Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü


irinçköl

Önerilen İletiler

Yılda bir gün hatırlananlar vardır kadınlar, yaşlılar, gaziler, ormanlar gibi… Sanki bir tür vicdan azabını dindirmek istercesine birilerinin “bütün bir yıl aramadınız sormasınız, bari bugün bir hal hatır sorun” diye icat ettiği günlerde gelirler akıllara. Biraz itilmiş, biraz unutulmuş ve kesinlikle sosyal sınıflar arasında önemsenme sıralamasında gerilere düşmüşlere “dur dur seni de hatırladık işte, yılda bir gün neyine yetmiyor” denilen anlardır bunlar aslında… Aynı hayvanlar gibi…

 

Bütün bir yıl unutulan, itilen kakılan, hunharca öldürülen, barınaklara, sokaklara terk edilen hayvanlar gibi. Birinin bir zaman eğlencesi olmuş, yaşlanınca bir köşeğe atılmış, belki sahibi gelir de onu geri alır diye orman kıyılarında, sokak kenarlarında bekleyen hayvanlar gibi… Bir takım sapıkların ellerinde oyuncak olmuş, tecavüze uğramış, dövüştürülmüş, döne döne çiftleştirilip aç bırakılmış hayvanlar gibi…

 

Öyle bir günlük paye vermekle sevgi olsaydı, dünya ne kolay olurdu değil mi? Biz, HaySev olarak böyle bir güne sığdıramıyoruz sevgimizi… Ve hatta ayıp karşılıyoruz bu bir günlük baharı. Sanki bütün hayvanlar mutlu mesutmuş gibi kutlayamıyoruz bu günü. Çünkü çok iyi biliyoruz ki, bugün bile bir yerlerde hayvanlar laboratuarlarda kozmetik dünyası para kazanacak diye işkence görüyor, bir yerlerde kürkleri için canlı canlı derileri yüzülüyor, bir yerlerde dayak yiyor, işkence görüyor ve bir yerlerde terk ediliyorlar…

 

Bu gün bile bunlar yaşanıyor siz kutlama mesajları yollarken, bugün bile korunamıyor onlar… 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü bizim için sadece bir kılıf, bir vicdan azabının uzak sesi. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dünyada ve Türkiye’de hala haklarına kavuşamamış, saygı görmeyen, hunharca katledilen tüm hayvanlara insanların bir günlük serap misali “sizi seviyoruz” diyen yalan sesi… İşte bu yüzden biz kutlayamıyoruz 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nü… 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

1379613_541765352561992_497475807_n.jpg

 

 

 

Bugün 4 Ekim...
Hayvanları Koruma Günü...


Niye '' koruma''??? Oysa ''sevme'' günü olsaydı... Onların aslında korunmaya ihtiyaçlari yok. Biz insanların onların yaşam hakkına saygı duyduğu ve onları yok etmeye çalışmadığı sürece elbette.

Çevremizdeki canlılarla barışık yaşamayı, onların yaşam koşullarına müdahalede bulunmamayı ve haklarına saygı duymayı öğrendiğimiz 4 Ekim'lere...

 

 

 

1378453_541760192562508_267728680_n.jpg

 

 

 

 

1383912_541765419228652_1737309021_n.jpg

 

 

 

1380641_541765559228638_249409222_n.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bartın'ın İnkum tatil köyünde onlarca yunus balığı karaya vurdu.

 

Yunus balıklarının sırtlarındaki kurşun delikleri, yunusların katledildiğini ortaya çıkarttı.

 

Balıkçılar ağları zarar görmesin diye yunus balıklarını öldürüyorlar. Bu bir insanlık ayıbıdır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Danimarka'nın özerk bölgesi olan Faroe Adaları'nda her sene aynı zamanda aynı dehşet veren katliam yapılıyor.

 

Denizde çevirdikleri savunmasız balina ve yunusları koya süren ve insanlar, kaçış noktası kapanan zavallı hayvanları denizin içerisinde katlediyor.Binlerce balina ve yunustan akan kan nedeniyle mavi deniz kırmızıya dönüyor.

 

 

  Peki, bu katliam niçin yapılıyor?  
Faroe Adaları'nda balina ve yunus balıklarının eti yenmiyor.Hiçbir işte bu hayvanların eti kullanılmıyor.Onlar 10. yüzyıldan kalan bir geleneği sürdürüyor.Her sene yaptıkları katliamla atalarını anmış oluyorlar.Sadece ataları gibi balinadan çıkan yağı adet sürsün diye gaz lambalarında kullanıyorlar.

 

 

733822_541769785894882_1805076756_n.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Hayvan Hakları da, en az İnsan Hakları düzeyinde algılanmadıkça, yani; samimiyetle uyulmasa da en azından zihinlerde  fikren tartışılmaz, tersi savunulamaz konuma gelmedikçe, Hayvanları Koruma Günü asla " Hayvanları Sevme Gününe " dönüşemez. Zira, Güvenlik, Sevgi'den öncelikli bir ihtiyaçtır hem insan hem de hayvan için.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Canlılar dünyası ; insanlardan, bitkilerden, ve hayvanlardan oluşur. İnsanlar eskiden beri hayvanlarla ilgilenmişlerdir. Kütüphanelerimizde içi yalnız hayvan resimleriyle dolu ansiklopedilerimiz de vardır. Bu ansiklopedilerde hayvanların; özellikleri, beslenmeleri, bakımları, çoğalmaları, hastalıkları ve yararları anlatılır.

Hayvanlar, duyu ve hareket yetenekleri olan canlılardır. Hayvan dostları ilk kez İngiltere'de 1822 yılında bir araya geldiler. Hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını ve hayvanların daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla Hayvanları Koruma Birliği'ni kurdular. Yurdumuzda Hayvanları Koruma Derneği 1908 yılında kuruldu. Aynı amaçlı dernekler birleşerek Hollanda'nın başkenti Lahey'de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu'nu oluşturdular. 1931 yılında toplanan bu kuruluş 4 Ekim'i Hayvanları Koruma Günü ilan etti.

HayvanlariKorumaGunu-Kedi1.jpg

İlk çağlarda insanlar, hayvanlardan korkuyorlardı. Hayvanlardan korunmak için evlerini dağların yamaçlarına, kayalıklara kuruyorlardı. Zamanla insanlar hayvanlara yaklaştılar. İnsanlar daha ilk çağda kedi, köpek, at, koyun, sığır, keçi gibi hayvanları evcilleştirdiler. Evcilleşen hayvanlar, insanların yardımcısı oldu. Pek çok kitapta, filmlerde, sahipleri için canını veren hayvan öykülerini okur, izleriz. Hayvanların sahiplerine bağlılıkları, hayvan sevgisinin doğup büyümesine yardımcı oldu. Hayvanları seven insanlar, hayvan hastalıklarını iyileştirmek için çalıştılar. Bugün uygar ülkelerde hayvan hastaneleri kurulmuştur. Veterinerler hayvan hastalıklarını belirleyip iyileştiriyorlar. Hayvan hastalıklarına karşı önlem alınıyor. Hayvanları hastalıklardan korumak için aşı yapılıyor.

 

Başlıca besinlerimiz olan et, süt, yumurta, yağ hayvanlardan sağlanır. Giyeceklerimizin bir bölümü de hayvanların derisinden, yün ve tüylerinden yapılır. İnsan sağlığı için gerekli olan aşı ve serumun yapılmasında da hayvanlardan yararlanılır.

HayvanlariKorumaGunu-Inek.gif

 

HayvanlariKorumaGunu-Kus.jpg

Kafesteki kanaryanın ötüşünü dinlemek, akvaryumdaki balıkları seyretmek bizi dinlendirir. Çiçekten çiçeğe, ağaçtan ağaca dolaşan böcekler, bitkilerin çoğalma olayına yardımcı olur. Çevremizdeki hayvanlardan doğrudan doğruya veya dolaylı olarak yararlanıyoruz. Kuşkusuz akrep, yılan gibi zararlı hayvanlar da vardır. Bu zehirli hayvanlardan kendimizi korumalıyız.

Hayvanları sevenler, insanları daha içten severler. Hayvan dostları mutlu olmayı sevgide ararlar. Hayvanları koruyalım. Hayvanlara eziyet etmeyelim. Hayvanları sevelim. Onlara yardımcı olalım. Hayvanları Koruma Günü'nde öğrendiklerimizi yaşam boyu uygulayalım.


 

Yeryüzünde pek çok hayvan yaşar. Bunların bir kısmı evcilleştirilmiştir. İnsanlarla birlikte yaşarlar. Evcil olmayanlar, başıboş, kontrolsüz dağ, bayır gezer dururlar.

Hayvanların insanlara faydaları çoktur. Onlardan et, süt, yumurta, yağ, peynir, bal, sucuk gibi besinler elde ederiz. Bazı hayvanların gücünden yararlanırız. Bazılarının derisinden, tüyünden, gübresinden faydalanırız.

 

HayvanlariKorumaGunu-Koyun.jpg

Evin kedisi evdeki zararlı böcekleri ve fareleri yakalar. Köpek evimizi ve hayvanlarımızı korur, bize bekçilik yapar. Tavuğun yumurta ve etinden, horozun sesinden, tüyünden ve etinden faydalanırız. At, eşek ve katır gibi hayvanların gücünden faydalanırız, yüklerimizi taşırlar, arabalarımızı çekerler, bizi de taşırlar. Manda, inek, koyun bize süt, et verir. Öküz tarlamızı, harmanımızı sürer, arabamızı çeker.

Bilim adamları hayvanlar üzerinde deneyler yaparlar. İnsanlık için faydalı olacak buluşlarını bu deneyler sonunda ortaya çıkarırlar. Hayvanların bu bakımdan insana faydası vardır.

Bize pek çok faydaları olan hayvanları biz de sevelim ve koruyalım. Onları rahatsız etmeyelim. Yaralı ve hasta olanları hemen veterinere götürelim. Hayvanlara iyi bakıp besleyelim.

Her yıl Ekim ayının 4.günü "Hayvanları Koruma Günü" olarak kabul edilmiştir. O gün gelince okullarda, radyo ve televizyonlarda hayvanların faydaları üzerinde konuşmalar yapılır. Hayvanlara karşı nasıl davranılması gerektiği anlatılır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.