellikle :)


ey bir elinde mezarcılar yaratan-bir elinde ebeler koşturan doğa-bu seslenişimiz yanlızca sana-bitmedi daha- sürüyor- ve sürecek!


#10 irinçköl

irinçköl

    Kıdemli Üye

  • Φ Üyeler
  • PipPipPipPip
  • 1.241 İleti

Gönderi Tarihi: 26 Kasım 2013 - 19:22

@irinçköl tarif isteriz smile.png etli ve mercimekli olanıyla özellikle smile.png

 

:) Aslında bu tip şeylerin tarifini vermek benim için kolay ama zor. Çünkü yemek yaparken pek ölçü kullanmam genellikle göz kararıdır ölçüm. Ama yine de tarif edeyim.

 

Mercimekli bulgur pilavı için öncelikle kahverengi top mercimek alacaksın .Yani bildiğimiz yeşil mercimek değil. Yöresel ürünler satan yerlerden kolaylıkla bulabilirsin. Sadece 2-3 kişilik yapacaksan eğer yarım su bardağı mercimek yeterli.Mercimeği haşla.Bir tencerede bir  su bardağı bulguru  tereyağı ile ( lütfen tereyağı ile yap) kavur .Su ile haşladığın mercimeği ,tuzu ve karabiberi ekle ,pişir. Su göz kararı ile bulgurun üstünü 2 parmak aşacak kadar ,yok ayarlayamam dersen bulguru ölçtüğün bardakla 2 bardak kadar koyabilirsin.

 

Yalnız mercimeği ayıklarken azami dikkat sarfetmeni tavsiye ederim .Zira minik taşlarla çok benzeşiyorlar.

 

Etliye gelince; varsa kemiksiz kuşbaşı et yoksa kıymada kullanabilirsin.Eti haşla , bir baş soğanı tereyağında kavur. Eti ilave et bir süre çevir ikisini. Bulgurunu tuzunu ilave et. Ben genellikle bunu yaparken nohutta kullanıyorum. Haşlanmış nohutun varsa katabilirsin.Suyunu ilava et ve pişir. Nohut katarsan yeşilliğe gerek yok. Ama sadece etli yaparsan dereotu, maydanoz ve taze naneyi kıy indirmeye yakın üzerine at vekarıştır. Hatta kapadıktan sonrada karıştırabilirsin. Böyle yaparsan yeşillikler besin değerlerini kaybetmemiş olurlar.

 

Bu iki çeşitte salça ya da domatese gerek yok. İstersen acı katabilirsin.

 

Yap  , yapamazsan ,gel bana ben sana pişiririm :) 


Bütün bilimlerin özü “ben kimim" ilmini bilmektir…

Mevlana - Mesnevi II.

#11 Evrim

Evrim

    Deneyimli Üye

  • Φ Üyeler
  • PipPipPip
  • 539 İleti

Gönderi Tarihi: 28 Kasım 2013 - 21:00

smile.png Aslında bu tip şeylerin tarifini vermek benim için kolay ama zor. Çünkü yemek yaparken pek ölçü kullanmam genellikle göz kararıdır ölçüm. Ama yine de tarif edeyim.

 

 

@irinçköl tarif ve davet için teşekkür ederim. ben de beklerim :)


ey bir elinde mezarcılar yaratan-bir elinde ebeler koşturan doğa-bu seslenişimiz yanlızca sana-bitmedi daha- sürüyor- ve sürecek!


#12 bysteve

bysteve

    Yeni Üye

  • Φ Üyeler
  • Pip
  • 26 İleti

Gönderi Tarihi: 29 Kasım 2013 - 11:39

kurufasulye varsa hertürlü pirinç pilavı götürür



#13 Radya

Radya

    Süper Üye

  • Φ Süper Üye
  • 10.132 İleti

Gönderi Tarihi: 02 Mayıs 2014 - 07:28

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram diyor ki;

 

-’Amerikalılar bizdeki gibi hap vermiyor, onlar bulgur öneriyor’ .

HAMİLELİK İÇİN MUCİZE ETKİ

Profesör Doktor Mustafa Bayram´ın aktardığına göre, ´´Bir kadın hamile olduğu zaman bebeğin beyin gelişimi için doktorlar folik asit ilaçları veriyor, bu ilaçlar çocuğun beynini geliştiriyor.

Fakat Amerikalılar bizdeki gibi hap vermiyor, onlar bulgur öneriyorlar.

Diyorlar ki ´hamileyseniz ilk 3 ay içerisinde bulgur yediğiniz zaman folik asidi ilaçtan değil direkt olarak bulgurdan alabilirsiniz´.

O açıdan bulgur önemli´.

Bulguru ABD´de gözde yapan bir çok yönü var.

Onlardan bazılarını Prof. Bayram şöyle sıralıyor;
*Bulgur, böcek ve larvaların oluşumuna dayanıklıdır.

*Raf ömrü oldukça uzun, sıcağa ve rutubete dayanıklıdır.
*Bulgur doymamış yağa sahiptir, beslenmede önemlidir ve ekonomiktir.
*Hazırlanması kolaydır. Vejeteryan beslenmeye çok uygun bir üründür.
*Kalp için oldukça yararlı, sindirimi kolaydır.
*Süt ile karıştırıldığında mükemmel, muhteşem bir gıda oluyor.

ET KANSERDEN KORUMAZ AMA BULGUR KORUR

Dünyada ilk işlenen gıda maddelerinden biri olan bulguru, meşhur moğol imparatoru Cengiz Han savaşlarda ordu erzakları arasında bulundurmuştur.

FAKİRİN DOKTORU

Gelelim ucuz olduğundan mı bilinmez ülkemizde Anadolu mutfağı dışında çok da fazla itibar görmeyen bulgurun faydalarına.

*Bulgur özellikle bağırsak kanseri riskini büyük oranda azaltır.

*Besin değeri yanında vitaminler açısından da son derece zengin bir gıdadır.

*Bulgur çözünebilen ve çözünemeyen lifler (fiber) bakımından oldukça zengindir.

*Fiber düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak kanseri riskini engelleyen önemli bir besin elemanıdır.

KOLESTROLÜ DÜŞÜRÜR

*Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir.

*Bunun dışında B1, B6 vitaminleri ve Niasin’den zengindir.

*Bulgurda bulunan lifler, içerisinde bulunan selüloz, pektin gibi yapılarla vücutta dengeleyici etki gösterir.

*Suda çözünebilen lifler, kan şekerini kontrol ederek kolesterolü düşürücü etki gösterir.

KİLO VERMEK İSTEYENLER İÇİN BİREBİR

*Lifli besinler diğer besinlere oranla aynı zamanda daha fazla tokluk hissi vererek kilo vermeyi kolaylaştırır.

*Ayrıca günlük su ihtiyacını da artırdığından bol su içilmesini sağlar.

*Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, folat ve magnezyum sinir ve sindirim sistemi sağlığında önemli rolleri olan maddelerdir.

BULGUR KABIZLIĞI DA ÖNLÜYOR

*Bulgur aynı zamanda içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

*Kabızlığı önler,

*Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar,

*Zihni dinlendirir ve enerji verir.

EKMEK GİBİ

*2 yemek kaşığı pişmiş bulgur kalori değeri bakımından 1 dilim ekmeğe denk düşmektedir.

*Zayıflama diyetlerinde kolestrol sorunu olanları ekmek yerine bu sebeple bulgur önerilir.

PİRİNÇ YERİNE BULGUR TÜKETİN

*Doktorlar bulgurun, vitamin ve protein yönünden pirince oranla daha zengin olduğu da bildiriliyor.

*Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü´nce yapılan bir araştırmaya göre, bulgur, pirince göre 4 kat kalsiyum, 4 kat demir, 2 kat fazla protein içeriyor.

*Vitamin ve protein yönünden zengin olan bulgur üstelik çok daha ucuz.

DEMİR ORANI ISPANAKTAN BİLE FAZLA

Bulgurda, bazı sebzelerden daha çok demir bulunmaktadır.

Bu sebeple de doktorlar vücudunda demir eksikliği bulunanlara ıspanak yemelerini tavsiye ediyor.

Porsiyon yününden karşılaştırıldığında, ıspanakta 3,2 miligram, bulgurda ise 3,5 miligram demir olduğu görülür.

ÇİN´DE KUTSAL BİTKİLERDEN BİRİ

MÖ 2800´de Çin İmparatoru Shen Nung, bulgurun ana maddesi olan buğdayı; pirinç, darı, arpa ve soya fasulyesiyle birlikte beş kutsal bitkiden biri olarak belirlemiştir.

İNCİLDE DE GEÇİYOR

Hıristiyanların kutsal kitabı İncil de, eski Babil, Hitit ve İbrani halklarının 4 bin yıl önce, Mısırlıların ve Doğu Akdeniz´de kurulu diğer uygarlıkların da MÖ 1000 yılında pişirilip kurutulmuş buğdayı kullandıklarını göstermektedir.

Radyasyona karşı dayanıklı olduğu için stratejik gıda olarak kabul edilen ve stoklarda tutulan bulgur, kolay hazırlanabilmesi ile de avantajlı bir gıda.

BM BULGUR STOKLUYOR

Raf ömrü uzun olduğu için bozulmaması ile bilinen bulgur o kadar kıymetli ki ABD´de savaş olasılığına karşı stoklanıyor.


Azıcık karate bilirim:)

twitter.png
 


#14 castbound

castbound

    Yeni Üye

  • Yasaklanmış
  • Pip
  • 68 İleti

Gönderi Tarihi: 02 Mayıs 2014 - 19:12

Bu kadar faydalarını okuduktan sonra şimdi şöyle acı salçalı bir bulgur yememek olmaz.Yanına da güzel bir cacık,ohooo yeme de yanında yat.



#15 Keyzaman Hakan Erdem

Keyzaman Hakan Erdem

    Yeni Üye

  • Φ Yeni Üyeler
  • Pip
  • 3 İleti

Gönderi Tarihi: 03 Mayıs 2014 - 02:40

bulgur pilavı iyi yapılırsa severim



#16 Misafir_juno_*

Misafir_juno_*
  • Misafirler

Gönderi Tarihi: 25 Kasım 2014 - 16:38

Bulgur pilavı, yanında da bol acılı bir turşu ohh



#17 politika

politika

    Süper Üye

  • Φ Süper Üye -
  • 11.091 İleti

Gönderi Tarihi: 25 Kasım 2014 - 19:18

Evet pirinc pilavi iyi yapilirsa tadina doyum olmuyor ancak Bulgur hem saglikli hem de besleyicidir.Maddi yönden de pirincten daha hesaplidir.Bulgur pilavinin her türlüsü lezzetli olur,ayrica evlerde + misafirliklerde cok aranan KISIR da bulgurdandir bol acili olmasi önemlidir.

 

saygilarla





SESINI DEGIL, SÖZÜNÜ YÜKSELT,
YAGMURLARDIR BÜYÜTEN BASAKLARI, GÖK GÜRÜLTÜLERI DEGIL...
BIR LAFA BAKARIM LAF MI DIYE,
BIRDE SÖYLEYENE BAKARIM ADAM MI DIYE..
EN BÜYÜK ÖZÜR SEVGISIZLIKTIR...



#18 Altinay

Altinay

    Genç Üye

  • Φ Üyeler
  • PipPip
  • 211 İleti

Gönderi Tarihi: 26 Kasım 2014 - 07:39

Pirinç pilavını severim ama kilo aldırdığı için yemiyorum. Bazen bulgur pilavı....


Bizim dilde kanun koyucu ve bilge aynı anlama gelir. Farabi
Türkler de zamanın işini ve işin zamanını bilene Bilge denir.




Cevap ekle