Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Türkiyede Ölmeden Önce Görmemiz Gereken Yerler!


Nüans

Önerilen İletiler

21315.jpg  21336.jpg

 

 

Batman-Hasankeyf

 

Hısn-Kayfa Dicle nehrinin güney sahilinde Diyarbakır'a Su yolu ile 110 Cizre'ye 85 km. Uzaklıktadır. Hısn kale-hisar anlamındadır. Sonradan kısaltılarak Hısn-Kayfa olmuştur Cumhuriyetin ilanından sonra Türkçe fonotiğe uydurularak Hasankeyf şeklini almıştır.

Şehrin kimler tarafından kurulduğu kesinlikle bilinmemektedir. Sadece ilk çağda “CEFA“ adını taşıdığı ve bir Süryani Piskoposluğun merkezi olduğu bilinmektedir. İnşa edilidiği arazinin kolaylıkla işlenmeye müsait olması yüzünden kasabanın çevresi mağaralarla doludur. Arazinin bu müstesna kabiliyeti daha ilk devirlerde bu tabii mağaraların ilk insanlar tarafından barınma merkezi olarak kullanıldığını göstermektedir. Buna bir de Hısn-Kayfa'nın kurulduğu yerin sakeri ve iktisadi önemi eklenince kasabanın bütün ortaçağ boyunca önem ve kıymetini muhafaza etmesinde amil olmuştur.

Hasankeyf Diyarbakır- Cizre yolu üzerinde Dicle nehrinin doğu kenarındadır. Diyarbakır ile Dicle'nin aşağı kısımlarında şehir ve kasabalar arasında nakliyat ilk zamanlardan beri su yolu ile yapılırdı. Diyarbakır'dan güneye doğru giden anayol Dicle vadisini takip ederdi. Bu iki neden dolayısyla Hasankeyf askeri ve iktisadi önemini asırlar boyunca muhafaza etmiştir. Diyarbakır'dan kalkan Kelekler Hasankeyf yol vermedikçe Güneye inemezlerdi. Yukarıdan gelen karayolu üzerinde de Hasankeyf aynı rolü oynardı. Bu nedenle Hasankeyf Diyarbakır-Cizre kara ve su yolları üzerindeki stratejik ve ekonomik görevini asırlar boyunca elden bırakmamıştır.... Yeniden Yaşatılması dileklerimle... 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Mardin_stone_houses_02148.jpg

 

 

1122.jpg

 

Mardin

Mardin, mimari, etnografik, arkeolojik, tarihi ve görsel değerleri ile zamanın durduğu izlenimini veren Güneydoğunun şiirsel kentlerinden biridir.

 

Mardin'de, farklı dini inanışlar paralelinde, sanatsal açıdan da tarihi değeri olan camiler, türbeler, kiliseler, manastır ve benzeri dini eserler barındırmaktadır. Mardin, İpek Yolu güzergahında olup, 5 han ve kervansaray mevcuttur.

 

Şehrin kesme taş işçiliğiyle yapılan evleri dikkat çekmektedir. Süryani ve Ermeni mimarisinin tipik örnekleri olan bu evler ve islam mimarisinin oluşturduğu cami ve medreselerle Mardinin açık hava müzesi görünümü tamamlanmaktadır.

Kente hakim bir tepede etkileyici Mardin Kalesi bulunur.

 Evliya Çelebi yazdığı Seyehatnamade kaleyi ve ele geçirilmesinin zorluğunu şöyle tarif eder:

"Hendeği olmayan kalenin etrafı cehennem çukurunu hatırlatan derinlikte tıraşlanıp parlatılmış kayalardır. Birçok mağaraları, karanlık pusu yerleri, on sene kuşatmaya yetecek su sarnıçları vardır. Yalçınlardan inen yağmurun bir damlası heba edilmeyip kaya yollarından sarnıçlarına gider.."

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

12440_100403052352_e.jpg 

yyaylaa.jpg

 

 

 

 

her-hafta-sonu-hareketle-gunubirlik-masu

 

 

54764-kartepe-nin-zirvesinde-ucurtma-sen

 

 

 MAŞUKİYE 

 

Kocaeli, İlimizin Doğusuda Sakarya ile sınır olan beldemiz,hem Sapanca gölünün kıyısında ,hemde Kartepe zirvesinin eteklerinde olması nedeniyle tüm mevsimleri ayrı güzellikte yaşamaktadır.Sapanca gölünde Su kayağı yapılabilmekte ve Eski Seka Kampının olduğu bölgede bir tesis bulunmaktadır.İlimizde dağ turizmi açısından çok elverişli bir konumda olan Kartepe,İzmit'in güney doğusundadır.Yüksekliği 1606 m'dir. Çam, kayın, ıhlamur ağaçlan ve rengarenk çiçeklerle çevrilmiş yoldan Kuzu Yaylası'na gelindiğinde temiz havanın, panoramik manzaranın ve vahşi doğanın birbiriyle kaynaştığı görülür.Kış sporlarının yapıldığı diğer turistlik bölgelerimizden deniz manzarasına sahip birkaç dağdan biri olması nedeniyle ayrı bir güzellik taşıyan Kartepe, yaz ve kış faydalanılabilecek bîr özelliğe sahiptir. Kartepe ormanları ve Kuzu Yaylası,günübirlik turizme'de hizmet vermekte, gelenlerin tüm ihtiyaçları karşılanmaktadır. Günümüzde bahar ve yaz aylarında gezilmeye daha elverişli olan Kartepe yapılan otel ve kayak pistleriyle kış sporları için'de ideal bir merkez haline gelmiştir.İstanbul'a 120 Km , İzmit'e 37 Km, Maşukiye'ye 17 Km uzaklıktaki  Kartepe özellikle Büyük merkezlere uzaklığı,dağ yolunun sürekli açık olması ve gelenlerin her türlü ihtiyacının rahatlıkla karşılanabiliyor olması ile cazip bir merkez olmaktadır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ya birkaç gündür aklımda, böyle başlıklar altında ismi pek az geçer ama bence özel yerlerden birisidir. Özel olmasının nedeni aslında biraz da  nadir olmasıdır. Birçok insan 1 km patikadan tepeye tırmanmak istemez, tırmandıktan sonra da "aman bu muymuş?" falan diye sorar ama bence öyle değil... Ben burayı seviyorum. Hoş bir havası var.

 

Binlerce yıldır Sönmeyen Ateş

YANARTAŞ - ANTALYA

 

Olimpos'un Sönmeyen Ateşi: Yanartaş, Antalya'nın Kemer ilçesi Çıralı köyü yakınlarında küçük, tarihi ve turistik önemi olan doğalgaz kaynağı. Denize yakın manzaralı bir konumda yer alır, taşlar arasından çıkan alevler turistlerin ilgisini çekmektedir.

 

Çıralı plajının kuzeyindeki kayalıklarda yer alan doğalgaz kaynağı, eski Yunan mitolojisi'ne konu olmuştur.Mitolojiye göre, kanatlı at Pegasus’un sırtındaki Bellerophontes, ateş soluyan canavar Kimera’yı burada öldürür. Hala yanmakta olan ateşin öldürülen canavarın ağzından çıkan alevler olduğu söylenegelmiştir.

 

Bizanslı demirciler tarafından da kutsal sayılan bu bölgede, Hellenistik dönemde Hephaistos için inşa edildiği söylenen tapınağın kalıntıları vardır. Hephaistos demircilik zanaatıyla uğraşarak silahlar ve zırhlar üreten bir ateş tanrısı idi; dağların, özellikle de yanardağların içinde çalıştığına inanılırdı.

Bazı tarihçilere göre Olimpiyat Ateşi ilk kez bu noktadan getirilmiştir. Yaz kış yanan ateşin, yeraltı kaynaklarından dışarı sızan doğal metan gazı olduğu belirtiliyor. Bir ismi de ‘Poseidon’un sönmeyen ateşi’ olarak anılıyor.

 

Not: Bu arada buraya gidecekseniz, gece gitmeye gayret edin. Gece daha bir güzel çünkü... Yanınıza el feneri ya da kafa lambası almayı unutmayın, çoğunluk terlikle gider ama  bence kapalı bir spor ayakkabı giymek daha mantıklıdır. Yokuş yukarı çıkarken belki sorun olmaz ama inerken soruna neden olabiliyor. 1 km kadar toprak, çakıl taşlı ve dik bir yol kullanacaksınız. Bu nedenle alkolu çok kaçırmamaya da ayrıca özen gösterin derim.

 

Nasıl Gidilir?
Kemer ilçesi’ne bağlı Ulupınar Köyü’nün en büyük mahallesi olan Çıralı, Antalya’nın yaklaşık 70 km batısında. Deniz seviyesinden 180 m irtifadaki Yanartaş’a ulaşmak için Çıralı sahilinden yola koyulmanız gerekiyor. Yanartaş; Çıralı kumsalının kuzey ucunda, Yangılıdağ eteğinde bulunan Yanartaş tabelasından girince, sahilden 3 km içerde bulunuyor. Ancak yolun yarısını araçla gidebilirsiniz. Aracı bıraktığınız yerden sonra hafifçe yükselerek giden patikadan 20-30 dakika ilerlemeniz gerekiyor. Yer yer daralıp dikleşen yolun sonunda ulaşılan Yanartaş, ağaçların seyreldiği meyilli, kayalık bir zeminde.

 

 

chimera5.jpg

 

yanartas-olimpos.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Protect_Your_Republic_Protest_-_6_(2007-

 

 

insiyakimilli_anitkabir09.jpg

 

ANIT KABİR

 

Burası neresidir, nasıl gidilir, Nedir ne değildir  v.b. açıklamaları yapamayacağımdan .. yapmaya yüreğimin el vermediği.. fakat  gerçekten aklı başında bir birey  "insan" 'ın sonsuz şükranlarını ileteceği tek adres! 

Yer: Malesefki BUGÜN'kü  ANKARA! 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 yıl sonra...
  • 1 ay sonra...
  • 10 ay sonra...
Misafir Bu çok güzell

tr.JPG

 

 

 

 

Sizlerde; Gittiğiniz, gördüğünüz, sevdiğiniz, hayran kaldığınız ülkemiz güzelliklerini bizimle paylaşırmısınız?

Burası çok hoşuma gitti bende gittiğim yerleri bundan sonra buraya yazacağım...

elinize sağlık :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...
  • 8 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.