Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Menekşe'den Önce


irinçköl

Önerilen İletiler

BirGün gazetesi yazarı Attila Aşut "Menekşe'den Önce"filmini yazdı...
Aşut'un yazısı şöyle:

"Geride bıraktığımız haftayı İstanbul’da geçirdim. Benim gibi başkentten pek çıkmayan biri için, “yeni” İstanbul’u kolaçan etmek önemli bir deneyimdi. Her günüm çok dolu geçti diyebilirim. Çeşitli etkinliklere katıldım, yıllardır göremediğim dostlarımla buluştum…

İstanbul’da beni en çok sevindiren etkinliklerden biri de, “Menekşe’den Önce” belgeselinin Kanyon’daki gösterimiydi. Çünkü bu fırsattan yararlanarak, Odatv’deki dostlarımla cezaevi sonrası ilk kez kucaklaşma mutluluğuna eriştim. Gösterim öncesinde ve sonrasında Soner Yalçın, Doğan Yurdakul, Barış Pehlivan, Barış Terkoğu, Müyesser Yıldız’ın yanı sıra Melih Aşık, Mete Akyol, İsmail Saymaz, Zeynep Altıok ve Güvenç Dağüstün’le de uzun boylu söyleşme olanağı buldum.

Soner Yalçın’ın çekimlerine başladığı, ancak kendisinin Odatvoperasyonunda tutuklanıp Silivri Cezaevi’ne gönderilmesinden sonra arkadaşlarının tamamladığı “Menekşe’den Önce” filmi, ilk kez Madımak Yangını’nın 20. yıldönümünde, İstanbul ve Ankara’daki özel gösterimlerde sınırlı sayıda izleyiciye sunulmuştu. 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Toplumsal Vicdan Ödülü”ne değer görülen filmin “basın gösterimi”, uzun bir aradan sonra, 12 Eylül’de İstanbul / Kanyon’da gerçekleştirildi. “Menekşe’den Önce”nin sinemalardaki yaygın gösterimi ise 20 Eylül’de başlıyor…

Sivas kıyımının belgesel anlatımı olan 70 dakikalık bu filmin kotarılmasında pek çok kişinin emeği ve katkısı var. Belgesele yapımcı olarak Halide Kurt imza atmış. Filmin müziği Fazıl Say’a ait. Ayrıca Güvenç Dağüstün, Cem Adrian ve Burcu Uyar da belgeseldeki şiirlerin seslendirilmesinde görev almış. Tabii, Sivas cankırımında yaşamlarını yitirenlerin acılı yakınlarını da unutmamak gerekiyor. Onlar evlerini ve yüreklerini yapım ekibine açmasalardı, sanıyorum bu denli etkili bir belgesel çekilemezdi…

* * *

Menekşe’den Önce”, Sivas’taki topluöldürümü “Menekşe” adlı bir çocuğun gözünden anlatıyor. Menekşe, henüz dünyaya gelmeden, Sivas kıyımında 12 yaşındaki ağabeyi Koray ile 14 yaşındaki ablası Menekşe’yi yitirmiştir. Ailesi yaşama tutunabilmek için, bu olaydan 16 ay sonra kendisini dünyaya getirir ve adını Menekşe koyar. Aradan yıllar geçer, Menekşe büyür, kocaman bir kız olur. Günün birinde Sivas kıyımının izini sürmek amacıyla yollara düşer; olayın tanıklarını tek tek ziyaret edip onların anlatımlarını dinleyerek Madımak’ta yaşananları kavramaya çalışır... 

Belgeselde izlediklerimiz, gerçekten yürek parçalıyor.

Madımak Oteli ateşe verilirken, dışarıdaki şeriatçı güruhun “Yak ulan yak! Biz sonra tamir ederiz!” diye bağırması insanın kanını donduruyor.

İtfaiye merdiveninden güçlükle inmeye çalışan Aziz Nesin’i, gözü dönmüş yaratıkların iterek yere düşürmek istemeleri karşısında şaşkına dönüyorsunuz.

Sivas’ta çocuklarını yitiren anaların yeri göğü inleten çığlıkları içinizi dağlıyor.

İki kızının odasını müzeye dönüştüren Yeter Sivri’nin yirmi yıldır dinmeyen kanlı gözyaşlarına hangi yürek dayanabilir?

“Cehennem ateşi”nden kurtulan Lütfiye Aydın’ın, Ali Balkız’ın, Murtaza Demir’in, Serdar Doğan’ın tanıklıklarını dinlerken insanlığınızdan utanıyorsunuz...

Sivas cankırımı, Cumhuriyet değerlerine ve laik yaşam biçimine yönelik gerici bir kalkışmaydı. Yargı sürecinin her aşamasında buna daha çok inandım.

* * *

Sivas’taki topluöldürümü anlatan çok sayıda kitap yazıldı. Ama“Menekşe’den Sonra”, bu alanda gerçekleştirilmiş ilk belgesel film olma özelliğini taşıyor. Kuşkusuz bu bir başlangıç, ileride daha başkaları da yapılacak. Madımak Yangını’nı anlatan kitaplar ve filmler, bu köktendinci vahşetin toplumsal bellekte korunması bakımından önemli bir işlev görüyor. Benzer acıların bir daha yaşanmaması için, trajik olayın geçtiği mekânın Utanç Müzesi’ne dönüştürülmesini istiyor aileler. Sivas’ta çocuklarını, yakınlarını yitiren bu insanlar, ilkel bir öç alma duygusu içinde değiller. Onlar yalnızca acılarına saygı duyulmasını ve devletin bu büyük utançla yüzleşmesini bekliyorlar.

“Sivas Davası” dosyasının yirmi yıl sonra “zamanaşımı”na uğratılarak yargı eliyle kapatılması, bu yaranın vicdanlarda da kapandığı anlamına gelmiyor.“Yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek”, Sivas cankırımını unutmamak ve unutturmamak hepimizin insanlık görevidir.

Ne zaman Sivas dense, genzimde yanık kokusu”

Ruşen Hakkı’nın bu yalın dizesi, Sivas Yangını’nın en etkili anlatımlarından biridir. Bu şiiri ne zaman mırıldansam, yeniden duyarım o keskin yanık kokusunu.

Soner Yalçın’ın “Menekşe’den Önce” belgeseli, ülkemizde kol gezen hoyratlık ve bağnazlık yüzünden erken solan Menekşe’lerin dramıdır. Pek ayırdında değildim ama, yıllar önce “Menekşeli Acılar” şiirini yazarken, benim bilinçaltımda da böyle bir acının izdüşümü vardı herhalde:

Bir kadın… yaşamın terkisinde

Ardı sıra doludizgin atlılar

Ceylanlar gezinir gözlerinde

Heybesinde menekşeli acılar.”

Soner Yalçın ve ekibini, aydın sorumluluğu ile hazırladıkları bu önemli belgeselden dolayı kutluyorum."

Odatv.com

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

bu ülkenin adalet sistemi, Sivas davasına zaman aşımı verdi.

insanlık suçlarının zaman aşımı olabilir mi?

Almanya'da SS genarallerinin oturduğu evlerin önünde burada bir nazi subayı oturmuştur yazıyor.

insanları sabun yaptıkları, yaktıkları fırınlar, işkence aletleri utanç simgesi olarak halka açık gösteriliyor.

faşizmi hep geçmişle ananlar, Sivas sadece bir kaç on yıl önceydi.

resmi tarihde yeri yok, insanlık tarihiyle eşit acıların türküleri gibi geleceğe ağıtlarla, acı türkülerle anlatılacak.

bu anlamıyla çekilen belgesel çok önemli.

umarım bu acı tarihe tanıklığını bırakmakla kalmaz bu yolu başkalarına da açmış olur.

benim Sivas'la ilgili sanat cephesinden tek bildiğim Genco Erkal'ın tiyatro oyunudur.
 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Evet ilk kez 2008 de sergilenen sivas93 oyununa gitme fırsatım olmuştu. Bu senenin başında  Ocak ayında güncellenen haliyle tekrar sahnelendi. Bu belgesel niteliğindeki filme de zaman ayırıp mutlaka gideceğim. İlgilenenler için ,bugün vizyona giren filmin seans saatleri ve oynadığı sinemalar  şöyle:

 

Gazeteci-yazar Soner Yalçın’ın, Sivas katliamını anlatan “Menekşe’den Önce” adlı filmi; bugün seyirciyle buluşuyor.

Fazıl Say’ın müziklerini yaptığı, 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yarışma dışı olmasına rağmen jüri tarafından “Toplumsal Vicdan Ödülü”ne layık görülen Menekşe’den Önce; İstanbul’dan Ankara’ya, Diyarbakır’dan Hatay’a kadar birçok sinema salonunda bugün gösterime giriyor.

İşte Menekşe’den Önce’yi izlemek isteyenler için salonların ve seansların listesi: (Büyütmek için üzerine tıklayın)

 

1238877_519938588086629_1785749504_n.jpg

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.