Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

sonsuz galaksiler


binyamin

Önerilen İletiler

Çok sevgili vatandaşlar yaşadığımız samanyolu galaksi'si sadece 200 milyar kadar gezegen ve yıldızlardan oluşuyor 

 

evren'de yüz milyarlarca galaksi var ve her galaksi de yüzlerce milyar yıldız ve gezegen var ve sonsuz bir büyüme mevcut 

 

 buraya kadar her şey normal ama neden sadece bu kadar rakamın içerisinde sadece bir toz parçasından küçük olan dünyamızda hayat var ?

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Hayat olmadığını söylemek biraz iddialı olmuş.

 

Ama şu ana kadar, elimizde tespit edilebilmiş çok ileri bir uygarlığa ait sinyal de yok.

 

Bir ara SETI programına ben de katılmıştım. Bu program dünya dışı zeki yaşamın izlerini arardı. Bunun için dünyada bulunan radyoteleskoplar, uzayı dinliyorlar ve buradan inanılmaz boyutlarda veri temin ediyorlardı. Çünkü uzay sayısız cisimden gelen radyo parazitleriyle dolu. Bu inanılmaz boyuttaki veriyi analiz edebilmek için dünyadaki bilgisayarlar yetersiz kaldığından, gönüllülerden yardım isteniyordu. İnternet vasıtasıyla SETI'nin analiz programını bilgisayarınıza indiriyordunuz. Böylece bu program, bilgisayarınız açık olduğu müddetçe analizlere devam ediyor, bir veri paketinin analizini bitirdiğinde otomatik olarak SETI merkez bilgisayarına gönderiyor ve yeni ham verileri alıp tekrar işine devam ediyordu.

 

Hatta Pulsarlar yani atarcalar da bu düzensiz parazitlerden, belli bir düzene sahip sinyalleri ile ayırt edildiğinde önce uzayda zeki canlılara ait sinyaller olarak algılanmışlardı. Ama sonradan bunun Nötron Yıldızı'nın (Pulsar,Atarca) keşfi olduğu anlaşıldı.

 

Jodie Foster'ın başrolde oynadığı 1997 yapımı Mesaj (The Contact) filmini bu konuyla ilgisini de göz önüne alınca izlemenizi şiddetle öneririm.

 

Galaksimizin inanılmaz boyutlarında BİG EAR denen SETI radyoteleskopları bile plajda kum misali kalmaktadır. Hatta bu yüzden SETI'nin tüm uzay verilerinin toplamasının ve analiz edebilmesinin imkansızlığı yüzünden sonlandırılması gündeme gelmiştir.

 

Bir diğer problem de mesafe, 20 bin ışık yılı mesafeler söz konusu. Bu mesafeden tam bizim radyoteleskobumuza odaklanmış bir sinyal ışık hızında yollansa bile bize ulaşması yirmi bin yıl sürebilir. Yani bizim uzaya sinyal gönderme teknolojimizin henüz 50 yıllık olduğunu göz önüne alırsak, bu medeniyetin bizden yirmi bin yıl önce bu seviyeye ulaşması gerekir. Aynı şekilde bizim sinyalimizin onlara ulaşmasın 19950 yıl var ve eğer cevap verirlerse bunu yaklaşık 40 bin yıl sonra anlayabiliriz. Ayrıca 20 bin yıldan önce ortadan kaybolmuş bir medeniyetin sinyali de bize ulaşmayacaktır artık.

 

Başka galaksiler için bu süre milyon ve milyar yıl gibi zaman ölçeklerinde üstelik.

 

Şimdilik komşu çok yakın gezegenleri yine oldukça yetersiz düzeyde gözleyebiliyoruz

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Söylemin bence yetersiz. "Neden sadece bu kadar rakamın içerisinde sadece bir toz parçasından küçük olan dünyamızda hayat var?" diye sormak yerine "dünyamızdan başka bir gezegende de hayat var mı? diye sormak daha uygun olurdu. Dünya, sadece üzerinde zeki hayat formlarının barındırıldığından emin olunan tek gezegen. Başka dünyalarda hayatın var olup olmadığı ise henüz bilinmeyen bir olgu. 

 

Tabii ki şu ana kadar henüz kendi galaksimizde ve güneş sistemimizde Dünya'dan başka bir yerde hayat olduğuna dair kesin bir veri yok ama bundan çıkacak sonuçla olmadığını da söyleyemeyiz nitekim hala "başka gezegenlerde yaşam var mı" diye araştırmalar yapılıyorsa, bu başka yaşamlar olma ihtimalinden yola çıkılarak yapılıyordur. Ama bunu da geçecek olursak bizim galaksimiz ve güneş sistemimiz dışında daha başka güneş sistemleri de olduğu hatta bunların çevresinde dolanan gezegenler ve gezegen adayları olduğu da biliniyor. Hatta bu yıldızların etrafındaki gezegenlerden bazıları "yaşanılabilir bölge" kavramıyla açıklanıyor. Yaşanılır bölge kavramı, bu gezegenlerdeki suyun sıvı halde olabileceği ve gezegen-yıldız etkileşiminin, güneş-dünya etkileşimine benzer şekilde ve uzaklıkta olması şeklinde tanımlanabilir.

 

Her neyse bunları geçeyim eğer bir güneş ve 8 gezegen içinden birisinde hayat varsa neden başka bir güneş ve ona bağlı başka gezegenlerde hayat olmasın diye düşünmekten asla kendimi alamamış bir insan olarak hep şunu söylerim: Eğer birinde hayat varsa diğerlerinde de vardır, dünya bir kanıt sonuçta smile.png 

 

Sonuç olarak: Vikipedi; "keşfedebildiğimiz kadarıyla evrende 400 milyardan fazla galaksi ve 10.1088 yıldız olduğu tahmin edilmektedir" diyor. Ben vikipedi ya da bir bilim insanı değilim ama öngörüm diyor ki; Başka gezegenlerde hayat olması mümkün; ama bunun keşfi için önümüzde çok uzun bir süreç var... Ayrıca evrenin de henüz keşfedilmeyi bekleyen çoooook yeri var. 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Hayat öyle ender bir şanstır ki, koskoca evrende ve sayamayacağımız kadar çok gezegen içinde sadece gezegenimizde varlık bulmuştur görüşü bir görüş. 

 

Bu kadar büyük bir evrende başka yaşam olmaması olanaksızdır ikinci bir görüş. 

 

Birden fazla yaşam kesinlikle olmalı. Ama bu kadar büyük bir evrende birbirleri ile temas kurmaları olanaksız görüşü bir başka görüş.

 

Ben üçüncüden yanayım. 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Evrenimizde evrimin aşağı yukarı aynı yönde işlediğini düşünüyorum. Başka bir gezegende hayat varsa balıklar yine balıktır, ağaçlar yine ağaçtır, kuşlar yine kuştur. Görünümleri çok farklı olabilse de aşağı yukarı benzer olacaklardır. İnsan varsa onlar da bize aşağı yukarı benzeyeceklerdir. 

 

Kaos teorisine göre, önemli yol ayrımlarında önemsiz bir neden, akışı çok farklılaştırabilir. Buna göre bambaşka bir evrim izlemiş gezegenler de bulunabilir. Bu konular bilim kurgularda hep işlenir. Örneğin dinozorlar yok olmasa gezegenin egemeni onlar olur, zekayı onlar geliştirir miydi? Dünyalar Savaşı filmindeki ürkünç istilacı yaratıklar mı ortaya çıkardı? Biz ürkünç istilacı yaratıklar değil miyiz? Bizler çok mu sevimli yaratıklarız? 

 

Bilimin en güzel yanı soruların hiç bitmemesi. Sonsuz soru ve her sorunun sonsuz yanıtı olabilmesi... Din gibi yanıtların verili olduğunu savlayan dogmalar bu güzelliği kabusa çevirir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Kum tanesi çok iyimser bir ölçek. Evren çapında yok kadarız. Dünya topluiğne başı kadar olduğunda futbol topu kadar olan güneşimizden çok daha büyük ve daha küçük olan diğer yıldızlar birer toz tanesi olsa, Samanyolu galaksimiz Asya kıtası kadar olur. Galaksi kümemiz olan ve adını en büyük galaksisi olan Andromeda'dan (*) alan galaksi kümemizde, otuz kadar galaksi var. Binlerce galaksi içeren galaksi kümeleri var. Galaksi kümeleri süperkümeleri oluşturuyor ve süperkümeler evreni oluşturuyor. Büyüklük ölçekleri korkunç derecede akıl almaz. Evrenin büyüklüğünü değil, bir tek içinde olduğumuz Samanyolu galaksisini aklın alması olasılığı yok. Ancak böyle kıyaslamalarla açıklayabiliyoruz.

 

(*) Andromeda Samanyolundan en az üç kat büyük. Galaksi kümesinin bu iki en büyük ve ikinci büyük galaksisi, çekim kuvveti nedeniyle hızla birbirlerine doğru geliyorlar. Hız çok yüksek, fakat mesafe çok uzun olduğu için çarpışma milyarlarca yıl sonra olacak. Galaksilerde yıldızlar arası uzaklıklar çok büyük olduğu için çarpışmanın hiç bir hissedilir etkisi olmayacak. İki toz bulutu gibi birbirine karışacaklar. Daha büyük bir galaksi oluşmuş olacak. Samanyolunun geçmişte bu şekilde yuttuğu küçük galaksiler zaten var. Bu büyük birleşmede güneş ömrünü tamamlamış olacağı için buna tanık olacak insan olup olmayacağı tahmin edilemiyor. Gökyüzü haritası tamamen değişecek. 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.