Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilgili ve bilinçli olma adına, bilinmesi gereken kavramlar


Misafir amateur

Önerilen İletiler

Bilinç: İnsan numenal yetisinin(akıl) algılama, kavrama, idrak etme ve bilme temelli, düşünce ve davranışını hem özgür iradesi hem de bilerek ve algılayarak yerine getirmesidir.

 

Bilinç, Türkçede genelde şuur ile ayni anlamda algılanan bir kavramdır. Hâlbuki şuur bir yaşam yetisi iken, bilinç bir numenal yetidir.

 

Bilinçli olmak: Kişinin düşünce ve davranışının algısında, bilgisinde ve farkında olmasıdır. Yani neyi neden yaptığını, ne düşündüğünü, neden öyle davrandığını kendine ve başkasına izah edebilme, açıklayabilme durumudur. Bu durum hem özgür iradeli hem de bilinçaltı şartlanmışlığının alışılagelmiş bir hareketi olabilir.

 

Bilinçaltı: Kişinin beynine doğumdan itibaren yerleşmiş her türlü veri, değer ve tabunun; otomatik, yerleşmiş ve alışılagelmiş olarak uygulanması ve yerine getirilmesidir. Sorgulanmaz, değerlendirilmez ve düşünmesi yoktur. Sadece olan düşünce yerine gelir ya da getirilir.

 

Bilinç kapalılığı: Kişinin bir düşünce, davranış ya da bilgiye direk karşı çıkması, Duymak/görmek istememesi, onu kendinden uzak tutma, beynine alma isteğinin kapalı olmasıdır. Bu, her konu, kavram, değer ve veride olabilir. Bir çeşit sabit fikirlilik, tutuculuk, gericilik, cağ dışılık ve muhafazakârlık denebilir.

 

Bilinç açıklığı: Kişinin beyninin, duyum ve duyularının bir düşünce, davranış ya da bilgiyi algılayabilme, değerlendirebilme ve üstünde düşünme üretebilme durumudur. Bilinç açıklığı, bilinçaltının tam tersidir. Çünkü bilincin aldığı, bilinçaltı ile mücadele eder. Kişi çıkmaza ve boşluğa düşebilir. Korku ve endişeye kapılıp, kendi beyninde bilinçli ya da bilinçsiz bu yenilik ile kabullenme karşı koyma mücadelesi verir.

 

Bilişsellik: Bir düşünce bilgi davranış konu ve kavramı algılayabilme, idrak edebilme kavrayabilmedir. Bilincin açıklığını gerektirir. Ayrıca bilişsellik, bilinçli olmak ve özgür irade farkındalığı da gerektirir.

 

Bilişselsizlik: Bir bilgiyi, davranışı, konuyu ve kavramı algılayabilmeme, kavrayabilmeme, idrakedebilememe durumudur. Bilincin kapalılığı yanında, bilgi, konu, kavram v.s. düzeyinde bir öğrenim ve bilgilenim almamış olma durumudur.

 

Bunun iki yolu vardır, Bilişsel olan ve bilişsel olmayan.

 

Bilişsel olan; konu kavram v.s. yi kavradığı, idrak ettiği, algıladığı halde; gereksiz, lüzumsuz, anlamsız v.s. olarak değerlendirmektir.

 

Bilişsel olmayan; ise konu kavramı kavramaya, idrak etmeye ve algılamaya beynin çeşitli nedenlerden kapalılığıdır.

 

Not: Evrensel-İnsan lakaplı üyenin yazılarından alıntıdır. Daha kolay algılanıp kavranabilmesi adına, Türkçe klavye kullanılarak kopyalanmıştır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.